super savjeti

Ako život selite na otvoreno ove ključne korake ne preskačite prije postavljanja namještaja

IKEA
05.04.2022.
u 06:10

Jedna od glavnih prednosti balkona i terasa, uobičajenih prirodnih nastavaka mnogih stanova i kuća, svakako je to što omogućuju uživanje u prirodi i svježem zraku bez napuštanja komfora vlastita doma

Konačno je došlo vrijeme da počnemo planirati život na otvorenom. Balkoni i terase koji su “spavali zimski san” ponovno uskoro postaju omiljena kulisa za doručak, ispijanje prve jutarnje kave, roštilj s društvom... Jedna od glavnih prednosti balkona i terasa, uobičajenih prirodnih nastavaka mnogih stanova i kuća, svakako je to što omogućuju uživanje u prirodi i svježem zraku bez napuštanja komfora vlastita doma.

Foto: IKEA

Pružaju mirno utočište za uživanje u ugodnoj  toplini sunčevih zraka i opojnim mirisima balkonskog cvijeća uz pogled na mijene boja lišća kroz godišnja doba. Uređenje balkona i terasa ne mora biti skupo i komplicirano, ono je prije svega kreativan proces koji će “zarobiti” djelić prirodnog okoliša i oblikovati ga prema zadanom prostoru i pripadajućem namještaju.

Foto: IKEA

Balkoni u raznim bojama, bilo da je riječ o nježnim pastelnim ili pak o jarkim tonovima, uvijek će izgledati vedro, poletno i mladenački, a naročito ako je riječ o manjim balkonima u urbanim središtima, u kojima nerijetko vlada dosadno sivilo okolnih fasada.  Za osvježenje takvog balkona dovoljno je već samo uložiti u nekoliko kantica boje i nekoliko metara raznobojnih tkanina. Neke od naročito efektnih kombinacija boja na ovim balkonima bit će ljupka fuksija u kombinaciji sa zelenom bojom kivija, zatim ružičasto obojen stol i zeleni stolci, uz koje je, kao zaštita od sunca i znatiželjnih pogleda, poželjno na ograde postaviti platnene tende na pruge u raznim bojama. Danas je naročito u trendu kombiniranje različitih dezena, poput kariranog s cvjetnim uzorkom ili točkica s većim geometrijskim motivima.

1/24

Uz takve šarene balkone izvrsno će se uklopiti vlastoručno obojene prazne limenke u raznim bojama (može i od boja koje ste koristili za bojenje namještaja), u koje ćete smjestiti začinsko bilje ili druge ukrasne lončanice. Na šarenim balkonima poželjno je istaknuti ukrasno bilje gustih, zelenih listova, a ne raznobojno cvijeće, kako se ne bi izgubila ljepota šarenila samog namještaja i dekorativnih elemenata.

Foto: IKEA

Jedno je od najjeftinijih rješenja lakiranje ili bojenje starih kašeta za voće koje se mogu koristiti kao stolići, naročito ako oko tako dotjerane kašete razbacate veće i deblje jastučiće za sjedenje. Ako slučajno imate stari željezni krevet koji izgledom podsjeća na uske, starinske bolničke ili vojničke krevete s podignutom željeznom ogradom uz noge i uzglavlje, on će se izvrsno uklopiti uz drvene sjedeće garniture ravnih linija. Bojenje namještaja i presvlačenje tkaninama i dalje su najbrže i relativno najpovoljnije “tehnike” za trenutačno osvježenje svakog balkona i terase.

Na balkonima koji nisu popločeni postavite cijelom kvadraturom umjetnu travu otpornu na sve vremenske uvjete, koja se može naći u vrtnim centrima. U ponudi je nekoliko varijanti – svijetle ili tamne boje i s vlatima različitih duljina. Jednobojne ili šarene božićne lampice pokazat će se izvrsnim dekorom i na zidovima ili ogradama balkona za ljetnih večeri. Za manje balkone posebno su dobar izbor multifunkcionalni stolići, kojima se štedi prostor, a koji istodobno mogu poslužiti kao posuda za cvijeće, kao dodatno spremište, radni stol ili mjesto za doručak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije