DILEMA

Koje drvce odabrati: smreka najintenzivnije miriše, a jela dugo zadržava iglice

božićno drvce
Foto: Thinkstock
1/3
19.12.2018.
u 11:13

Njihov prirodni miris naprosto je nezamjenjiv. Saznajte kako osigurati da se što sporije truse i kako ih eventualno očuvati za sljedeću godinu

Koliko god bilo praktično u domu imati umjetno drvce, koje iziskuje samo jednokratni trošak, ne ostavlja iglice iza sebe te ga se lako pospremi, a i ima savršeno raspoređene i guste grane, većina će se složiti da nema božićnog drvca do onog pravog. Njegov miris i šarmantnu, često malo nepravilnu krošnju plastika nikako ne može zamijeniti, stoga brojni Hrvati ne pristaju na kompromis kada je u pitanju odabir drvca.

Kada je u pitanju ponuda, kod nas se svodi uglavnom na tri vrste: običnu i srebrnu smreku te nordijski bor. Svaka od njih ima svojih prednosti, ali i zanemarivih mana koje su nam otkrili u rasadniku Crnković na Žumberačkom gorju.

– Srebrna smreka privlačna je zbog izgleda i gustoće i najčešći je odabir naših kupaca. Njene iglice jako bodu, no radi se o otpornom drvcu koje ljudi često kupuju u tegli kako bi ga poslije blagdana mogli presaditi. Obična smreka ima najintenzivniji miris, raste dvaput brže i zato je cijenom najpristupačnija – objašnjava Zvonimir Crnković.

Foto: pixabay
Za uzgoj božićnog drvca treba prosječno osam do deset godina

Treći izbor Hrvata kada su u pitanju božićna drvca jest nordijska jela. Radi se o hibridnoj vrsti koja je napravljena da što dulje zadrži svježinu nakon što je posječena.

– Jela je dosta tražena jer dulje zadržava igle, no zato je i skuplja pa joj cijena doseže i 500 kuna. Uz to njene iglice ne pikaju. Od jelinih drvaca koja nam preostanu nakon blagdana cvjećari otkupljuju grane i s njima rade aranžmane sve do ožujka i travnja. Toliko je izdržljiva – ističe Crnković.

U rasadniku Crnković drvca se obiteljski uzgajaju već 20 godina na površini od oko deset hektara.

– Za uzgoj bilo koje od ovih vrsta do visine za sječu od nekih 1,80 metara potrebno je minimalno osam pa do deset godina. Na neka drvca čekali smo i po 15 godina.

Iz iskustva, kako netko nestručan može znati da kupuje kvalitetno drvce?

– Treba dobro promotriti njegovu formu, da bude kompaktno i pravilna oblika. Uz to pozornost treba obratiti na to izgleda li drvce svježe, odnosno kakva mu je boja. U tom smislu, mora biti što tamnije zeleno, odnosno što srebrnije ako se radi o srebrnoj smreci.

Foto: pixabay
Nordijska jela najdulje zadržava igle, stoga je i najskuplja

S obzirom na to da se danas drvca sve ranije postavljaju u interijerima, puno prije Badnjaka, postoji li način da što dulje održimo svježima?

– Svježinu je moguće očuvati tako da se drvce ne unosi naglo u stan, trebalo bi ga držati barem dva dana u hodniku, što dalje od radijatora i špricati vodom svaki dan. Ako je u tegli, onda ne treba jer u zemlji bude dovoljno vode. Važno je samo da ne doživi taj temperaturni šok jer onda bor pomisli da je proljeće i počne rasti – dodaje Zvonimir Crnković.

Inače, u ponudi se još ponegdje može naći i omorika, koju zbog pravilnog stožastog oblika mnogi smatraju najljepšim drvcem, no malo je tko uzgaja jer raste dulje od ostalih vrsta.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
Paton
12:31 20.12.2014.

ja sam moral do beča potegnut za drvecm uzgojenim u schoenbrunu, tak nam je kak je...ni drvca nema za kupit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije