Naslovnica Zeleni trendovi

Koje drvce odabrati: smreka najintenzivnije miriše, a jela dugo zadržava iglice

Njihov prirodni miris naprosto je nezamjenjiv. Saznajte kako osigurati da se što sporije truse i kako ih eventualno očuvati za sljedeću godinu
19. prosinca 2018. u 11:13 1 komentara 4617 prikaza
božićno drvce
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Koliko god bilo praktično u domu imati umjetno drvce, koje iziskuje samo jednokratni trošak, ne ostavlja iglice iza sebe te ga se lako pospremi, a i ima savršeno raspoređene i guste grane, većina će se složiti da nema božićnog drvca do onog pravog. Njegov miris i šarmantnu, često malo nepravilnu krošnju plastika nikako ne može zamijeniti, stoga brojni Hrvati ne pristaju na kompromis kada je u pitanju odabir drvca.

Kada je u pitanju ponuda, kod nas se svodi uglavnom na tri vrste: običnu i srebrnu smreku te nordijski bor. Svaka od njih ima svojih prednosti, ali i zanemarivih mana koje su nam otkrili u rasadniku Crnković na Žumberačkom gorju.

– Srebrna smreka privlačna je zbog izgleda i gustoće i najčešći je odabir naših kupaca. Njene iglice jako bodu, no radi se o otpornom drvcu koje ljudi često kupuju u tegli kako bi ga poslije blagdana mogli presaditi. Obična smreka ima najintenzivniji miris, raste dvaput brže i zato je cijenom najpristupačnija – objašnjava Zvonimir Crnković.

božićno drvce | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Za uzgoj božićnog drvca treba prosječno osam do deset godina

Treći izbor Hrvata kada su u pitanju božićna drvca jest nordijska jela. Radi se o hibridnoj vrsti koja je napravljena da što dulje zadrži svježinu nakon što je posječena.

– Jela je dosta tražena jer dulje zadržava igle, no zato je i skuplja pa joj cijena doseže i 500 kuna. Uz to njene iglice ne pikaju. Od jelinih drvaca koja nam preostanu nakon blagdana cvjećari otkupljuju grane i s njima rade aranžmane sve do ožujka i travnja. Toliko je izdržljiva – ističe Crnković.

U rasadniku Crnković drvca se obiteljski uzgajaju već 20 godina na površini od oko deset hektara.

– Za uzgoj bilo koje od ovih vrsta do visine za sječu od nekih 1,80 metara potrebno je minimalno osam pa do deset godina. Na neka drvca čekali smo i po 15 godina.

Iz iskustva, kako netko nestručan može znati da kupuje kvalitetno drvce?

– Treba dobro promotriti njegovu formu, da bude kompaktno i pravilna oblika. Uz to pozornost treba obratiti na to izgleda li drvce svježe, odnosno kakva mu je boja. U tom smislu, mora biti što tamnije zeleno, odnosno što srebrnije ako se radi o srebrnoj smreci.

božićno drvce | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Nordijska jela najdulje zadržava igle, stoga je i najskuplja

S obzirom na to da se danas drvca sve ranije postavljaju u interijerima, puno prije Badnjaka, postoji li način da što dulje održimo svježima?

– Svježinu je moguće očuvati tako da se drvce ne unosi naglo u stan, trebalo bi ga držati barem dva dana u hodniku, što dalje od radijatora i špricati vodom svaki dan. Ako je u tegli, onda ne treba jer u zemlji bude dovoljno vode. Važno je samo da ne doživi taj temperaturni šok jer onda bor pomisli da je proljeće i počne rasti – dodaje Zvonimir Crnković.

Inače, u ponudi se još ponegdje može naći i omorika, koju zbog pravilnog stožastog oblika mnogi smatraju najljepšim drvcem, no malo je tko uzgaja jer raste dulje od ostalih vrsta.

Dobro je znati

Presađivanje
Posječena drvca nemoguće je sačuvati za sljedeću godinu, a upitno je hoće li i ona u tegli preživjeti. No srebrnu smreku kupljenu u tegli može se presaditi u vrt i postoji određena šansa da će opet koristiti

Tegle su dobre zbog najmlađih
Drvca u tegli dobar su izbor za obitelji s malom djecom jer će ih ona vrlo teško moći prevrnuti 

Prvo prilagodba
Nakon kupnje drvce držite u hodniku nekoliko dana jer će se, ako ih odmah stavite na toplo, brzo početi trusiti. U interijerima ih treba držati što dalje od izvora topline

  • Paton:

    ja sam moral do beča potegnut za drvecm uzgojenim u schoenbrunu, tak nam je kak je...ni drvca nema za kupit