LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Trava vam se posušila i požutjela? Vjerovali ili ne - ljeti je to OK

Osim što štedite vodu, novac i vrijeme, ostavljanje travnjaka da miruje ljeti ima još jednu prednost, Mann ističe: Možete prestati kositi
20. lipnja 2022. u 06:00 0 komentara 4703 prikaza
travnjak košnja
Foto: Shutterstock

Bujni, zeleni travnjaci na ponos su vlasnicima, a osim toga čine savršen kutak za odmor na otvorenom. Ali održavanje trave tako bujne i zelene često zahtijeva puno brige i vodu - puno, puno vode. Studija koju je provela NASA otkrila je da u većini američkih regija 50-75% ukupne potrošnje vode u kući služi za navodnjavanje travnjaka. No, činjenica je da uopće ne trebate puno zalijevati travu.

travnjak košnja | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Naravno, odricanje od prskalica ili isključivanje sustava za navodnjavanje kad postane vruće i suho obično rezultira smeđim, suhim travnjakom, ali to ne znači da je vaša trava mrtva ili umire.

- Trava može podnijeti mnogo veću sušu nego što bismo mogli pomisliti - kaže Bob Mann, agronom te dodaje:  - Većina trava dobro je prilagođena sušnijim uvjetima. To je jedna od njihovih evolucijskih prednosti.

trava travnjak | Autor : pixabay Foto: pixabay

- Trava može postati smeđa i suha kada je pod stresom zbog suše i vrućine. To je način na koji  travnjak štedi energiju i vodu - objašnjava Mann. Trava će prekinuti mirovanje i ponovno početi rasti kad temperature i / ili razine kiše postanu idealnije za nju. Imajte na umu da kada završi mirovanje, vlati trave koje su se posušile neće oživjeti, već će se pojaviti nove.

travnjak košnja | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Što učiniti kad travnjak miruje? - Pokušajte pustiti majku prirodu da učini svoje - kaže Mann. Kiša osigurava dovoljno vlage da održi  travu živom dok miruje, ali u jakoj suši, bez ikakvih kiša duže od četiri tjedna, obavezno osigurajte travnjaku vodu.

travnjak | Autor : pixabay Foto: pixabay

Ovo malo vode može spriječiti da vaša trava dosegne točku bez povratka kad se ne može oporaviti. Ako brinete da bi trava mogla biti mrtva, a ne u stanju mirovanja, Mann predlaže da povučete jedan busen i ogulite pojedinačne vlati. Zeleno tkivo u sredini znači da je trava još uvijek živa. Svatko mora shvatiti da je u vrijeme suše u redu da travnjaci požute, a u većini slučajeva trava će se vratiti kad kiša padne.

Savjetujemo što trebate napraviti za novi travnjak | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

Osim što štedite vodu, novac i vrijeme, ostavljanje travnjaka da miruje ljeti ima još jednu prednost, Mann ističe: Možete prestati kositi. Istražite svoje vrste tla i travnjaka i stvorite savršeni travnjak, koji ljeti, kažu stručnjaci, ne mora biti zelen.

 

uzgoj cvijeća Cvjetnice vam venu i loše izgledaju? Možda radite jednu (ili sve) od ovih pet grešaka vrt lake za uzgoj Želite uzgajati biljke, a nemate vrt ni balkon? Ovih pet sjajno će rasti i u stanu! povrtnjak Omiljeno ljetno povrće, tikvice, sadite nekoliko puta u sezoni, brzo napreduju

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.