čist dom

I perilicu posuđa treba redovito prati, ovo su, provjereno, najbolje metode

perilica
Shutterstok
20.08.2021.
u 13:29

Ako imate perilicu posuđa s filterom za ručno čišćenje, ako ga redovito ne čistite, u jednom ćete trenutku osjetiti neugodan miris ili vidjeti mrlje na čistom posuđu

Mnogima je danas život bez perilice posuđa nezamisliv, no da bi perilica dugo i kvalitetno prala posuđe potrebno se posvetiti i njezinom održavanju, a korak je to koji mnogi preskaču ili zaboravljaju. Da, i perilicu treba prati! Iz perilice se mogu širiti neugodni mirisi. Stoga, povremeno je prebrišite krpom namočenom u vodu i bijeli ocat. Posebno obratite pozornost na manje vidljive dijelove perilice. Ne zaboravite oprati filter, jer ostaci hrane mogu začepiti rupe, stvarajući truli i neugodan miris.

Foto: screenshot/facebook

Unutrašnost perilice može se očistiti i sa sodom bikarbom i starom četkicom za zube. Za dezinfekciju može se dodati i nekoliko kapi esencijalnog ulja čajevca, lavande ili eukaliptusa. Pravilna uporaba kućanskih aparata i njihovo redovito čišćenje produžuje njihov vijek. Jednom mjesečno uključite praznu perilicu. Odaberite program s najvišom temperaturom i dodajte vinski ocat, odličan je za odmašćivanje.

Foto: Shutterstok

Za borbu protiv kamenca stavite u košaricu pola limuna. I ono najvažnije: prije stavljanja posuđa u perilicu, treba ga isprati ili čistiti komadom papira.Jedna od najčešćih pogrešaka kod upotrebe perilice za posuđe je krivo postupanje s uređajem, stoga se valja strogo držati uputstva. Tako ćete svakako produžiti radni vijek perilice. U perilicu nikad ne stavljajte ostatke hrane. Perilicu mogu začepiti čak i mrvice kruha.

perilica
1/13

Velika greška je i pretrpavanje perilice. Iako nije velika greška, ali bolje je koristiti tekući deterdžent, jer se tableta često ne otopi do kraja, a to povećava rizik od začepljenja cijevi perilice s posljedičnim rizikom loma ili kvara. Uvijek se držite preporučene doze deterdženta, pretjerivanje znači loše isprano posuđe.

Foto: Shutterstok

Ako imate perilicu posuđa s filterom za ručno čišćenje, ako ga redovito ne čistite, u jednom ćete trenutku osjetiti neugodan miris ili vidjeti mrlje na čistom posuđu. Filter perilice posuđa valjalo bi čistiti barem jednom mjesečno. Ako se nakupi previše prljavštine perilica neće moći raditi i vjerojatno će poplaviti. Filter ćete najučiknovitije očistiti vrućom vodom, deterdžentom za pranje posuđa i starom četkicom za zube. Ako je nakupljena tvrdokorna masnoća ostavite pola sata da se namače prije samog zahvata ribanja.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije