Obnovljiva energija

Raste broj ulaganja u obnovljive izvore, riječki Riteh predstavio solarnu elektranu

el
02.09.2014.
u 14:48

Na Krku u Milohnićima nalazi se prva solarna elektrana na kući

Iz godine u godinu rastu ulaganja u izvore obnovljive energije u Hrvatskoj. Potvrdili su to i podaci koje je iznio Savez za energetiku Hrvatske u svom šestom dodatku Studiji o stanju projekata obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj, a na temelju podataka  koje je objavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). U Hrvatskoj je tako u sustavu poticaja, u pogonu 995 elektrana na obnovljive izvore energije (OIE), a ukupna instalirana snaga tih postrojenja iznosi 365,38 MW.  Po instaliranoj snazi, najveće pojedinačno postrojenje obnovljivih izvora energije je "Vjetroelektrana Velika glava, Bubrig i Crni vrh" tvrtke RP GLOBAL DANILO d.o.o., a instalirana snaga toga postrojenja iznosi 43,00 MW.
U sljedećem periodu predviđa se puštanje u pogon 338 postrojenja ukupne planirane snage 500,23 MW. Rezultat je to analize sklopljenih ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, a koja još uvijek nisu puštena u pogon. Usporedno s posljednjim izvještajem Saveza za energetiku Hrvatske broj postrojenja koja nisu puštena u pogon iznosio je 445, a planirana instalirana snaga tih postrojenja iznosila je 561,95 MW.
 
Uspoređujući podatke iz posljednjeg izvještaja od 16. 5. 2014. te ovog izvještaja, broj priključenih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i koja su u sustavu poticanja u tom se razdoblju povećao za 128, a prema instaliranoj snazi to je povećanje od 48,95 MW Stoga ne čudi da je i riječka tvrtka Riteh predstavila  ulaganja u obnovljive izvore energije i postignute rezultate u solarnoj elektrani u Milohnićima na Krku. Ritehovi inženjeri predstavili su ulaganja u solarne elektrane u iznosu od 1,6 milijuna kuna, za koliko je upravo povećan temeljni kapital tvrtke. Izložena je i problematika vezana uz gradnju elektrana i odnosa s Hrvatskim operaterom tržišne energije.
Na Krku u Milohnićima nalazi se prva solarna elektrana na kući na kojoj Riteh nije samo izvođač nego i investitor, uzevši krov u najam na 14 godina od vlasnika kuće. Ta elektrana služi kao pokazni projekt za sve zainteresirane investitore u solarne elektrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije