Stablo je lijek

Nervozni ste, boli vas glava, imate visoki tlak? Zasadite nešto!

Nervozni ste, boli vas glava, imate visoki tlak? Zasadite nešto!
Foto: Matija Topolovec/VLM
1/10
03.12.2012.
u 07:00

Uređenje okućnice - Isplanirajte što želite zasaditi i pronađite mjesto

Kad poželite na svojoj okućnici zasaditi novo stablo, prvo dobro razmislite što želite i gdje to želite posaditi, savjetuje dipl, ing agronomije Jurica Glumpak. - Ako je riječ o listopadnom drvetu, odaberite južnu stranu okućnice. Tako će vas ljeti braniti od vrućine, a zimi će propuštati sunce. Crnogoricu treba saditi na sjevernu stranu, štitit će od vjetrova - objašnjava J. Glumpak. Nije to sve, treba znati kakve uvjete traži stablo koje želite saditi, jer ono će tu ostati dulje od vas.

Veličina i boja lišća

- Treba procijeniti i hoće li se stablo veličinom uklopiti u veličinu okućnice, visinu kuće. Treba znati i hoće li se uklopiti bojom listova ili baš želite da se ističe - kaže agronom i dodaje da treba poštivati i neke stilove. Tako je, ističe, pogrešno u tradicionalni zagorski vrt saditi kultivare japanskog javora, a jednako je besmisleno u moderni vrt posaditi poljski jasen. Vaše stablo ne smije ugrožavati susjede, ali ni zaklanjati pogled na cestu. Isto tako, izbjegavajte saditi u blizini dalekovoda, vodova i plinskih cijevi. Ne sadite na teško propusnim tlima jer samo rijetka stabla tu mogu rasti.

Kad nabavljate stablo, iz prirode ga možete uzeti samo uz dozvolu vlasnika. Kupujete li ga, slijedite savjete J. Glumpaka, koji kaže:

- Stablo ne birajte prema njegovoj visini već prema određenim normama, Npr. kategorija 12/14 znači da opseg debla na visini 100 cm od tla mora biti od 12 do 14 cm. Odaberite stablo koje je zdravo, snažno i razgranato. Pomirišite korijen i uvjerite se da nema znakova truljenja. Korjenova bala mora biti razgranata i u skladu s vrstom koju kupujete. A promjer korjenove bale mora biti tri puta veći nego je opseg stabla kod korjenova vrata. Stabla koja nisu kontejnirana ne smiju se saditi prije nego im padne sve lišće.

Osjećaj koristi

Svako posađeno stablo smanjuje zagađenje i povećava koncentraciju kisika. Sama sadnja daje osjećaj koristi i zadovoljstva.

– Velik je psihoterapeutski učinak sadnje. Ako ste nervozni, boli vas glava, imate visoki tlak, zasadite drvo bez rukavica. Budite u blatu do grla, osjetite svaki trn – savjetuje Jurica Glumpak.

Kada ukloniti žicu

Korijenje stabala koja nabavite u rasadnicima može biti zaštićeno na razne načine. Tako ih neki zamotaju u jutene vreće, koje prije sadnje ne treba uklanjati.

- Ako je korijenje zamotano, žicom treba dobro provjeriti od kakvog je ona materijala. Čelična žica ne mora se uklanjati prije sadnje. No, pocinčanu žicu svakako uklonite kako ne biste cinkom zagađivali tlo - ističe J. Glumpak.

Kako saditi - najvažnija je duboka rupa

Kad ste odredili mjesto, iskopajte rupe. Gornji sloj zemlje odvojite sa strane. Kako biste učvrstili stablo, u jamu stavite i stup na koji ćete ga pričvrstiti

Na dno jame stavlja se gornji sloj zemlje koji ste odvojili pri kopanju, a zatim gnojivo.

Zatrpajte zemljom, koju ste prethodno usitnili da popuni praznine u jami, sve izgazite

Kad ste se uvjerili da je stablo dobro centrirano, privežite ga trakom za stup

Od viška zemlje napravite zdjelicu koja služi za zadržavanje vode i hranjiva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije