LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Pet koraka za savršen travnjak, bez korova, suhih dijelova, mahovine i štetnika

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave
06. travnja 2022. u 06:09 0 komentara 22449 prikaza
travnjak košnja
Foto: Shutterstock

Sada su idealni uvjeti za početak radova u vrtu, želimo li da on u narednim toplim mjesecima izgleda lijepo i primamljivo. Stoga, u travnju valja posijati travu. Bez obzira radi li se o nadopuni ili novom travnjaku, treba pripremiti tlo za sijanje. Za sijanje trave jako je važno odabrati suh dan bez vjetra. Izračuni govore kako na četvorni metar ide oko 50 g sjemena. Pri pripremi tla dobro valja paziti da zemlja još uvijek nije prehladna ili prevlažna. Posijano sjeme treba lagano povaljati, a zatim redovito vlažiti da se ne bi osušilo. Stare travnjake pograbljati i prvi put pokositi.

sijanje trave travnjak | Autor : pixabay Foto: pixabay

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave - pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, gnojenja... Uzgoj travnjaka je puno zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu. No, to nipošto ne znači da se ne bi trebali okušati u toj avanturi.

sijanje trave travnjak | Autor : pixabay Foto: pixabay

Postupak je jednostavan - herbicidima tretirate staru travu te ju grabljama uklonite i na njemu za tri tjedna zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu. Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga - grančica, kamenja, kore drveća.... a zatim ga obradite oranjem ili štihačom te usitnite i poravnajte.

trava travnjak | Autor : pixabay Foto: pixabay

Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suhu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje. Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za 10 dana.

trava travnjak | Autor : pixabay Foto: pixabay

Za lijep i kvalitetan travnjak ne zaboravimo i ono najvažnije – prozračivanje. Ovom radnjom postižemo lakši dotok vode i zraka u tlo, čime se potiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabljama s noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, strojevima za prozračivanje, koji su vrlo slični klasičnim kosilicama za travu.

travnjak vrt | Autor : I.Ć. Foto: I.Ć.

I za kraj, ne zaboravimo zalijevanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovito zalijevanje za vrijeme dužih sušnih razdoblja do dva puta tjedno, i to najbolje navečer ili rano ujutro. Iako zahtijeva puno truda, održavanje travnjaka nije kompliciran posao.

Tajna slatkih kupina bobičasto voće Jednostavan recept za uspješan uzgoj malina i kupina, u vrtu ili na balkonu super savjeti Ako život selite na otvoreno ove ključne korake ne preskačite prije postavljanja namještaja ljekovito bilje začini zelena zona Ove godine i vama će uspjeti začinsko bilje, samo izbjegnite ovih 5 grešaka!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.