Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Vrtlarenje sa stilom: tegle i alati s potpisom naših dizajnera

Trendovi u produkt-dizajnu okrenuti zelenilu i ekologiji rezultirali su originalnim posudama i vrtnim priborima domaćih dizajnera
13. ožujka 2018. u 09:22 0 komentara 3962 prikaza
tegle paperpot
Foto: Sanjin Kaštelan
Pogledajte galeriju 1/17

Vrtlarenje više nije strano ni stanovnicima gradova zahvaljujući općoj popularizaciji ove korisne aktivnosti putem javnih akcija koje pozivaju na povezivanje s prirodom, zbog TV emisija vrtne tematike, urbanih vrtova na besplatnim gradskim parcelama te naposljetku i vertikalnih balkonskih i krovnih vrtova koji niču u stambenim zgradama.

Paralelno s tim cijela priča o vrtlarenju (a ovdje posebice mislimo na vrtni pribor i alate) dobila je jednu novu dimenziju. Ono što je naoko nebitno – izgled tih pomagala – postalo je itekako važan segment kada krećemo u sadnju.

Tome je doprinio i sve prisutniji zeleni i ekokoncept u dizajnu pa novi alati uvijek, osim vizualne originalnosti, nude i inovativna, pametna rješenja koja se prilagođavaju današnjem načinu života.

vrt | Autor : screenshot Foto: screenshot

Stoga, osim trgovačkih lanaca, koji nude doista zanimljivo oblikovane komade, i poznati dizajneri kreću u kreiranje lopata, grablji, sadilica, košara za kompost, poljevača... Taj svjetski trend dizajnerskih vrtnih alatki polako zaživljava i kod nas, a podupiru ga i projekti na zagrebačkom studiju dizajna koji potiču studente da osmišljavaju rješenja vezana uz vrtlarenje.

Nažalost, njihovi radovi ostaju uglavnom na idejnim rješenjima. Ni renomirani dizajneri ne odlučuju se lako za dizajn vrtnih pomagala, dok je s teglama ipak druga priča jer su one masovnije u uporabi pa je i put do serijske proizvodnje brži. Dizajnerica Ada Kezić razloge vidi, osim u skupoći izrade projekta od ideje od realizacije, i u neodlučnosti proizvođača.

– Proizvođači ne rade ispitivanje tržišta kako bi uvidjeli što se traži i nisu još osvijestili da su proizvodi s dodanom vrijednosti potrebni pa ih slabo naručuju od dizajnera. A raditi neki proizvod bez financijske pomoći proizvođača teži je put na koji se tek rijetki odlučuju – kaže. Mi smo ih ipak pronašli nekoliko i predstavljamo vam njihove radove.

tegle pribor i vrtni alat | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija Domagoj Šarić dobro je znan među urbanim vrtlarima zbog svojeg Walligamija, zidne posude za biljke kojom možete kreirati vertikalni vrt u svome domu, ali i na balkonu i terasi. Riječ je o inovativnom i pametnom proizvodu koji u sebi ima indikator vlažnosti apliciran u obliku kantice za zalijevanje (Take Me Home, 185 kn)

tegle pribor i vrtni alat | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija Iva Mišković i Željka Hrnić, poznatije kao brand Elderice, vole se igrati tekstilom, a plod toga je i kolekcija platnenih vreća s ručnim printom koje mogu poslužiti i kao tegle. Osim što lijepo izgledaju, u njima se ogleda funkcionalnost i ljubav prema prirodi (Take Me Home, od 80 kn)

 

tegle pribor i vrtni alat | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija Talent i agilnost mlade dizajnerice Ane Tevšić urodili su brojnim proizvodima, od kojih se ističe i sjajni Paperpot, tegla od cvijeća izrađena od istoimenog nepropusnog i nepoderivog materijala. Možete je gužvati i savijati, ali tegli to neće naštetiti.... (Love, Ana, 120 kn)

 

tegle pribor i vrtni alat | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija Mediterraneo pitari tj. tegle proizvod su Mondum studija iza kojeg stoji Zoran Jadrejčić. Ideja autora bila je stvoriti modularni sustav tegli za bilje koje se jednostavno i lako može seliti iz interijera u eksterijer. To je omogućeno zahvaljujući materijalima od kojih su izrađeni – kvalitetna plastika i aluminij. (MBM, od 350 kn)

 

tegle pribor i vrtni alat | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija Klara Trio teglice, set posuda za cvijeće Mirka Miličića krasi prije svega originalan i neobičan zakrivljen oblik koji im omogućava da budu donjim dijelom pričvršćene za zid ili neku vertikalnu podlogu – zid u interijeru, na balkonu, vrtnu ogradu... Tako možete kreirati efektan živi zeleni zid i lako, instaliravši ga u kuhinji, rezati začine s njega dok kuhate (Klara Gardening)

>>Vrtlarski alati

POMAGALA: RIJETKA ALI VRIJEDNA

Vrtlarska dizajnerska pomagala rijetka su pojava u našim trgovinama te su uglavnom namijenjena urbanom vrtlarenju. Jedan od najpopularnijih, set , rad je studentice dizajna iz Zagreba Maje Jandrić....

Popularni Twool studentski je rad Maje Jandrić za koji je dobila nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva.  Multifunkcionalni set postao je omiljen među urbanim vrtlarima zbog dizajna i praktičnosti jer dvije alatke obavljaju funkcije lopatice, klina, grabljica i vila (Croatian Designer Superstore, 79 kn)

 

Plastična Keira, kantica za polijevanje zelenila, veliki je hit u svijetu, i to bez pretjerivanja. Prema riječima njezina tvorca, velikogoričkog dizajnera Igora Jurića, Keira se prodaje u više zemalja nego Vegeta, čak 50 njih. Razloge Jurić vidi i u tome što stranci imaju razvijenu naviku zalijevati cvijeće za to namijenjenom posudom, a ne bilo kakvom priručnom, poput plastične boce ili starog kanistera. (Croatian Designer Superstore, 85 kn) 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.