MARICA VRTLARICA

Redovitim održavanjem do dugotrajnog vrtnog alata

vrtni alat
Foto: Thinkstock
1/5
24.04.2016.
u 09:00

Kada je riječ o vrtnom alatu, vrijedi ona “koliko para, toliko muzike”. Za njega se isplati dati više novca, no da bi trajao godinama treba ga čistiti, brusiti, bojiti...

S dolaskom proljeća dolazi i vrijeme sve intenzivnije upotrebe vrtnog alata. Ako ste ga na kraju prošle vrtlarske sezone revno pospremili, proljetna upotreba ne bi trebala biti problem. Ali ako ste, kao većina nas, samo isprali prljavštinu i ostavili ih u zabačenom dijelu garaže, njihova upotreba u proljeće iziskuje malo više pripreme.

Usto, većina nas svake se godine opskrbi nekom novom vrstom alata. Tako s vremenom možemo uočiti da imamo veliku zbirku u koju je uloženo poprilično puno novca.

Vjerujem da vam nije cilj svake godine kupovati novi alat, zato ga trebamo pravilno održavati. Iako je mnogima vrtlarstvo tek hobi pa ne žele puno ulagati, ipak je bolje odmah u startu nabaviti kvalitetniji alat. To zahtijeva malo više novca, ali dugoročno će se više isplatiti. Takav će alat dulje trajati, a i u pravilu je napravljen od lakših i čvršćih materijala, što osigurava jednostavnije svladavanje vrtlarskih radova. Držanje vrtlarskog alata čistim, naoštrenim i spremnim za korištenje osigurat će zadovoljstvo bavljenja vrtlarstvom.

Foto: Biomedia

Par minuta za svaki

Oštrom motikom učinkovitije se uklanja korov, a i okapanje usjeva postaje puno lakše. Grablje s pravilnim i čistim zupcima lakše će poravnati površinu gredica, usitniti grumene zemlje, ali i ukloniti počupani korov oko njih.

Najbolja je vijest da održavanje alata ne treba trajati satima, dovoljno je samo nekoliko minuta za svaki od njih. Tih nekoliko minuta može vam omogućiti da imate alate koji traju cijeli život. U pravilu, većina vrtnih alata ima drvene drške. Najčešće su kratke poput onih na štihači ili duge poput onih na grabljama ili motikama. Bez obzira na to jesu li duge ili kratke, drške treba održavati ako ne želite iverje u rukama.

Barem jednom godišnje drške je potrebno prebrusiti najfinijim brusnim papirom, a redovito zahtijevaju čišćenje prljavštine vlažnom krpom. Sve dok drška nema većih pukotina, može se reći da je spremna za završnu obradu. Završnu obradu napravimo tako da dršku premažemo krpom na koju smo nanijeli laneno ulje. Nakon pola sata suhom krpom se briše višak ulja i posao je gotov. Tim postupkom osigurali ste si glatku i fleksibilnu dršku tijekom cijele sezone. Obavezno sve to ponovite iduće jeseni prije nego što pospremite alat prije zime.

Foto: Biomedia

S druge strane, metalne i plastificirane drške zahtijevaju puno manje brige. Sve što trebate je dobro ih oprati kako biste uklonili nečistoće. Međutim, i njih je dobro pregledati, jer se s vremenom ovakve drške mogu oštetiti. Intenzivno korištenje može dovesti do raznih napuknuća, pa se prilikom bezbrižnog rada u vrtu može dogoditi da drška pukne pod opterećenjem i izazove neočekivane ozljede. Najveći problem s kojim ste se vjerojatno suočili pri upotrebi vrtnog alata je hrđa.

Ako niste proaktivni u borbi protiv hrđe, ona će uništiti vašu vrijednu zbirku u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Briga za metalne dijelove postupak je u dva dijela. Prvi dio brige odnosi se na čišćenje i čuvanje alata, a drugi dio na brigu o alatu na kraju sezone.

Najefikasniji način čuvanja i čišćenja metalnih dijelova je kanta s pijeskom i uljem. U kantu sipajte pijesak i dodajte ulja toliko da pijesak bude vlažan. Operite alat, zatim ga umetnite u kantu i pomičući gore-dolje nekoliko puta uklonite sve ostatke prljavštine. Pijesak će ukloniti prljavštinu, a ulje će pomoći u zaštiti metala i čuvati ga od hrđanja. Na kraju sezone potrebno je žičanom četkom ukloniti eventualnu hrđu. Ako alat ipak ima tragove hrđe, namočite ga u alkoholni ocat i iščetkajte čeličnom žicom za pranje posuđa. Nakon čišćenja bi bilo dobro osvježiti ga bojom za metal.

Foto: Biomedia

Zadnji korak – oštrenje

Ako brigu o alatu shvatite ozbiljno, vidjet ćete da je osim čišćenja potrebno i oštrenje alata. To se naročito odnosi na motike, lopate i štihače, a može i na vrtne škare i zupce metalnih grablji. Oštrenje alata obavlja se najčešće hobi brusilicom sa specijalnim nastavkom za mvetal. Nakon brušenja ne zaboravite svježe obojiti rub kako bi se spriječilo hrđanje.

Vrtni alati potrajat će samo ako dobro s njima postupate. Uz malo njege i pažnje, potrajat će mnogo godina i pomoći vam da proizvedete neograničene količine svježeg voća, povrća i cvijeća.

Foto: Biomedia

>>Vrt za gurmane: put do izvornih okusa i mirisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije