Luksuz za dobar odmor

Otkrivamo kako u mjesec dana do vlastita bazena

Otkrivamo kako u mjesec dana do vlastita bazena
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
30.05.2013.
u 11:55

Odlučite li se imati svoj bazen, odaberite lokaciju, neka bude što sunčanija, veličinu i vrstu materijala.

Bazeni su oduvijek bili statusni simbol, simbol luksuza i glamura, krasili su interijere i eksterijere bogatih vila. I danas su bazeni velika investicija, no zbog veće potražnje, novih materijala i lakše mogućnosti montaže ipak su dostupniji nego prije. Prvi je korak u gradnji bazena odabir modela i dimenzija. To određuje sve daljnje radove i odabir opreme koja je potrebna za kvalitetno korištenje bazena. Na temelju Zakona o prostornom uređenju i gradnji te Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, bez rješenja o uvjetima građenja, potvrđenog glavnog projekta i građevinske dozvole odobrava se građenje bazena tlocrtne površine do 24 četvorna metra i dubine do 2 metra. Za veće bazene potrebna je i građevinska dozvola.

Pravokutni su najjeftiniji

Dobro je znati, ako ste iznajmljivač, da je optimalna dubina vode od 135 do 140 cm. To znači da građevinska dubina betonske školjke iznosi 150 cm.

Većina proizvođača može projektirati različite oblike bazena, ali valja znati da su oni pravokutni najjeftiniji. U bazen se najčešće ulazi stubama, a one mogu biti rimske, kutne ravne, kutne ovalne, ravne i ovalne, opremljene s gornje strane protukliznom podlogom, ili inoks-ljestvama.

– Pri odabiru lokacije za bazen mora se razmisliti i o strojarnici ili suhom prostoru predviđenom za smještaj uređaja za tretiranje bazenske vode. Prema želji investitora, svi ti uređaji mogu biti u okviru betonske školjke bazena, postojećeg objekta u blizini bazena ili u PVC ukopnom spremniku – ističe Lado Lačin, direktor tvrtke Eurostil, dodajući da se uz standardnu opremu mogu ugraditi i grijači vode, izmjenjivači topline, pumpa za protustrujno plivanje i hidromasažu, automatski dozator sredstava za održavanje propisane kvalitete vode, potopna pumpa...

U bazenima za javnu upotrebu, a to su i bazeni u kućama za najam, čitava količina vode mora se izmijeniti 6 puta tijekom 24 sata i to iz bakterioloških i sanitarnih razloga. U privatnim bazenima cjelokupna količina vode mora se izmijeniti 4 puta u 24 sata.

Što s bazenom zimi?

Pravila održavanja bazena tijekom zime nalažu da se voda održava bistrom i čistom, da se u bazenu ne ostavljaju predmeti, a preporučljivo je održavati razinu vode od najmanje polovice do najviše dvije trećine visine otvora skimera. To znači da se bazen ne treba prazniti, a u slučaju zamrzavanja vode led ne treba razbijati.

Bazene nije dobro isprazniti da se PVC obloga ne bi našla izravno izložena hladnoći, ultraljubičastim zrakama i prljavštini, a svakako ih je dobro prekriti.

Na tržištu se nude i različite kupole, rolo ili sklopivi pokrovi, ali i najrazličitija pomagala, sredstva za kvalitetno održavanje. Kupole imaju zaštitnu ulogu, a ovisno o njihovoj vrsti i načinu izvedbe, omogućuju korištenje bazena i tijekom hladnijeg dijela godine. Najčešća dodatna oprema su različita podvodna osvjetljenja, grijači vode, tobogani, različiti sustavi za automatsku dezinfekciju vode, podvodni zvučnici, uređaji za masažu i uređaji za plivanje protiv vodene struje, preljevne rešetke, plutajuća traka, skakaonice, daljinski upravljači, različiti rukohvati i sl. A da bi se bazen kvalitetno održavao, potrebni su i dobri pomagači, poput različitih modela četki, ručnih čistača bazena s priključcima na sustav usisavanja ili bez njih, mrežice za vađenje nečistoća iz vode, teleskopske drške, plutajuće cijevi, zimski zaštitni plovci za bazen, kompenzatori leda, sredstva za uklanjanje vodenog kamenca na stijenkama. Posebna pomoć su i roboti za čišćenje bazena. Roboti čiste bazen automatski i potpuno neovisno o filtracijskom sustavu bazena.

Ugođaj toplica

Uz bazene sve popularnije su i hidromasažne kade koje stvaraju vrhunski ugođaj toplica. Mogu se instalirati i u interijeru i eksterijeru. Dostupne su u više oblika i veličina. Vanjski paneli mogu reproducirati izgled drveta, ali i drugih materijala poput kamena, keramike ili kvalitetne plastike. Dobre i kvalitetne hidromasažne kade imaju i uređaj za regulaciju zraka i vode i opremljene su izotermičkim prekrivačima. Naravno, u ponudi je i različita dodatna oprema. Najtraženiji su ergonomski naslonjači za opuštanje, slikoviti mini slapovi, LED rasvjeta, mlaznice s poklopcem od nehrđajućeg čelika te vodootporni stereo uređaj za stvaranje dobre atmosfere.

Miris klora

Vlasnici, ali i kupači u bazenu žale se na miris klora. Kad količina slobodnog klora nije dovoljna, preostali klor reagira s amonijakom i drugim spojevima koji sadržavaju dušik. Da bi se riješilo ovaj problem, potrebno je dezinficirati bazen sredstvima za čišćenje i šok-dozom klora.

Alge na zidovima bazena

Iznenadan rast algi po zidovima bazena govori o neredovitu i nepravilnu održavanju. Dakle, vrijeme je za veliku akciju – ispravljanje pH vrijednosti vode, skidanje alga sa zidova i dodavanje sredstava protiv algi. Dobrodošla je i šok-doza klora i ponovno čišćenje bazena.

Peckanje oko očiju

Ako bazenska voda izaziva peckanje očiju, nosa ili suhu i nadraženu kožu, problem je sigurno u sastavu vode, a to znači da je pH previsok ili prenizak. Ispravljanjem tih razina problem nestaje. Čak i preporučene razine klora mogu uzrokovati iritacije. Rješenje je instaliranje posebnog uređaja.

NE PROPUSTITE: Kako odabrati pravu klimu? Donosimo sve prednosti i minuse

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije