LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Zasadite do kraja lipnja poriluk u svome vrtu ili u tegli na balkonu

Ako niste već uzgojili svoje presadnice poriluka, nabavite ih na tržnici i zasadite u gredicu. Već na jesen uživat ćete u ovom ukusnom i zdravom povrću!
11. lipnja 2019. u 10:09 0 komentara 2445 prikaza
poriluk
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Uz veljaču i kraj kolovza odnosno početak rujna, i lipanj je mjesec idealan za sadnju poriluka. Ovom ljetnom sadnjom u zdravom i ukusnom poriluku ćemo uživati u jesenskim mjesecima.

Poriluk nije pretjerano zahtjevna kultura za uzgoj, tako da se ne morate bojati neuspjeha. Kako će se razvijati, ovisi o mnogim faktorima poput sastava tla, pozicioniranosti u vrtu, ali i presadnicama koje ste zasadili. Ako ih niste sami uzgojili iz sjemena tijekom lipnja i srpnja, nabavite ih na tržnici. Kako biste dobili kvalitetne presadnice, raspitajte se kod onih koji imaju iskustva u tome – preporučit će vam najboljeg uzgajatelja.

poriluk | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ono što svakako nemojte pokušavati jest sijati sjeme poriluka direktno u gredice jer neće uspjeti.

Poriluk najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, u vlažnom, glinastom tlu – i ako ga sada zasadite moći ćete uživati u njemu i tijekom zime jer posve dobro podnosi hladnoću. Ključan element uspješnog uzgoja je i gnojidba, najbolje stajskim gnojivom.

poriluk | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Presadnice sadite 15 do 20 cm duboko u zemlju, a kad zagrnete zemlju, dobro zalijte biljke. Ako temperature u rujnu budu visoke, možete povremeno zaliti gredice s porilukom. Nakon vegetacije poželjno je skratiti listove kako bi bili što deblji. Nemojte ga brati prije nego što naraste minimalno 20 cm.

>>5 koraka do zdravog i ukusnog ploda rajčice

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.