LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Jeftinija energija? Da, uz ove preduvjete

95% Republike Hrvatske ima osnovnu plinsku infrastrukturu. Da li je zemni plin rješenje za vaše potrebe?
20. ožujka 2019. u 11:05 183 prikaza
Plin
Foto: GettyImages

Razvojem plinske infrastrukture, došli smo do 95% pokrivenosti Republike Hrvatske plinskom mrežom koju do kupaca dalje razvijaju  plinski operateri. Kroz daljnje povezivanje sa Crnom Gorom u okviru Jadransko – Jonskog koridora, plin će doći i južno od Dugopolja.

No koje su prednosti zemnog plina? Ugradnja zemnog plina u obiteljske kuće je relativno skupo i isplativo na duži rok. Praktična primjena, dostupnost i jednostavnost u eksploataciji, čine vas komotnim. Plin je posebno povoljna opcija  za stambene zgrade i institucije, gdje se zagrijava velike površine. Pogledajte više u video prilogu:

Plin kao fosilno gorive pravi najmanje ugljično onečišćenje i idealno je rješenje za guste urbane zone. Nove tehnologije čine plin kao energent dodatno isplativim, ali i sigurnim. Sustav dopreme plina je pod vrlo rigorozniim tehničkim nadzorom i bilo kakvo nekontrolirano istjecanje, neće proći bez adekvatne reakcije.  Sustav kvartovskih toplana, ima dodatne povlastice pri opskrbi plinom jer kao veliki potrošači ulaze u najpovoljnije cjenovne razrede.

Fondovi prate i subvencioniraju prelazak na plin velikih potrošača, poput kvartovskih kotlovnica, što u konačnici daje najjeftiniju toplinsku energiju na tržištu.   Visoka učinkovitost novih kondenzacijskih kotlovnica i bojlera  koji imaju oko 98% iskoristivosti energenta, a zauzimaju bitno manji prostor, čini plin sve zanimljivijim rješenjem.