SAVJETI STRUČNJAKA

Reznicu uzimamo sa zdrave biljke, a glavni su alat oštre vrtne škare

vrt
Thinkstock
28.08.2015.
u 11:00

Rez mora biti kos, reznica se uzima ispod pupa, obično 5-10 centimetara veličine

Kolovoz i rujan idealni su mjeseci za razmnožavanje biljaka. To možemo napraviti na dva načina – vegetativno, iz reznica, dobivajući tako sadnice istog genetskog materijala i generativno, iz sjemena.Vegetativno razmnožavanje stručnjaci dijele na razmnožavanje zelenim, poluzrelim i zrelim reznicama, povaljanicama, ablaktiranjem i autovegetativnim razmnožavanjem.

– Sada je idealno vrijeme za razmnožavanje poluzrelim i zrelim reznicama – ističe Mile Drača, mag. šumarstva i voditelj odjela ekologije udruge O.A.Z.A., naglašavajući kako je važno da biljka s koje želimo odabrati reznicu mora biti zdrava, neoštećena.

Važno je imati i dobar alat te poznavati metodologiju uzimanja reznica. Od alata potrebne su oštre vrtlarske škare, a rez mora biti ravan.

– Reznica se uvijek uzima s vrha biljke, a postupak počinje pripremom supstrata za pikiranje reznica i posuda u koje ćemo reznice saditi. Rez mora biti kos, reznica se uzima ispod pupa, obično 5-10 cm veličine – objašnjava Drača dodajući kako treba odstraniti dio lišća.

Preporučljivo je ostaviti tek 30 posto listova na reznici. Reznice se tada pikiraju u supstrat, a stavljamo ih na mjesto koje nije izravno izloženo suncu. Kosi rez ispod pupa potiče brže zakorjenjivanje. Dobro je reznice namočiti u otopini bijele vrbe koja je bogata auksinskom kiselinom.

Za zakorjenjivanje je najbolje koristiti kvalitetan supstrat. Tako možemo razmnožavati lovor višnju, fotiniju, hudike, lavandu, ružmarin, smilje, tuju, čemprese, šimšir, žutiku, jorgovan, dunju, hibiskus, božikovinu, jasmin, vatreni trn, hortenzije…

Neke će se vrste ukorijeniti za nekoliko tjedana, dok je nekima potrebno i nekoliko mjeseci. Vjerojatno se sve reznice neće ukorijeniti pa je bolje pripremiti više reznica nego što vam treba.Kad je riječ o razmnožavanju biljaka iz sjemena, važno je znati da su preporučljivi lakši supstrati, a iznikle biljčice treba ostaviti na svijetlom mjestu. Valja i pripaziti da biljke ne bi oštetio prvi jesenski mraz.Lončanicu u koju se sije sjeme treba napuniti 2 cm ispod ruba, a sjeme ravnomjerno posipati po njoj.

Manje sjeme ne zatrpavajte zemljom, a veće prekrijte tankim slojem zemlje (0,5–1 cm). Nakon zasijavanja lončanicu treba prekriti staklenom pločom. Pokrivanje staklom važno je kod sitnog sjemena koje nije prekriveno zemljom. Staklenu ploču valja micati svaki dan, 5-10 minuta. Kad niknu prve mladice, dobro ih je prekriti tankim slojem zemlje (1–2 mm) te staklo više nije potrebno. Mladim biljkama potrebno je mnogo svijetla. Gusto zasijane mladice treba razdijeliti kad se na biljci pojave 2 lista.      

>>Tri razloga za uzgoj poriluka: zdrav, ukusan i nezahtjevan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije