7 SAVJETA

Neka ocat bude tajno oružje vašeg vrta bez korova

Shutterstock
20.05.2023.
u 07:00

Ocat je jedna od onih univerzalnih stvari koje imaju svoju primjenu u gotovo svakom aspektu našeg doma. Bez obzira o kojoj se prostoriji radilo, ocat ćete sigurno moći upotrijebiti i u njoj, pa tako i u vrtu.

Riješite se korova

Izbjegnite upotrebu kemikalija u svom vrtu i posegnite za octom kako biste uklonili neželjeni korov. Jednostavno ocat ulijte u bocu s raspršivačem i tretirajte korov. Jednogodišnji korov ćete na ovaj način brzo osušiti, dok će biti potrebno nekoliko aplikacija za višegodišnje. Međutim, budite oprezni kako ne biste ocat raspršili i po okolnom biljku koje uzgajate. 4 savjeta za borbu s korovom.

Foto: screenshot/facebook

Sjajan protiv mrava

Imati mravinjak u vrtu nije laka stvar i održavanje higijene doma još je važnije nego inače. I tu vam ocat može biti od koristi. Pomiješajte ocat (alkoholni ili jabučni) i vodu u jednakom omjeru i ulijte u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte mješavinu po mravinjaku ili mjestima gdje ste ih primijetili. Oni će ih izbjegavati ubuduće.

Za neželjene goste

Mnoge životinje mogu uništiti sav vaš trud u vrtu, poput krtica, miševa, mačaka, pasa, zečeva… Svi oni reagiraju na miris octa, koji im nije ugodan. Spriječite ulaz uljeza umeđu vaše gredice i natopite stari komad odjeće u octu te ga postavite na kolac u vrtu. Poput strašila, samo u ovom slučaju će to biti mirisno strašilo.

Oživite usahli buket

Ako je vaše rezano cvijeće počelo gubiti na živosti, možete ga osvježiti dodavanjem dvije jušne žlice octa i jedne čajne žličice šećera po litri vode. Saznajte kako još možete oživjeti usahlo cvijeće.

Foto: screenshot/facebook

Očistite vrtni namještaj

Metalni vrtni namještaj treba zaštiti od pojave hrđe. Stoga, ne smije biti dugo izložen kiši i preventivno ga treba premazati slojem zaštitnog laka ili što hitnije ukoliko se hrđa prvi put uoči. Prije lakiranja, hrđu je potrebno izbrusiti. Ako stolce i stol od kovanog željeza ne mičemo iz vrta tijekom zime, potrebno ih je dobro zaštiti nekim nepropusnim pokrovom. Aluminij je pak puno lakše održavati jer ne hrđa i savjet je da ga se čisti i polira mješavinom vode i octa, baš kao što se to radi sa svim aluminijskim proizvodima.

Očistite vrtni alat

Ocat je sjajno sredstvo za zaštitu vrtnog alata od hrđe. Jednostavno potopite svoj alat u čisti ocat na nekoliko minuta. Isperite običnom vodom i posušite brisanjem.

Učinkovit protiv gljivica

Ako su vaše biljke zahvatile gljivice, uspješno se protiv njih možete obraniti i octom. Pomiješajte dvije čajne žličice octa sa čajem od kamilice i raspršite po zahvaćenim biljkama. Sigurno je i organsko!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije