31.10.2013. u 12:00

Iako nema mnogo vrtlara koji svoje jagode uzgajaju iz sjemena, a nema niti literature koja bi o tome pisala, ne znači da je to nemoguće. Dapače, uzgoj iz sjemena ne samo da je moguć, već je i iznimno ekonomičan. Na taj način moguće je od samo šake plodova dobiti stotine novih presadnica. Tajna se krije u malenim žutim točkicama kojima je pokriven plod jagode. Svaka ta točkica zapravo je jedna sjemenka koju vrtlar treba samo odvojiti od ploda i osigurati joj uvjete za klijanje.

Iako nema mnogo vrtlara koji svoje jagode uzgajaju iz sjemena, a nema niti literature koja bi o tome pisala, ne znači da je to nemoguće. Dapače, uzgoj iz sjemena ne samo da je moguć, već je i iznimno ekonomičan. Na taj način moguće je od samo šake plodova dobiti stotine novih presadnica. Tajna se krije u malenim žutim točkicama kojima je pokriven plod jagode. Svaka ta točkica zapravo je jedna sjemenka koju vrtlar treba samo odvojiti od ploda i osigurati joj uvjete za klijanje. Na prvi pogled ta ideja čini se jednostavnom, no ako ste ikad pokušali odvajati sjemenke jagoda jednu po jednu, sigurno znate da nije baš tako. To je doslovno nemoguće. Na svu sreću, rješenje postoji.

Odvajanje sjemena

Na ideju o odvajanju sjemena miksanjem plodova u blenderu došla sam kada sam skupljala sjemenke rajčica. Budući da su mokre i okružene sočnim, sluzavim dijelom koji ih štiti od klijanja, potrebno je obaviti neku vrstu umjetnog odvajanja. Taj postupak provodi se tako da sjeme ostavimo u posudicama barem dva do tri dana. U tom razdoblju sluzavi se dio razgrađuje pa sjemenke ostaju čiste. Jedini je posao vrtlara da ih nakon toga stavi u cjediljku i dobro ispere pod mlazom vode. Na sličan način postupila sam i kada sam pripremala sjeme jagoda, s tom razlikom što sam ih prije toga usitnila uz pomoć blendera.

Najbolji način odvajanja sjemena od ploda je miksanje u blenderu

Nakon ispiranja pod mlazom vode sjeme je čistije i njime se lakše rukuje

Sjetva

Kada sjeme moramo sačuvati za sljedeću sezonu, obično ga ostavljamo na papirnatom ručniku kako bi se dobro osušilo. Što smo više vlage uspjeli izvući iz sjemena, to ćemo biti sigurniji da će duže zadržati klijavost. No kada želimo odmah sijati, tada postupak sušenja postaje suvišan. Tako sam, uostalom, postupila i ja ovoga ljeta kada sam započela sjetvu jagoda. Bila sam svjesna da vlagu oko sjemena ne treba izgubiti, već je treba zadržati i sačuvati. Upravo zato za pripremu supstrata koristila sam mješavinu komposta i zeolita. Dobila sam supstrat koji nije zbijen, a odlično zadržava vodu. Kako cijela ta priča o vodi ne bi otišla u vjetar, točnije u zrak, posudice sam nakon sjetve dodatno zaštitila prozirnom plastičnom folijom.

Sjeme jagoda treba odvojiti od sluzavog dijela zbog lakše sjetve

Uzgojem iz sjemena mogu se uzgojiti sve jagode, čak i šumske

Uzgoj

Na klijanje sam čekala dulje nego sam očekivala. Ipak, mjesec dana nakon sjetve iz naizgled praznih posudica počele su izvirivati sićušne biljke, tako male da ih je trebalo povećalom gledati. Stotine takvih biljčica prekrile su površinu sjetvenih posudica i činilo mi se da bih mogla odmah podići foliju i nastaviti uzgoj u manje vlažnim uvjetima. No tako malene biljke previše su osjetljive na utjecaje okoline pa sam ih ostavila ispod folije još 15-ak dana. Nakon toga rast se polako ubrzavao, a biljčice počele dobivati oblik listova karakterističnih za jagode. Cijeli je proces, od sjetve do presadnica visine 2 cm, spremnih za pikiranje, trajao 2-3 mjeseca. I to nije sve, jer do sadnje na otvoreno čekat ću sigurno do proljeća. Riječ je, dakle, o poslu za strpljive, ali i odvažne vrtlare koji se ne boje izazova.

Jagode uzgojene iz sjemena neće biti identične roditeljskima, bit će posve osebujne i različite

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije