Savjeti

Prije kupnje orhideje, važno je, ovo sigurno niste znali, saznati njeno puno ime

Shutterstock
20.11.2019.
u 06:00

Orhideje se pojavljuju u 25 tisuća vrsta diljem svijeta, a postoji i preko 175 tisuća hibridnih vrsta stoga je iznimno bitno poznavati puno ime vaše vrste jer o njemu ovisi uspješnost uzgoja

Dopredsjednik The Orchid Society of South East Asia (OSSEA), John Elliott za homeanddecor.com.sg ističe važnost poznavanja punog imena vaše orhideje te objašnjava samu tvorbu.

"Sve orhideje imenovane su iz dva dijela. Prvi dio odnosi se na ime roda (kao Dendrobium), a drugi dio na određeno ime (kao Caesar)", kazao je. 

Orhideje kupljene u trgovačkim centrima, navodi on, najčešće imaju samo ime roda, a takve orhideje neće kupiti ozbiljni uzgajivači orhideja. S druge pak strane, s pomoću imena orhideje otkrit ćete puno više o samoj orhideji. 

"U slučaju hibrida, ime orhideje pomoći će u pronalasku originalne vrste koju možete potražiti u bazi International Orchid Register", kazao je. 

No, osim imena biljke, važna je i pravodobna briga za istu pa tako Elliott navodi kako biljka može biti izložena umjetnom svjetlu no ističe kako je pritom potrebno voditi brigu o nekoliko stavki. 

"Fluorescentna rasvjeta s nekim prirodnijim spektrom najbolji je odabir, no pritom biljka mora biti direktno izložena svjetlu, odnosno svjetlo od lista mora biti udaljeno do 30 cm ili pak bliže", kazao je.

Foto: Shutterstock

Umjetna rasvjeta pak pogodna je za orhideje manjih dimenzija jer je poprilično teško uzgojiti orhideju i zalijevati je pod takvim svjetlom, smatra.

Naposljetku, najčešći problem u uzgoju orhideja nedostatak je cvijeta te se tako dogodi da biljka cvjeta samo jednom. No, razlog tomu, tvrdi Elliot, prilagodba je biljke novom domu. 

Naime, biljka nakon cvjetanja zahtijeva odmor i rast, a kako bi to učinila mora se prilagoditi uvjetima

"Posebno teško bit će za orhideju koja je uvezena iz recimo hladnih krajeva u neke tropske, stoga je bitno poznavati vrstu orhideje, odnosno odabrati onu kojoj će odgovarati uvjeti vašeg doma", kazao je. 

Komentara 1

Avatar partner
partner
16:12 20.11.2019.

pa dje ste dosad bili, evo ja imam vec 15-tak godina,nista manje nego 7 orhideja u kuci i nisam do sada zno kako ih odrzavat. salu na stranu, zar ste stvarno dotle dosli u novinarstvu da morate copy paste google translate neki clanak o uzgoju orhideja. pa zar nema u hrvatskoj neki ekspert, strucnjak, hortikilturist ili kako li se vec zove da napise clanak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije