LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ove četiri biljke mame nas svojim cvjetovima, ali oprez, jako su otrovne!

Možemo reći da je oleander zaštitni znak Mediterana, gdje gotovo da i nema vrta ili parka u kojem on ne raste. Sve vrste oleandera su vrlo otrovne
15. srpnja 2021. u 07:00 1 komentara 11374 prikaza
cvjetne gredice cvijeće
Foto: Shutterstock

Iako na prvi pogled nikad ne bismo rekli da su ove biljke otrovne, bitno je znati o kojima je riječ kako bismo zaštitili svoje najmlađe i kućne ljubimce. Donosimo vam četiri ljepotice koje osvajaju divnim cvjetovima, ali i predstavljaju pravu opasnost.

kukurijek | Autor : Ivan Lesinger Foto: Ivan Lesinger

Kukurijek (Helelborus)

Kukurijek je rod otrovnih biljaka iz porodice žabnjakovki. Riječ je o biljci koja cvjeta zimi i vrlo je otporna na hladnoću – potrebno je samo ju prekriti plastičnim ili staklenim pokrovom prije početka cvatnje. Velikog je cvijeta, koji može biti bijele, ružičaste, žute, tamnocrvene ili zelene boje. Sve vrste kukurijeka su otrovne, a u Hrvatskoj je poznato oko osam vrsti. Dobro uspijevaju u djelomičnoj sjeni i vlažnom, dobro dreniranom, humusom bogatom tlu. Ljeti ih treba redovito i umjereno zalijevati. Najčešće se sade na gredice smještene u sjeni i pored grmlja.

oleander | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Nerium oleander (Oleander)

Oleander cvate atraktivnim cvjetovima svijetle boje u obliku lijevka koji dolaze u skupinama, uz koje dolaze plodovi oblika graha. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili ispunjeni, a ovisno o kultivaru ima ih od bijele, žute, crvene, ružičaste pa do boje breskve. Možemo reći da je oleander zaštitni znak Mediterana, gdje gotovo da i nema vrta ili parka u kojem on ne raste. Sve vrste oleandera su vrlo otrovne. Uzgajajte ih na sunčanim mjestima, zaštićenim od bure, a zemlja treba biti dobr odrenirana.

naprstak | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Naprstak (Digitalis purpurea)

Naprstak je dvogodišnja biljka iz porodice zijevalica, Scrophulariaceae: u prvoj godini izraste lisna rozeta, a u drugoj iz središta busena izraste cvjetna stapka visine od 60 do 150 cm. Njegovi su cvjetovi cjevasti, poput prsta rukavice, te skupljeni u grozdove, dok su listovi dlakavi i sivozelene boje. Upravo oni sadrže otrovne glikozide i treba ga držati podalje od djece. Zbog prekrasnih boja, ovi su cvjetovi poput zvončića pravi mamac za djecu, no kako sadrže aktivnu tvar koja se koristi kod zastoja srca, predstavljaju pravu opasnost. Naprstak cvate u lipnju, a ako se na vrijeme ukloni ocvala stapka, drugi put može iznenaditi i u rujnu.

rododendron | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Azaleja (Rhododendron)

Pjenišnik, sleč, rododendron, azaleja… sve su to imena jedno te istog privlačnog cvijeta. Ima ih više od 800 vrsta, zimzelenih ili listopadnih grmova i stabala. Latinsko ime ovog roda potječe od riječi rhodos, grč. za 'ruža' i dendron, grč. 'drvo'. Nemojte da vas njen predivan cvijet prevari – radi se o biljci čiji su svi dijelovi izrazito toksični ako se probave. Tako i stabljika i lišće i latice mogu izazvati jake bolove u trbuhu, poteškoće s disanjem, dovesti do paralize te u konačnici i smrti.

ljiljan zeleni ukras Ljiljani dominiraju u vrtovima, a mi znamo kako im produljiti cvatnju do rujna dom iz snova Ova kuća jedna je od najljepših koje smo vidjeli, uvjerite se sami! travnjak košnja travnjak Trava vam se posušila i požutjela? Vjerovali ili ne - ljeti je to OK
  • darcey:

    I sta ima ovdje novoga...99% cvijeca je otrovno