povrtnjak

Ovu super ljekovitu biljku krasi i jedan trik: Pustite celer da procvjeta i insekti će nestati iz vrta ili s balkona

celer
Thinkstock
18.07.2023.
u 07:00

Tijekom ljeta vrlo je važna ravnomjerna opskrba usjeva vodom, te ako nema oborina, svakih 10 dana treba navodnjavati sa 25 - 35 mm vode

Celer je zeljasta dvogodišnja biljka s mesnatim vretenastim korijenom i stabljikom. Divlji celer rastao je u europskim močvarnim pojasevima, a kasnije je uzgojem uspješno kultiviran. Danas postoje bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom nalik na bijelu repu.

Ako ga se uzgaja valja voditi računa o tome da je osjetljiv na temperaturu -  noćne temperature u zaštićenom prostoru ne bi smjele biti niže od 12 °C, a dnevne više od 20 °C. Uz takve uvjete i dobru njegu za proizvodnju dobrih presadnica sa 4 - 5 listova potrebno je 10 - 12 tjedana.

Foto: pixabay

Tijekom ljeta vrlo je važna ravnomjerna opskrba usjeva vodom, te ako nema oborina, svakih 10 dana treba navodnjavati sa 25 - 35 mm vode. Sve dok se ne zatvore redovi međuredno se kultivira uz potrebnu prihranu.

U fazi zadebljanog korijena nedostatak vlage može imati negativnu posljedicu jer povećava sadržaj celuloznih vlakana i smanjuje kvalitetu korijena. Celer se mora zalijevati tijekom cijele sezone i ne smije se dozvoliti da tlo presuši. Tijekom suhih razdoblja zalijevati s 22 l/m svakoga tjedna.

celer
1/12

Celer najbolje uspijeva na dubokim propusnim srednje teškim tlima, neutralne reakcije (pH 6,5 – 7,5), bogatim humusom i dobrog kapaciteta za vodu i zrak. Po potrebi u kisela tla se dodaje vapno prije sadnje. Ako ga se ostavi da procvjeta, privući će korisne kukce. Sjemenke celera su sitne i smeđe sa svijetlim žlijebovima, snažnog, aromatičnog i pomalo gorkog okusa.

Primjena: Koristi se kao začinsko bilje i kao aromatični dodatak juhama, salatama, mesnim i drugim jelima.

Napomena: Konzumiranje celera pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Celer sadrži aktine ftalide (supstance koje opuštaju arterijske mišiće), koji šire krvne žile. Izuzetno ljekovita biljka koju je dobro jesti sirovu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije