Koliko god bilo praktično u domu imati umjetno drvce, koje iziskuje samo jednokratni trošak, ne ostavlja iglice iza sebe te ga se lako pospremi, a i ima savršeno raspoređene i guste grane, većina će se složiti da nema božićnog drvca do onog pravog. Njegov miris i šarmantnu, često malo nepravilnu krošnju plastika nikako ne može zamijeniti, stoga brojni Hrvati ne pristaju na kompromis kada je u pitanju odabir drvca.
Kada je u pitanju ponuda, kod nas se svodi uglavnom na tri vrste: običnu i srebrnu smreku te nordijski bor. Svaka od njih ima svojih prednosti, ali i zanemarivih mana koje su nam otkrili u rasadniku Crnković na Žumberačkom gorju.
– Srebrna smreka privlačna je zbog izgleda i gustoće i najčešći je odabir naših kupaca. Njene iglice jako bodu, no radi se o otpornom drvcu koje ljudi često kupuju u tegli kako bi ga poslije blagdana mogli presaditi. Obična smreka ima najintenzivniji miris, raste dvaput brže i zato je cijenom najpristupačnija – objašnjava Zvonimir Crnković.
Za uzgoj božićnog drvca treba prosječno osam do deset godina
Treći izbor Hrvata kada su u pitanju božićna drvca jest nordijska jela. Radi se o hibridnoj vrsti koja je napravljena da što dulje zadrži svježinu nakon što je posječena.
– Jela je dosta tražena jer dulje zadržava igle, no zato je i skuplja pa joj cijena doseže i 500 kuna. Uz to njene iglice ne pikaju. Od jelinih drvaca koja nam preostanu nakon blagdana cvjećari otkupljuju grane i s njima rade aranžmane sve do ožujka i travnja. Toliko je izdržljiva – ističe Crnković.
U rasadniku Crnković drvca se obiteljski uzgajaju već 20 godina na površini od oko deset hektara.
– Za uzgoj bilo koje od ovih vrsta do visine za sječu od nekih 1,80 metara potrebno je minimalno osam pa do deset godina. Na neka drvca čekali smo i po 15 godina.
Iz iskustva, kako netko nestručan može znati da kupuje kvalitetno drvce?
– Treba dobro promotriti njegovu formu, da bude kompaktno i pravilna oblika. Uz to pozornost treba obratiti na to izgleda li drvce svježe, odnosno kakva mu je boja. U tom smislu, mora biti što tamnije zeleno, odnosno što srebrnije ako se radi o srebrnoj smreci.
Nordijska jela najdulje zadržava igle, stoga je i najskuplja
S obzirom na to da se danas drvca sve ranije postavljaju u interijerima, puno prije Badnjaka, postoji li način da što dulje održimo svježima?
– Svježinu je moguće očuvati tako da se drvce ne unosi naglo u stan, trebalo bi ga držati barem dva dana u hodniku, što dalje od radijatora i špricati vodom svaki dan. Ako je u tegli, onda ne treba jer u zemlji bude dovoljno vode. Važno je samo da ne doživi taj temperaturni šok jer onda bor pomisli da je proljeće i počne rasti – dodaje Zvonimir Crnković.
Inače, u ponudi se još ponegdje može naći i omorika, koju zbog pravilnog stožastog oblika mnogi smatraju najljepšim drvcem, no malo je tko uzgaja jer raste dulje od ostalih vrsta.
ja sam moral do beča potegnut za drvecm uzgojenim u schoenbrunu, tak nam je kak je...ni drvca nema za kupit