LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Kraj ljeta idealan je za stvaranje tropskog vrta, ali valja paziti na ove ključne detalje

Redovnim zalijevanjem uz visoku temperaturu zračna će vlaga biti iznad 90%, što je idealno za rast većine tropskoga bilja
13. rujna 2021. u 07:00 0 komentara 4854 prikaza
tropski vrt
Foto: Shutterstock

Većina vrtlara tijekom svog rada mašta o prekrasnim vrtovima s mnogo mirisnih cvjetova i boja. U našoj mašti to su rajski vrtovi s nekih drugih planeta. Međutim, na Zemlji postoje prekrasni vrtovi koje stvara majka priroda. To su tropske šume. Da bismo osnovali jedan tropski vrt, potrebno je što vjernije preslikati uvjete iz tropskih šuma da bi nam bilje moglo adekvatno rasti.

tropski vrt | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Prvo i osnovno što moramo napraviti jest staklenik sa sustavom hlađenja i grijanja. Izvedba staklenika može stajati od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ovisno o tehnologiji izrade, sustavu hlađenja i grijanja. Za grijanje staklenika mogu se upotrebljavati solarni paneli. Uz to, za rast i razvoj biljaka potrebno je omogućiti temperaturu +20 °C konstantno tijekom cijele godine, vlagu zraka minimalno 9% pa i veću te adekvatno zalijevanje. Temperature mogu biti i više, ovisno o godišnjem dobu.

tropski vrt | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Osnovni uvjeti: vlaga i temperatura: Postoji veliki broj biljaka koje možemo uzgajati u tropskim uvjetima. Za odabir vrsta važno je da biljke podnose tj. trebaju veliku zračnu vlagu, da je njihovo prirodno stanište vrlo slično našim uvjetima, da podnose visoke temperature. Kod većine vrsta temperatura nije presudna jer biljke imaju veliku količinu vlage u zraku kojom se koriste za proces asimilacije i disimilacije, što im omogućuje brzi rast i razvoj.

tropski vrt | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

U stakleniku bismo trebali napraviti police ili stolove na koje ćemo smjestiti naše biljke. Jako su lijepe kombinacije kada je cijeli prostor popunjen s raznim vrstama, neke vise sa stropa, neke su na stolu, neke na podu, neke na policama i sl. Prije nego što počnete nabavljati biljke, dobro se informirajte sa stručnjacima koje biljne vrste možete staviti u staklenik. U staklenik također možete ubaciti neki elemenat vode, malu fontanicu i sl. ili bazenčić u kojem će biti vodene biljke. Nakon odabira biljaka, vodite računa o njihovu presađivanju. Pojedine tropske biljke trebaju kiselo tlo (treset), što im je nužno da bi rasle.

tropski vrt
1 / 7
Kako odabrati pravu vazu

U tropskim kišnim šumama zbog velike vlage u zraku i tlu organska tvar se ne stigne raspadati pa dolazi do stvaranja treseta na kojem rastu biljke. Trebamo paziti da im to omogućimo. Prije sadnje rasporedite biljke u skladu s njihovim habitusom (formom raste), cvjetanjem te potrebitim prostorom ra rast. Pojedine vrste rastu uspravno, pojedine su penjačice ili puzavice, a pojedine padaju prema dolje. Nakon presadnje i aranžiranja važno je da im omogućite dovoljnu količini vlage tj. vode. U staklenik je obavezno staviti termometar i vlagomjer.

tropski vrt | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Redovnim zalijevanjem uz visoku temperaturu zračna će vlaga biti iznad 90%, što je idealno za rast većine tropskoga bilja. Neugodna situacija koja se može pojaviti jesu bolesti. Uz visoku temperaturu i vlagu dolazi do razvoja bolesti. Prije nego što biljke unesete u staklenik, bilo bi ih dobro preventivno tretirati biološkim sredstvima, posebno protiv pepelnice i plamenjače te lisnih uši.

Tu svakako može pomoći neem, kopriva, mlijeko, sapun, sumpor i ostalo. Također, ako već imate tropski vrt te unosite nove biljke, obavezno ih držite barem tjedan dana u karanteni te ih tretirajte. Kada se jednom unese neki štetnik u staklenik, vrlo je teško riješiti ga se. Također, ako orezujete biljke, koristite škare samo u stakleniku. Alat kojim se koristimo u stakleniku nikada ne iznosimo. Ako bilo što unosimo, bilo bi dobro da to dezinficiramo. Međutim, ako su naše biljke zdrave, vrlo lako će se oduprijeti bolestima. Ovisno o vrsti biljke, potrebno ih je prihranjivati jednom do dva puta godišnje. U naš tropski vrt možemo svake sezone unositi neku novu vrstu da bi popunjenost bila veća. Biljke u tropskim vrtovima vole se pomalo gurati te živjeti skupa. Također treba znati koje se biljke međusobno podnose da bismo ih znali pomiješati.

tropski vrt | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Postoji veliki broj biljaka koje možemo uzgajati u tropskim vrtovima. U svijetu na sajmovima cvijeća izbor je izuzetno velik. Kod nas možemo pronaći uobičajene svojte koje ljudi uzgajaju u stanovima i kućama. Možemo uzgajati, primjerice, orhideje – Vanilla sp., Phalaenopsis sp., a od ostalih svojti Monstera sp., Begonia rex, sp., Peperomia sp., različite svojte paprati, biljke iz porodice bromelija, kao što su Bromelia sp., Aechmea sp. Uz navedene, možemo uzgajati i biljke kukcojede, kao što su Dionaea, Drosera, Nepenthes i dr. Za odabir vrsta i nabavu bilja najbolje je posjetiti vrtne centre, gdje možete dobiti detaljne upute oko uzgoja. Uz sve navedeno, važno je da našim biljkama dajemo dovoljno brige, ljubavi te da se divimo njihovu kreatoru. Tada će nas biljke razveseliti svojom ljepotom i raznolikošću.


Ekskluzivni intervju Zandra Rhodes: Pandemija me nadahnula za stvaranje kolekcije za dom mini makeover Ove povoljne ideje za brzu promjenu izgleda kuhinje morate isprobati već danas ELEGANTNA DEKORACIJA Pozdravite ljeto sjajnim cvjetno-voćnim aranžmanom
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.