Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Kako očuvati začinsko bilje prije nego ono uvene?

Imate na raspolaganju nekoliko metoda: sušenje na zraku ili u pećnici, smrzavanje u vodi ili ulju te čuvanje u soli
01. rujna 2017. u 08:16 0 komentara 529 prikaza
Foto: Shutterstock

Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu nadohvat ruke ili pak uvijek spremne začine za dodavanje u jelo. Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerojatno se pitate što ćete sa svim tim biljem!

Prije nego li zaključite kako je vrijeme začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina. Na taj ćete način uvijek imati spremno bilje u kuhinji.

Sušenje začinskog bilja

Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku. Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete konzumirati sve biljke dok su svježe.

Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: sušenje na zraku ili u pećnici.

Smrzavanje

Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja. Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo.

Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić.

Čuvanje u ulju

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock Umjesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli začinsko bilje. Neka ono bude kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti usitnjene začine. Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana jela u koja ne želite dodavati previše vode.

Čuvanje u soli

Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja. U steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli.

 

Savjeti za branje začinskog bilja

1. Uberite ga kasno ujutro za vrijeme sunčanog dana kako biste dobili najviše okusa.

2. Ne dozvilite stvaranje cvjetova na začinskom bilju.

3. Uvijek isperite začine prije nego što ih smrznete ili osušite, neovisno o tome jeste li ih posadili na balkonu ili u vrtu.

4. Bosiljak je jako osjetljiv na mraz i oštetit će ga već blagi ranojesenski, stoga ga unesite u svoj dom prije pada temperature.

5. Začinsko bilje ne smijete potapati; kratko i jasno. Redovito ga zalijevajte, ali nemojte pretjerati s količinom vode.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.