LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Najoriginalnija biljna dekoracija koju trebate zasaditi ovih dana

Uspješan uzgoj ukrasnih ljutih papričica, koje neki zovi i božićnom paprikom, zahtijeva sunčanu poziciju na kojoj nema propuha te puno svjetla i vode
13. ožujka 2022. u 07:00 0 komentara 94830 prikaza
Foto: Shutterstock

Prizor koji viđamo u vrtu u proljeće i ljeto kada su stabljike pokazale svoje zelene listove, a naročito šarolike plodove, uvijek je prekrasan i čudesan. Sjetimo se samo gredica graha, mahuna, patlidžana, paprika ili pak rajčica. Među takve lijepe prizore svakako spadaju i ljute papričice sa svojim šarenim plodovima crvene, zelene ili žute boje pa ih katkada poželimo imati i kao ukrasno bilje u svojim domovima, na terasama...

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

To je doista i moguće, kao i uzgoj jedne vrste ljutih papričica koje zbog svoje ljutine nisu za jelo, nego samo za ukras. I prvi pogled na njihove plodove navest ćete da ih pokušate zasaditi u svome domu kao sobnu biljku.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako se približava lijepo vrijeme, takve ukrasne papričice moći ćete zasaditi u žardinjerama i teglama na balkonu ili u cvjetnjaku na okućnici. Ožujak i travanj idealno su vrijeme za sadnju.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Sjeme ili presadnice možete nabaviti u većim trgovinama i specijaliziranim dućanima. Uspješan uzgoj ukrasnih ljutih papričica, koje neki zovi i božićnom paprikom, zahtijeva sunčanu poziciju na kojoj nema propuha te puno svjetla i vode.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Samo pripazite da ne bude na izravnom suncu jer će to uništiti plod. Takvi povoljni uvjeti utjecat će na njezin rast, ali i intenzitet boje ploda.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Da bi uspjela, potrebna joj je i odgovarajuća temperatura – ne smije biti ispod 10 stupnjeva, ali ni preko 20. U ljetnim mjesecima preporučuje se tegle s papričicama iznijeti van.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Kada je o zalijevanju riječ, onda ne smijete dopustiti da se zemlja osuši, a također je poželjno da je povremeno, otprilike dva puta tjedno, budući da voli vlagu, prskate vodom. Povremeno je također dobro dodavati i tekuće gnojivo u zemlju.

sobno bilje Biljka koju bi svatko trebao imati u spavaćoj sobi jer sjajno pročišćava zrak lukovice omiljeni cvijet Ako u travnju želite imati narcise sad je vrijeme za ovaj ključni potez mali balkoni planirajte Dobitna formula za proljetni cvjetni balkon ili vrt, ove biljke sjajno se nadopunjuju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.