Maćuhice i dragoljub u salati, smoothie s okusom cvijeta lavande, pohani cvijet tikvica ili bazge, cvjetovi bagrema u tijestu za palačinke, kandirane latice ruža na torti...To su samo neki od sve popularnijih načina korištenja cvijeća u gastronomiji. Iako je konzumacija cvijeća u različitim kuhinjama stara nekoliko tisuća godina, u nas se tek postupno uvodi i to zahvaljujući modernim trendovima u kulinarstvu i dekoriranju hrane. Popis jestivog cvijeća poprilično je dugačak. Uz već spomenute, tu su još cvijet hibiskusa, kadulje, gardenije, karanfila, tulipana, ljubičica, potočarki, gladiola, vlasca, cvjetovi različitih agruma, tratinčice, djeteline, komorača, frezije, fuksije, nama dostupnih gotovo stotinjak različitih biljaka.
No, oprez! Nikad se ne smije jesti cvijeće kupljeno u cvjećarnici ili ono iz komercijalnog uzgoja, zatim ono koje raste u blizini poljoprivrednih površina, jer se često tretira različitim kemijskim sredstvima, ili cvijeće koje raste u blizini prometnica. Autorica popularne slastice, Zagrebačkog slatkog pušleka, Višnja McMaster naglašava:
– Kad sam počela s kandiranjem cvijeća, znala sam da sve cvijeće moram uzgojiti sama i to u našem netaknutom raju u Markuševcu. I u slatkom pušleku samo je cvijeće iz Markuševca, iz mojeg i vrta mojih susjeda. U nas ne postoji nitko tko se bavi uzgojem cvijeća koje se koristi u kuhinji. Pa ako želite cvijeće u salati, najbolje je uzgojiti ga sam. Cvijeće, osim što lijepo izgleda, hrani daje i specifičan okus. Lavanda, ruže i ljubičice svakom jelu daju slatku notu, dragoljub i potočarka pomalo su ljutkasti, a maćuhica ima svjež okus.
Cvijeće je najbolje konzumirati svježe. Valja ga dobro oprati i kratko potopiti u slanoj vodi. U hladnjaku se može čuvati u vrećici nekoliko sati, može se zamrznuti u kockici leda ili kandirati. U kulinarstvu se uglavnom koriste latice, dok se, primjerice, šafranov tučak koristi kao začin. Cvijeće se može kandirati u skuhanom sirupu ili uz pomoć bjelanjka. Kandirano cvijeće najbolje je čuvati u zatvorenoj staklenki. Cvijeće u kockicama leda odlično je za različite koktele, ali i za aromatiziranje obične vode. Izvrsna je i dekoracija za sladolede i hladne kreme.
No, oprez, nije svaki cvijet jestiv! I popis nejestivog cvijeća je podugačak, poput ciklame, kukurijeka, narcisa, oleandra... Neke vrste mogu stvoriti ozbiljne probavne probleme, a neko je cvijeće doista otrovno. Osobe koje pate od različitih vrsta alergija ili astme, za svaki slučaj, ne bi trebale konzumirati cvijeće ni u kojem obliku.
Valja konzumirati samo lijepe i neoštećene latice cvijeća. Posebno treba izbjegavati latice koje su nagrizli kukci ili koje je na bilo koji drugi način oštećeno. Cvijeće za konzumaciju najbolje je brati rano ujutro kad je puno vode.