ODVAŽITE SE

Od idućeg proljeća sadim mandarine!

'02.10.2011., Opuzen - Na uscu Neretvanske doline na podrucju Opuzena i Metkovica pocela je sezona berbe mandarina. Urod je ove godine manji zbog suse ali je kvaliteta vrlo dobra. Iako izvana zelene,
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/2
02.11.2014.
u 09:00

Dok uživate u sočnim mandarinama, razmislite o njihovoj sadnji, unatoč tome što ne živite u sunčanoj Dalmaciji. No, što sve morate znati prije nego krenete?

Birajući mandarine, kivije i limune na tržnici ili u supermarketu oni koji žive u kontinentalnom dijelu Hrvatske pomisle često kako je šteta što ne žive u Dalmaciji pa da u svome vrtu mogu uzgajati i brati ove sočne plodove. Naročito su omiljene mandarine, kojih se, samo iz domaće proizvodnje, preko 20 tisuća tona godišnje konzumira u Hrvatskoj. Agrumi su općenito, u svjetskoj potrošnji, na prvom mjestu, čak ispred banana i jabuka.

Iako je dolina Neretve zapravo najsjevernija točka uzgoja mandarina u Europi, odnosno rubno područje za plantažni uzgoj mandarina, njihova stabla rastu ne samo u ostatku Dalmacije te Istri, nego i po cijeloj Hrvatskoj. Možda kvaliteta vaše mandarine uzgojene na gradskom asfaltu neće biti kao one iz Opuzena i južne Hrvatske i vjerojatno će na njoj biti manje plodova i to sitnijih, to nije razlog da ne pokušate. Ako ste iz kontinentalne Hrvatske, mandarinu ćete morati zasaditi u tegli, kako biste ju, kada temperatura padne, mogli skloniti na toplije mjesto.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pazite da temperatura ne padne ispod -5°C jer bi mogla trajno oštetiti voćku

Kako nam je rekao diplomirani inženjer agronomije zaposlen u Savjetodavnoj službi, Petar Mijić, već pri tempraturama nižim od -5°C nastaju štete na biljci, a razmjer oštećenja ovisit će o tome koliko vremena je mandarina bila izložena hladnoći.

- Pri temperaturama od -10°C uginut će cijela biljka – upozorava agromom Mijić. Usto, moramo voditi računa o tome da biljka mora biti zaštićena od vjetra te da tlo u koje smo je zasadili bude ocjedito odnosno da ne zadržava vodu. Od niskih temperatura možete ju zaštiti tako da ju prekrijete zaštitnim folijama. Vodite računa i o tome da biljka i u zatvorenom prostoru mora imati dovoljno sunca, jer će u suprotnom doći do žućenja i otpadanja lišća. Dakle, mračni prostori, suteren, a naročito podrum ne dolaze u obzir. Potrebno je obratiti pozornost i na relativnu vlažnost zraka. Ukoliko se radi o grijanim prostorima, postotak vlage treba biti veći od 50. No, sa sadnjom bi bilo bolje, preporuča agronom Mijić, pričekati do proljeća, kad prestane opasnost od niskih temperatura i mraza.

- Ako se sadi u ovom periodu, veća je opasnost od ugibanja biljke uslijed nepovoljnih uvjeta, te takva biljka neće napredovati, a bit će i u slabijoj kondiciji u proljeće – objašnjava naš sugovornik.

Extra savjet: Posude u koje ćete ih zasaditi neka budu od drveta ili kamena - plastične i keramičke mogle bi popucati usljed jačanja korijenja voćke, a plastika je neće zaštiti od hladnoće. Neka tegla bude široka i duboka najmanje 45 cm.

>>FOTO Zimski vrt u dvorištu - mjesto za druženje, kavu...

Ključne riječi

Komentara 2

IN
incogrito
11:55 02.11.2014.

kud bas mandarine

OV
ovrhovršitelj
23:46 02.11.2014.

Mandarine ce biti ko špekulice i sluzit cevam samo za ukras ali ako se odlucite za limun mozet imati cak do 5 kg pravih domacih limuna godisnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije