LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Zašto je bitno dobro pripremiti travnjak za zimu

Košnjom, dosijavanjem, čupanjem korova i gnojenjem štitite travnjak od niskih temperatura i mraza, ali i održavate u formi do proljeća
11. listopada 2016. u 12:45 0 komentara 3402 prikaza
trava travnjak
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/7

I travnjak, kao i vaše vrtne gredice treba pripremiti za zimu ili točnije za proljeće. Naime, jesenskim radovima ne samo da osposobljavate travnjak da što bolje preživi mraz, snijeg i niske temperature, nego ga pripremate i za proljeće. Tako ćete u ožujku i mjesecima nakon njega imati ljepšu travu, s manje korova i gušću.

Saznajte što sve morate napraviti da biste održali vaš travnjak u formi i dali mu sve što mu je potrebno u idućem periodu. Košnja u listopadu vjerojatno će biti i posljednja do proljeća, ali naučite što još treba učiniti prije i nakon nje...

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

SKUPLJANJE LIŠĆA – Prizor zlatnožutih i crvenih nijansi lišća na travnjaku prekrasan je, no nemojte dugo zadržavati ovaj jesenski tepih jer ćete uništiti travu. Redovito grabljajte lišće i stavljajte ga u kompost jer vlati trave trebaju sunce. Pored toga, sloj lišća koji truli usljed padavina i vlage učinit će da trava ne dobije potreban kisik.

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

KOŠNJA – Zadnja košnja trebala bi biti krajem listopada. Imajte u vidu da je ova košnja drugačija u tome što bi košenje trebalo biti za sloj niže nego inače. Pazite pritom da ne bude niža od pet centimetara. Na taj način više će sunca prodrijeti do trave i ona će se bolje bokoriti.

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

ČIŠĆENJE OD KOROVA – Prije zime stvakako bi trebali očistiti travnjak od korova jer ga zima, suprotno čestom uvjerenju, neće uništiti. Svoju priliku da probuja dobit će opet na proljeće. Najjednostavnije je to učiniti specijalnim čupalicama, ali možete i lopaticom ili štihačem.

PROZRAČIVANJE - Travi uvijek treba kisika, a prozračivanje je tehnika kojom ćete to postići. Ujedno će prozračivanjem trava dobivati i više vlage.

GNOJENJE – Na tržištu postoji specijalno jesensko gnojivo za prihranu travnjaka koje sadrži sporooslobađajući nitrogen te sredstvo za uništavanje mahovine, što je vrlo bitno. Osim od lišća, naime, travu uvijek treba čistiti od mahovine koja naročito buja u vlažnim jesenskim mjesecima.

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

ZALIJEVANJE – Iako su temperature niže i ima više kiše, potrebno je, ako želite mati i dalje besprijekoran travnjak, povremeno ga zalijevati. Naročito budite na oprezu dok ne učestaju jesenje kiše.

sijanje trave travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

DOSIJAVANJE – Jesen je također doba kada možete sijati travu te ju dosijavati na mjestima koja su prorijeđena ili posve ogoljena. Nakon što nanesete novi sloj zemlje i sjemena, zalijte travnjak.

>>Zadnji je tren za sadnju trajnica koje će cvjetati u proljeće

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.