jeste li znali?

Ove četiri biljke mame nas svojim cvjetovima, ali oprez, jako su otrovne!

cvjetne gredice cvijeće
Shutterstock
15.07.2021.
u 07:00

Možemo reći da je oleander zaštitni znak Mediterana, gdje gotovo da i nema vrta ili parka u kojem on ne raste. Sve vrste oleandera su vrlo otrovne

Iako na prvi pogled nikad ne bismo rekli da su ove biljke otrovne, bitno je znati o kojima je riječ kako bismo zaštitili svoje najmlađe i kućne ljubimce. Donosimo vam četiri ljepotice koje osvajaju divnim cvjetovima, ali i predstavljaju pravu opasnost.

Foto: Ivan Lesinger

Kukurijek (Helelborus)

Kukurijek je rod otrovnih biljaka iz porodice žabnjakovki. Riječ je o biljci koja cvjeta zimi i vrlo je otporna na hladnoću – potrebno je samo ju prekriti plastičnim ili staklenim pokrovom prije početka cvatnje. Velikog je cvijeta, koji može biti bijele, ružičaste, žute, tamnocrvene ili zelene boje. Sve vrste kukurijeka su otrovne, a u Hrvatskoj je poznato oko osam vrsti. Dobro uspijevaju u djelomičnoj sjeni i vlažnom, dobro dreniranom, humusom bogatom tlu. Ljeti ih treba redovito i umjereno zalijevati. Najčešće se sade na gredice smještene u sjeni i pored grmlja.

Foto: Flora magazin

Nerium oleander (Oleander)

Oleander cvate atraktivnim cvjetovima svijetle boje u obliku lijevka koji dolaze u skupinama, uz koje dolaze plodovi oblika graha. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili ispunjeni, a ovisno o kultivaru ima ih od bijele, žute, crvene, ružičaste pa do boje breskve. Možemo reći da je oleander zaštitni znak Mediterana, gdje gotovo da i nema vrta ili parka u kojem on ne raste. Sve vrste oleandera su vrlo otrovne. Uzgajajte ih na sunčanim mjestima, zaštićenim od bure, a zemlja treba biti dobr odrenirana.

Foto: Flora magazin

Naprstak (Digitalis purpurea)

Naprstak je dvogodišnja biljka iz porodice zijevalica, Scrophulariaceae: u prvoj godini izraste lisna rozeta, a u drugoj iz središta busena izraste cvjetna stapka visine od 60 do 150 cm. Njegovi su cvjetovi cjevasti, poput prsta rukavice, te skupljeni u grozdove, dok su listovi dlakavi i sivozelene boje. Upravo oni sadrže otrovne glikozide i treba ga držati podalje od djece. Zbog prekrasnih boja, ovi su cvjetovi poput zvončića pravi mamac za djecu, no kako sadrže aktivnu tvar koja se koristi kod zastoja srca, predstavljaju pravu opasnost. Naprstak cvate u lipnju, a ako se na vrijeme ukloni ocvala stapka, drugi put može iznenaditi i u rujnu.

Foto: Flora magazin

Azaleja (Rhododendron)

Pjenišnik, sleč, rododendron, azaleja… sve su to imena jedno te istog privlačnog cvijeta. Ima ih više od 800 vrsta, zimzelenih ili listopadnih grmova i stabala. Latinsko ime ovog roda potječe od riječi rhodos, grč. za 'ruža' i dendron, grč. 'drvo'. Nemojte da vas njen predivan cvijet prevari – radi se o biljci čiji su svi dijelovi izrazito toksični ako se probave. Tako i stabljika i lišće i latice mogu izazvati jake bolove u trbuhu, poteškoće s disanjem, dovesti do paralize te u konačnici i smrti.

Komentara 1

DA
darcey
15:32 15.07.2021.

I sta ima ovdje novoga...99% cvijeca je otrovno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije