Zdravlje u domu

NASA izabrala: Ovih deset biljaka morate imati u domu

biljke
Promo fotografija
09.06.2017.
u 14:24

Vjerovali ili ne NASA-ini znanstvenici čak deset godina proučavali su utjecaj biljaka na kvalitetu života i došli do zaključka kako je sobno bilje puno više od dekora doma

Nije tajna da biljke utječu na raspoloženje, točnije podižu da, međutim, vjerovali ili ne NASA-ini znanstvenici čak deset godina proučavali su utjecaj biljaka na kvalitetu života i došli do zaključka kako je sobno bilje puno više od dekora doma. No, osim što prostoru daju karakter I topline, biljke pročišćuju zrak te smanjuju razinu stresa I napetosti.Istraživanje koej je provela NASA za zaključak ima da su mnoge biljke saveznici ugodnijem I zdravijem životu, a ovo je top lista najučinkovitijih jer, prije svega čiste zrak od brojnih toksina.
Aloe vera (Aloë barbadensis Miller)

Foto: pixabay

Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina kemikalija u zraku postane pretjerana lišće bilje osut će smeđim točkicama. Odlučite li se na uzgoj ove biljke vodite računa da joj treba puno sunčeve svjetlosti.

Fikus (Ficus Elastica, Ficus benjamina)
Sve vrste fikusa dobre su za pročišćavanje zraka u domu, a uspijevaju čak i u domovima gdje nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači zraka.

Spatifilum / Mirni ljiljan (Spathiphyllum)
Ova sobna biljka neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Relativno ju je lako uzgajati, nema velikih prohtjeva po pitanju direktne sunčeve svjetlosti, a kad joj je potrebna voda(zalijevanje na tjednoj bazi) sama će pokazati jer će joj lišće klonuti. Pripazite samo da je maknete od kućnih ljubimaca jer je otrovna za njih.

Engleski bršljan (Hedera helix)

NASA-ini znanstvenici navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Bambus palma (Chamaedorea sefritzii)
I atraktivna bambus palma našla je svoje mjesto na NASA-inom popisu biljaka koje najefikasnije čiste zrak. Ona je posebno efikasna u čišćenju benzena i trikloretilena. Bambus palma nije previše zahtjevna, no treba je dosta često zalijevati i ne smije biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Sanseverija / Sabljica / Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)
Sanseverija je veoma korisna biljka za svaki dom. Ona apsorbira ugljični dioksid i otpušta kisik noću (dok većina biljaka to čini danju), pa je stavite u spavaću sobu. Ova biljka traži dosta topline, držite je barem u umjereno toploj prostoriji. Ne podnosi ni hladnu vodu iz vodovoda, pa je uvijek treba zalijevati mlakom, odstajalom vodom.

Filodendron (Philodendron oxycardium)

Filodendroni su izvrsni u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svijetlo mjesto te topao i vlažan zrak, no uspijevat će i u sjenovitom mjestu, samo pripazite da nije na propuhu.

Kordilina / Zeleni ljiljan / Klorofit (Chlorophytum comosum)
Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta tjedno, a zimi otprilike jednom tjedno. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Dracena / Zmajevac (Dracaena marginata)

Ova divna biljka može narasti prilično velika (i do visine stropa), što znači da je odlična za dekoriranje i popunjavanje prostora. Ona također uklanja toksine iz zraka kao što su ksilen, trikloretilen i formaldehid. Najbolje ju je postaviti u svijetlu prostoriju da bude dalje od direktnoga sunca, ali treba izbjegavati propuh.

Zlatni puzavac / Đavolji bršljan (Epipremnum aureum)

Foto: pixabay

Ova biljka također ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer uklanja formaldehid iz zraka čime se poboljšava njegova kvaliteta. Zlatni puzavac jedan je od najboljih izbora za početnike jer može bez problema odoljeti različitim svjetlosnim uvjetima u zatvorenom prostoru, no vrlo loše podnosi izravnu izloženost sunčevoj svjetlosti.

Osim ovih top deset biljaka postoji još mnoštvo biljaka koje su iznimno korisne u životnom prostoru, prije svega jer poboljšavaju kakvoću zraka, smanjuju utjecaj štetnih spojeva i povećavaju količinu kisika. Dakle, planirate li u nabavku, svakako neka se na vašoj listi nađu I :
Bostonska paprat / Kovrčava paprat / Nefrolepis (Nephrolepis exaltata), Krizantema (Chrysanthemum morifolium), Azaleja (Rhododendron simsii), Begonija (Begonia semperflorens), Gerber (Gerbera jamesonii), Kineski kozlac (Aglaonema Crispum 'Deborah'), Drvo života (Dracaena fragnans).

Želite li naučiti više o ovom bilju, svakako proučite našu abecedu biljaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije