LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Kukurijek je odlična biljka, ali ako imate kućne ljubimce, izbjegavajte ga

Cvatu prekrasnim bijelim, crvenim, ljubičastim i nijansama zelene boje i vrlo su efektni na livadama ili kad su posađeni uz listopadno drveće
14. kolovoza 2020. u 07:00 0 komentara 1379 prikaza
kukurijek
Foto: Flora magazin

Prirodno stanište kukurijeka je područje Europe i zapadne Azije. Ove trajnice ili zimzelene vrste dobro uspijevaju u hladnijim klimama, gdje cvatu zimi i u proljeće. Cvatu prekrasnim bijelim, crvenim, ljubičastim i nijansama zelene boje i vrlo su efektni na livadama ili kad su posađeni uz listopadno drveće.

Sve vrste kukurijeka su otrovne. Dobro uspijevaju u djelomičnoj sjeni i vlažnom, dobro dreniranom, humusom bogatom tlu. Ljeti ih treba redovito i umjereno zalijevati. Najčešće se sade na gredice smještene u sjeni i pored grmlja. Helleborus niger jedna je od temperamentnijih vrsta, vrlo je popularan zbog svojih bijelih cvjetova koji cvatu sredinom zime i često se pojavljuju tijekom snježnog razdoblja.

Kako bismo ga zaštitili od hladnoće, dobro je kukurijek prekriti plastičnim ili staklenim pokrovom prije početka cvatnje. Za uspješan im rast treba osigurati stalnu vlagu. Ima zimzeleno, sjajno, kožasto lišće srednje zelene boje koje je prekriveno dubokim resama. Može narasti do 30 cm visine, a širina mu je od 30 do 45 cm.

Primjena: za gredice u sjeni, uz listopadno drveće, uz rub grma i šumski vrt

Napomena: Čim se pojave pupoljci, treba ukloniti staro lišće kod listopadnih vrsta. Uklonite cvjetne glavice nakon što sjeme ispadne. Nakon završetka cvatnje korisno ih je prihraniti kompostom ili organskim gnojivom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.