izlet

Osam razloga zašto je pametno iskoristiti vikend za posjet Ljubljani

Nikola Zoko
20.10.2023.
u 09:10

Ono što Ljubljanu čini posebnom svakako su mostovi. Ima ih 10 u samo centru grada, a svaki od njih ima svoju priču. Njih možete istražiti pješice, ali i čuti priču o njima dok plovite Ljubljanicom, ali i kombinirati - nizvodno mostove pogledajte vodenim, a uzvodno pješačkim putom

Ljubljana - mala i velika u isto vrijeme, pitoreskna i raskošna, zelena i suvremena! U svakom slučaju vrlo zanimljiva, otvorena za sve, pa čak i najzahtjevnije posjetitelje kojima u svakom dijelu godišnjeg doba nudi pregršt zanimljivosti i sadržaja. Prvo što ćete primijetiti kad uđete u centar je mnogo zelenila u čijim se krošnjama i drvoredima skrivaju vijugava rijeka Ljubljanica i velebne zgrade koje svoj prepoznatljiv izgled duguju slovenskom arhitektu Joži Plečniku. Čim je počnete istraživati oduševit će vas ljubazni domaćini ali i nevjerojatno pametno organiziran grad.  Centar grada je prije svega pješački, prije 16 godina zatvoren za motorna vozila, uz obalu Ljubljanice razvile su se šetnice povezane mostovima i mnogo atrakcija. Kako biste od ovog grada uzeli i doživjeli najviše, donosimo vam osam važnih mjesta i doživljaja koji jesen u Ljubljani čine očaravajućom i posebnom! 

Foto: Nikola Zoko

Ljubljanica, nekad glavna prometnica za trgovinu i opskrbu još od rimskog doba pa sve do uspostave željeznice sredinom 19. stoljeća, danas je pravi zeleni biser koji protječe kroz centar grada. Vožnja brodom po Ljubljanici jedna je od turističkih atrakcija ovog grada i na vama je samo odabrati brodić koji vam se sviđa - cijena karte je jednaka kod svih, a za one koji žele malo romantike, uz plovidbu se poslužuje i večera. 

Foto: Nikola Zoko

Ono što Ljubljanu čini posebnom svakako su mostovi. Ima ih 10 u samo centru grada, a svaki od njih ima svoju priču. Njih možete istražiti pješice, ali i čuti priču o njima dok plovite Ljubljanicom, ali i kombinirati - nizvodno mostove pogledajte vodenim, a uzvodno pješačkim putom. Najpopularniji most svakako je Tromostovje koje je isprva bio klasičan drveni most koji je spajao sjeverozapadnu i jugoistočnu Europu a kojem je Plečnik dodao još dva pješačka mosta stvarajući arhitektonsku posebnost Ljubljane. Umjesto klasične ograde, Plečnik je mostovima dodao kamene balustrade na koje je dodao svjetiljke, te stepenice koje s bočnih mostova vode na terase s obje strane rijeke.

Foto: Nikola Zoko

Spomenuti arhitekt je uvelike svojim radom oblikovao Ljubljanu, pa joj se vrlo često tepa riječima “Plečnikova Ljubljana”.  Samozatajan lumen, bio je učenik slavnog Otta Wagnera, a djelovao sve do 50-tih godina prošlog stoljeća. Njegov stil, inovativan čak i za današnje standarde, karakterizira korištenje klasičnih arhitektonskih elemenata, poput stupova, nadvoja, balustrada i koloneta, redizajniranih i kombiniranih na suvremeniji način. Plečnik je tijekom svog stvaranja pazio na to da ne upadne u zamku trenda, boreći se protiv slijepog praćenja postojećih trendova.  Pobrinuo se da njegovi radovi budu bezvremenski te da uvijek izazivaju divljenje i burne rasprave, a da je u tome uspio govori činjenica kako je mnogo njih uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Kad krenete u razgled Ljubljane, svaki će se turistički vodič pohvaliti biserima s njegovim potpisom a ono što morate vidjeti su Nacionalna sveučilišna knjižnica, Tromostovje,  crkva sv. Michael u Ljubljani/Barje,  Plečnikova kuća, Groblje Žale, Čevljarski most, Trnovski prsten, Tržnica, ljetno kazalište Križanke... 

Foto: Nikola Zoko

Impozantna zgrada na desnoj obali rijeke Ljubljanice, u strogom centru grada naziva se Tržnica. Projektirao ju je Plečnik, a danas ona predstavlja žilu kucavicu ove metropole. U potpunosti je otvorena suvremenom čovjeku koji će na njoj kupiti svježu hranu i lokalne namirnice, ali i zastati te u arkadama potražiti okrjepu. Na raspolaganju vam je mnogo domaćih restorančića koji svaki dan na sredini dana (najčešće od 12:00-15:00) nude 'malco', slovenski naziv za gablec.  Sve što ovdje možete isprobati je napravljeno tog dana, za pripremu su korištene namirnice iz lokalnog uzgoja, a posebno dizajnirani tanjuri pričaju priču o slovenskoj gastronomiji. Zvijezda u arkadama zasigurno su 'Moji štruklji', Slovenski brend  koji svakodnevno nudi više od 20 različitih vrsta štrukli – kuhanih savijača – s kremastim ili klasičnim nadjevima i preljevima. Klasična štruklja je ona sa sirom i krušnim mrvicama, a pravo remek djelo na tanjuru kombinacija čokolade i pistacija. Štruklje, kao i variva (koja možete pojesti uz njih) rade i bez mesa, vegetarijanske, a sve što kušate možete začiniti lokalnim vinima, pivom ili prirodnim sokovima. Uz ponudu na  Tržnici, Ljubljana ima i odličnu gastronomsku ponudu koju možete doživjeti kroz čitav niz festivala. Ove jeseni tako ne propustite Ljubljana Gourmet, Martinovanje, posjetite Ljubljansku vinsku cestu, ali i rezervirajte stol u trenutno najpopularnijem restoranu Jaz by Ana Roš u AS Boutique Hotelu popularne slovenske chefice Ane Roš čiji je restoran, Hiša Franko u Kobaridu (Posočje), ove godine dobio treću Michelinovu zvjezdicu.  

Foto: Nikola Zoko

Znate li gdje je najljepši pogled u Ljubljani? Do njega ćete stići iz strogog centra grada pješice, vlakićem ili panoramskom uspinjačom koja će vas oduševiti i prije nego li nogom stupite na Ljubljanski grad! Mjesto je to koje je najčešće mijenjalo svoju namjenu - u 11. stoljeću je to bila srednjovjekovna utvrda obrambene namjene,  u 12. stoljeću je Stari grad doživio rekonstrukciju, a građevine koje ga danas čine sagrađene su u 16. i 17. stoljeću. Bio je sjedište gradskih vladara, zatvor, bolnica, stambena zgrada, pa opet vojna utvrda, zatvor, te skladište municije i oružarnica. Danas je spomenik kulture, turistička atrakcija i mjesto kulturnih događanja u Ljubljani. Kako istražiti Ljubljanski  grad? Krenite u razgled uz pomoć audio vodiča, stanite na mjesto gdje se vide sve četiri strane svijeta, a gdje dominira Triglav, a onda krenite u razgled zelenog prstena oko dvorca gdje se krije još jedan biser - Grajski vinograd! Na mjestu starog vinograda, 2016.godine zasađen je novi s 1050 loza - 500 bijele sorte belpin, koja je na osnovu križanja sorti grožđa beline i pinota postala slovenski sinonim za chardonnay i 550 loza crvene sorte rdečegrajec, nazvane po prijevodu prvobitnog imena sorte rotburger i preimenovane u zweigelt, 1975. godine. Briga oko vinograda zadatak je Poljoprivrednog instituta Slovenije, razgledati ga možete uz posebnu najavu, a ono što oduševljava je to da možete postati pokrovitelj jednog trsa. Sa svojim vinogradom Ljubljanski dvorac zaokružuje vinsku priču o događajima, povezanim s kalemom najstarije vinove loze iz mariborskog Lenta, koja raste na samom ulazu u Stari grad. 

  

Foto: Nikola Zoko

Ljubljana je 2016. godine postala Prijestolnica kulture, a njegovi kulturni biseri svakako su Kino Šiška, Metelkova, Cukrarna, Centar Rog koji će imati otvorenje u zadnjem tjednu listopada! Budući da u tijeku 35. Grafični bienale Ljubljana (stariji od Venecijanskog), dio postava možete razgledati u Cukrarni, impozantnoj Galeriji otvorenoj za javnost u rujnu 2021 .godine. No, zgrada u užem centru Ljubljane živi još od 1828. godine kad je u njoj otvorena tvornica šećera. Grad Ljubljana je 2008. godine otkupio zgradu i njezino zemljište od prijašnjeg vlasnika, a od 2018. do 2021. zgrada je obnovljena i renovirana pa je tako Ljubljana dobila mjesto za izlaganje suvremene umjetnosti. 

Foto: Nikola Zoko

Nedaleko od Cukrarne nalazi se Centar Rog, koji će biti otvoren 25.10., a koji je smješten u prostore nekadašnje tvornice bicikala Rog. Danas je u vlasništvu Grada Ljubljane, a predstavlja ključan dio industrijske baštine 20. stoljeća u Ljubljani. Ono što oduševljava je da se sam oblik nekadašnje tvornice u potpunosti prilagodio zahtjevima 21. stoljeća s osnovnim zadatkom - postati javni prostor za proizvodnju kulturnih i kreativnih industrija, s naglaskom na primijenjenu umjetnost i dizajn.

Foto: Nikola Zoko

 

Kad je davne 2007. godine centar Ljubljane zatvoren za motorizirani promet započela je zelena inicijativa u ovom gradu! Danas Ljubljanu karakterizira najveća pješačka zona u Europi koja se prostire na čak 17 hektara. U Ljubljani je 542 m2 javnih zelenih površina po stanovniku kojima se može pristupiti iz svih zbijenih dijelova grada, a 46% površine grada prekriveno je autohtonim šumama, 75% svih površina je zeleno, a više od 20% je zaštićeno. Zeleni dio Ljubljane obuhvaća gradski park Tivoli te šumsko područje Rožnika, Šišenskog hriba i Koseškog boršta ukupne površine 459 hektara. Područje zaštićeno 1984. godine važno je kako sa stajališta zaštite prirodnih vrijednosti i krajobraznih obilježja, tako i sa stajališta očuvanja biološke raznolikosti, a ne na kraju i za javno zdravlje (ovo je također značajno poboljšalo kvalitetu zraka i smanjilo buku). Ljubljana je također grad prijatelj biciklista s čak 300 km uređenih biciklističkih staza pa ne čudi kako je upravo ona uvrštena na popis najboljih biciklističkih gradova na svijetu (Copenhagenize Index). Bicikle je moguće iznajmiti u Turističko-informativnom centru Turizma Ljubljana (projekt Ljubljana Bike), a više od 800 gradskih bicikala dostupno je i u sustavu samoposlužnog najma BicikeLJ koji ima više od 80 postaja u svim dijelovima grada. Iznenadit ćete se koliko je povoljno iznajmiti bicikl te koliko ulica možete istražiti s budžetom od nula eura. Zelenu inicijativu, isto besplatno za stanovnike Ljubljane i brojne turiste nudi, podržava i još jedna odlična usluga koju nudi Ljubljana. Riječ je o mini električnom vozilu Kavalir koji prometuje po šetačkoj zoni Ljubljane s kojim možete u razgled Ljubljane, ali i na brzinu doći s jednog kraja užeg centra na drugi. Usluga je besplatna.

Foto: Nikola Zoko

Kako biste Ljubljanu zapamtili po mnogočemu, u strogom centru grada na raspolaganju su vam brojne kreativne obrtničke radionice. Tako vam je na raspolaganju posjet jedinog ljubljanskog kišobranara, zlatara ili srebrnara, lončara, tkalca, tiskara koji će vam pomoći da se odlično zabavite i da kroz učenje naučite puno toga o Ljubljani. Ne možete na sve radionice odjednom - odaberite ono što vam se čini najzanimljivijim i ostavite si vrijeme.

Sve navedeno mami da isplanirate vikend putovanje, prespavate u jednom od hotela u strogom centru grada, računajte na Kavalira da će vam pomoći u bržem istraživanju grada i putujte  s obitelji. Kako biste uštedjeli novac i kontrolirali vlastiti budžet, nabavite Ljubljana card - službenu karticu grada. Ovisno o tome odaberete li onu za 24, 48 ili 72 sata, istražujte grad uz brojne pogodnosti. Evo i primjera - kupite li onu najmanju, za 24 sata (cijena joj je 36 eura) s njom imate besplatan ulaz u više od 20 atrakcija, besplatno se možete koristiti javnim prijevozom, razgledati grad u društvu vodiča, voziti se uspinjačom, besplatno krstariti turističkim brodom po Ljubljanici, unajmiti bicikl na 4 sata... Puno povoljnije nego da plaćate sve stavke posebno, pogotovo putujete li s obitelji gdje svi članovi plaćaju ulaznice i atrakcije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije