Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Kako pregraditi prostor efektno i bez velikih, skupih investicija

Kombiniranjem različitih materijala dobiva se ugodna atmosfera u prostoru
23. siječnja 2018. u 09:00 2 komentara 23205 prikaza
ankica
Foto: arhiva

Imate li potrebu za razdvajanjem prostorija u domu, važno je odlučiti se za odgovarajuću pregradu koja treba zadovoljiti funkcionalne i estetske kriterije. Iako su gips kartonske ploče (knauf) i cigla materijali koji se najčešće koriste za fiksne pregradne zidove u interijeru, danas se na tržištu nude različite izvedbe kliznih stijena, staklene cigle i drvenih panela. Za koju opciju ćete se odlučiti, ponajprije ovisi o vrsti i namjeni prostorije koju želite razdvojiti. Nakon što ste se odlučili, važno je osigurati čvrstu konstrukciju koja će nositi fiksnu pregradu.

ankica | Autor : arhiva Foto: arhiva

Ne zaboravite izolaciju

Konstrukcija se pričvršćuje za pod, susjedni zid ili strop. Ako je, primjerice, riječ o odvajanju spavaćeg dijela prostora od dnevnog, pregradni zid u pravilu se oblaže zvučnom izolacijom. U ovom slučaju pregradni zid od knaufa bio bi dobro rješenje. Najčešći zvučni izolatori kojima se oblažu ovakvi zidovi specijalne su spužve i mineralna vuna. Želite li postići da vaš dnevni boravak, koji je jedna cjelina s hodnikom, bude po potrebi odvojen, najbolja opcija za to bit će staklena klizna stijena.

ankica | Autor : arhiva Foto: arhiva

Staklene klizne stijene u raznim izvedbama prostor čine atraktivnijim i vrlo su efektne, a osim toga rješavaju i problem nedostatka svjetlosti u prostoru. Prije same narudžbe bilo koje fiksne pregrade ili staklene stijene precizno izmjerite zid. Nisu samo fiksne pregrade jedina rješenja kojima možete odvojiti prostor. Postoje i druge mogućnosti kojima se može vizualno pregraditi prostorija ili samo odvojiti određena zona u prostoriji. Police, paravani, zavjese, paneli, rešetkaste konstrukcije, biljke i drugo, sve su to opcije koje nam mogu poslužiti kao funkcionalne, efektne i estetski zanimljive pregrade. Mogućnosti i izvedbe su razne, a vi se odlučite za opciju koja vam se sviđa. Pregrade koje u svojoj osnovi imaju šupljine bilo kojeg oblika vrlo su efektne i ne zagušuju prostor te su dobro rješenje za manje prostore.

ankica | Autor : arhiva Foto: arhiva

Oprezno s razmakom

Fleksibilne pregrade koje se mogu savijati u željeni oblik i lako premještati s jednog mjesta na drugo dobro će doći na mjestima gdje je potrebno postići privatnost u prostoru. Idealno su rješenje za prostore s puno dnevnog svjetla. Popularne su viseće oslikane pregrade od poliestera, koje se svaka zasebno vješaju na strop. Ovakve nježne pregrade odlično se uklapaju u modernim prostorima, efektne su i pružaju dovoljno dnevnog svjetla iz jednog dijela prostorije u drugi. Prednost im je i ta što se lako održavaju. One pružaju samo djelomičnu zaštitu od pogleda, ovisno o njihovu razmaku.

ankica | Autor : arhiva Foto: arhiva

  • Avatar lav_alex
    lav_alex:

    Prekrasno izgledaju, ali samo dok su nove i čiste. Za par dana prašina učini svoje i onda treba zasukati rukave i naoružati se strpljenjem (ili platiti nekome da čisti).

  • pituljak:

    Super zamisli !