Napravili štetu

Neviđena pojava! Stršljeni na stijeni sagradili gnijezdo u obliku glave!

Neviđena pojava! Stršljeni na stijeni sagradili gnijezdo u obliku glave!
Anton Baznik
06.10.2013.
u 20:39

Kako se Anton Baznik nosio s najezdom štetočina koji su mu uništavali voće i krali pčele

Na svom imanju u Krškoj Vasi pokraj Brežica u susjednoj Sloveniji gospodin Anton Baznik ove godine zabilježio je dosad neviđenu pojavu i odlučio je podijeliti je s nama i našim čitateljima.

– Zasadili smo sve moguće vrste i sorte voćaka i stolnog grožđa koje se ne prska zaštitnim sredstvima pa je sve ekološki, bez kemije. Primijetio sam veliku i nenormalnu najezdu stršljena na zrelom voću i grožđu. Namjestio sam zbog toga i zamke, ulovilo se u njih dosta stršljenova i osa – piše nam A. Baznik. Na svom imanju ima i košnice s pčelama, vidio je da ih stršljeni love i nose u svoja gnijezda kako bi prehranili mlade.

Budući da ne mogu brzo letjeti dok nose pčele, one su im dodatna težina, pratio ih je i otkrio da imaju gnijezda na više mjesta.

– Jedna nastamba stršljena bila je u golemoj staroj lipi kojoj je opseg debla 4,8 m, druga u više od 250 godina staroj kruški, koja je odlična za pečenje rakije, a treće gnijezdo bilo je u dimnjaku naše stare kuće. Četvrto gnijezdo bilo je u drvenoj zgradi, ostavi. Stršljeni su ulazili kroz manju rupu iznad vrata. Kad sam ih otvorio, imao sam što vidjeti. Na stijeni ispod tavana bilo je veliko gnijezdo stršljena u obliku glave, dugo 80 cm i široko 55 cm. Odmah sam zapazio sličnost s glavom Isusa Krista – kaže naš čitatelj. Dobar kipar, dodaje, ne bi mogao napraviti takvo umjetničko djelo kakvo su napravili stršljeni, to ne možeš doživjeti vjerojatno nikada više u životu. Zato je sve ovjekovječio fotoaparatom. Dodaje da su stršljeni napravili puno štete, kako ih je bilo jako puno uništili su puno njegova voća i grožđa.

Sva tri gnijezda stršljena uništio je tako poprskavši ih insekticidom pazeći pritom da ga ne ozlijede ubodom.

NE PROPUSTITE: Savjetujemo kako se možete riješiti dosadnih muha i osa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije