LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Lisne uši napadaju: Donosimo najbolje prirodne recepte za borbu s ovim neprijateljem biljaka

Najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta
11. svibnja 2022. u 06:15 0 komentara 53567 prikaza
Foto: Shuttesrtock

Krenula je sezona nametnika, a najčešće ćete u vrtovima i na balkonima na svojim biljkama pronaći lisne (biljne) uši. Riječ je o nametnicima koji se hrane mladim i sočnim dijelovima biljke - listovima. Brzo se razmnožavaju i mogu prouzročiti velike štete. Ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, ali nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za razmnožavanje. Optimalna temperatura za rast biljnih uši je 20 – 28°C, a vlažnost zraka oko 60 %. Bez obzira na broj bubamara koje se njima hrane, lisne uši najčešći su nametnici u vrtu. Mrkva, celer, peršin, paprika i ruže samo su neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženo lišće djeluje deformirano, izgleda raščupano, kovrča se i žućkaste je boje. Ponekad izazovu veću štetu prenošenjem bolesti nego samim sisanjem sokova iz biljke. Ali za sve ima lijeka pa je tako i ove napasnike moguće suzbiti postavljanjem zaštitnih mreža ili ljepljivih pločica, prirodnim ili kemijskim sredstvima.

 | Autor : Shuttesrtock Foto: Shuttesrtock

Moguće ih se riješiti na više načina:

Biljke hvatalice

U organskim vrtovima problem štetnika nikad se ne rješava samo jednom metodom. Ponekad pomažu male ptice poput sjenica koje, kad se gnijezde, intenzivno pretražuju svaki kutak vrta u potrazi za kukcima i gusjenicama. No, najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta. Kovrčava kiselica koja nam je najpoznatija kao korov, zapravo je biljka zaštitnica, posebno ako se sadi uz blitvu. Kao hvatalicu možete koristiti i bazgu, koja privlači lisne uši. Uz kupusnjače zasadite dragoljub, privlači gusjenice. Ta lijepa cvjetnica privlačna je i lisnim ušima. Cvjetnice poput nevena i kadifice djeluju putem tla. Njihov korijen izlučuje fitoncide, spojeve koji odbijaju korijenove nematode (obliće), mikroskopski sitne crviće koji napadaju korijen voćaka, ali i mnoge povrtnice. Iako ih je teško vidjeti, lako se vide posljedice njihova djelovanja; slabiji rast, žuti listovi, pa čak i uvijanje listova (kod kupusa).

 
 | Autor : Shuttesrtock Foto: Shuttesrtock
 

Kemijski pripravci

Kemijski pripravci za suzbijanje biljnih ušiju zovu se pesticidi. Ipak, upotreba pesticida se nastoji izbjeći te postoje mnoge prirodne metode koje djeluju.

Prirodne metode

Metoda ispiranja i fizičkog uklanjanja lisnih ušiju – listove, dijelove i stabljike koji su pogođeni može se odrezati, isprati mlazom vode ili poprskati šećernim sokom. Učinkovitima su se pokazali i  pripravci od koprive ili dalmatinskog buhača, lavande, korijandera ili nevena.

 | Autor : Shuttesrtock Foto: Shuttesrtock

Odlučite li se na pripravak od koprive trebate kantu napuniti koprivama i preliti vodom, dodati šaku vapna i takvu smjesu koristiti za zalijevanje biljaka 2 puta tjedno.

Vrlo učinkovita u borbi s ušima pokazala se i otopina od  50 ml deterdženta za posuđe u litri vode. Time prskajte listove svakodnevno, najbolje ujutro. Ako ne daje rezultate u otopinu dodajte 50 ml alkohola.

Kao prirodna zaštita od lisnih uši često se koristi i pripravak od kiselog mlijeka. Napravite smjesu od 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 žlice brašna. Dobro poprskajte biljke, stvorit će se zaštitni film.

Ne pomognu li sva ova prirodna sredstva, posegnite ipak za kemijskim sredstvima.

hortenzija savjet stručnjaka Odgovor koji ste čekali: Znamo kako do hortenzija s puno cvjetova! Glamping Modularne kućice s bazenom proizvedene u Hrvatskoj najpoželjniji su izbor za odmor ruže kraljica cvijeća Svibanj je idealan za sadnju ruža, a za uspješan rast sadite na oblačan dan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.