ZDRAVO I FINO

Zasadite do kraja lipnja poriluk u svome vrtu ili u tegli na balkonu

poriluk
Foto: Thinkstock
1/4
22.05.2023.
u 07:23

Ako niste već uzgojili svoje presadnice poriluka, nabavite ih na tržnici i zasadite u gredicu. Već na jesen uživat ćete u ovom ukusnom i zdravom povrću!

Uz veljaču i kraj kolovza odnosno početak rujna, i lipanj je mjesec idealan za sadnju poriluka. Ovom ljetnom sadnjom u zdravom i ukusnom poriluku ćemo uživati u jesenskim mjesecima.

Poriluk nije pretjerano zahtjevna kultura za uzgoj, tako da se ne morate bojati neuspjeha. Kako će se razvijati, ovisi o mnogim faktorima poput sastava tla, pozicioniranosti u vrtu, ali i presadnicama koje ste zasadili. Ako ih niste sami uzgojili iz sjemena tijekom lipnja i srpnja, nabavite ih na tržnici. Kako biste dobili kvalitetne presadnice, raspitajte se kod onih koji imaju iskustva u tome – preporučit će vam najboljeg uzgajatelja.

Foto: pixabay

Ono što svakako nemojte pokušavati jest sijati sjeme poriluka direktno u gredice jer neće uspjeti.

Poriluk najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, u vlažnom, glinastom tlu – i ako ga sada zasadite moći ćete uživati u njemu i tijekom zime jer posve dobro podnosi hladnoću. Ključan element uspješnog uzgoja je i gnojidba, najbolje stajskim gnojivom.

Foto: pixabay

Presadnice sadite 15 do 20 cm duboko u zemlju, a kad zagrnete zemlju, dobro zalijte biljke. Ako temperature u rujnu budu visoke, možete povremeno zaliti gredice s porilukom. Nakon vegetacije poželjno je skratiti listove kako bi bili što deblji. Nemojte ga brati prije nego što naraste minimalno 20 cm.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije