ženski izlet

Istraživanje Podravine: Samo stotinjak kilometara od Zagreba skrivaju se brojne neistražene tajne

Nikola Zoko
02.11.2021.
u 07:00

Dravski Peski su apsolutni prirodni fenomen u Hrvatskoj. Fini sitni pijesak jednostavno mami na istraživanje

Jedinstvena tvornica čokolade u Križevcima, Podravkin muzej Prehrane, puno zanimljivih radionica na temu ljepote, zdravlja i mode, grad u kojem je gastro hit kopriva, prekrasna priroda u kojoj dominiraju Dravski peski i moćna rijeka Drava samo su neki detalji u kojima su uživale brojne žene na devetom Women's days by modniALMAnah eventu kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.

Foto: Nikola Zoko

 
Nevjerojatno ali, popularnu tvornicu čokolade u Križevcima vodi žena, na najveselijem OPG-u ovog kraja je glavna i odgovorna žena, tri žene vode hotel u srcu Koprivnice, jedna je žena na čelu Koprivničkog Komunalca osmislila najzdraviji fast food u Hrvatskoj Smutek, žene su držale beauty radionice tijekom vikenda pokazujući kako svaka žena može biti lijepa, njegovana i zdrava. 

Foto: Nikola Zoko


 
Žensko putovanje je počelo u Križevcima, u prekrasnoj tvornici čokolada Hedona u kojem je priču o čokoladi i ručno rađenim pralinama ispričala direktorica Alemka Lončar. Kako je to bila prva stanica nakon napornog radnog tjedna, šećer je podignut na zdrav način i to Corina Gold funkcionalnom čokoladom s polifenolima koja se proizvodi samo u ovoj tvornici. Samo nekoliko kilometara dalje grupa je upoznala još  jednu uspješna Križevčanku - Jasminu Rakić Horvat koja je otvorila vrata svog prekrasnog OPG-a Seoski turizam Rakić, poznatog po odličnoj hrani i zabavi. Na stolu su se tako našle prave delicije - od zlevanke s koprivom, domaćeg sira u bučinim košticama, finih slanih i slatkih štrudli.

Foto: Nikola Zoko

 
Baza putovanja bila je Koprivnica, prekrasan pitoreskni gradić koji u ovom tjednu (4.11) slavi svoj 665.rođendan! Nalazi se između pobrđa Bilogore s južne strane, obronaka Kalnika s jugozapada i močvarnih terena koje je stvorila rijeka Drava. Kroz grad prolazi istoimeni potok po kome je Koprivnica i dobila ime, a stanovnici Koprivnice u fokus stavljaju koprivu kao biljku od koje se može napraviti puno slanih i slatkih specijaliteta. Neke od njih na stol je stavila kuharica, članica Hrvatske gastro reprezentacije Nikolina Lončar iz hotela Zlatan koji je bio domaćin ovog putovanja. Zanimljivo je da i njega vode tri žene, među kojima je i Nikolina. Uz  fine delicije s koprivom, savršeno se sljubila Stručić Graševina 2020 koja je na ovogodišnjem Decanterovom natjecanju osvojila je brončanu medalju.

Foto: Nikola Zoko

Nakon jutarnjeg bavljenja tipično ženskim temama, vrijeme je bilo za obilazak Podravkinog Muzeja Prehrane koji priča priču o tradiciji proizvodnje hrane na ovom području. Vodič kroz postav muzeja Vjekoslav Indir tako je ispričao priču o prvoj juhi u kocki i vrećici, najpopularnijim Podravkinim proizvodima - marmeladi (i prvoj reklami) i Vegeti. Da se u Podravini dobro kuha (i jede) pokazala nam je još jedna super žena - članica uprave tvrtke Komunalac, Dubravka Horvat koja je servirala ručak na gradskoj tržnici. Da, dobro ste pročitali - gradska tržnica u Koprivnici krije prekrasnu gastro oazu Smutek, koji je zamišljen kao zdravi fast food u kojem se svaki dan može pojesti nešto svježe pripremljeno od proizvoda s tržnice.Što se našlo na stolu tog dana? Sendvič s placa, salate od ječmene kaše, prosa, hajdinske kaše, zlevanka, wok.

Foto: Nikola Zoko

Prekrasno sunčano poslijepodne ženska grupa je provela u istraživanju Koprivnice u društvu vodiča Nikole Barbarića, koji je u jednom trenutku zastao kod nekadašnje koprivničke tvrđave (u obliku je četverokuta s ugaonim bastionima iz 16 stoljeća) čija je vrata otvorio dželat, pričajući priču o Renesansnom festivalu  koji se tradicionalno održava u Koprivnici svakog ljeta.
 

Foto: Nikola Zoko

Nakon dva podravska grada, Križevaca i Koprivnice, nedjelja je bila u znaku prirodnih ljepota ovog kraja. Prije istraživanja Dravskih pesaka (kojeg karakterizira prirodni fenomen - pustinja podno Papuka i moćna Drava) Garnier je u fokus stavio jedan super proizvod i za putovanje - kruti šampon rađen od najboljih prirodnih sastojaka pakiran u 100% recikliranoj ambalaži.
 
Dravski Peski su apsolutni prirodni fenomen u Hrvatskoj. Fini sitni pijesak jednostavno mami na istraživanje, u čemu nam je pomogao direktor Turističke zajednice područja Dravski peski, Alen Janći.  Ne krijući ljubav prema svom poslu, ali i kraju u kojem živi, Janći je u obilasku Dravskih pesaka pokazao ljepotu rijeke Drave, ali i predstavio jedinstveni event ususret Martinju - Martinjska meša održana u podrumu restorana Royal u Kloštar Podravskom.  Na stolu restorana Royal našle su se domaće delicije sljubljene s pet vinskih etiketa vlasnika Ivana Korena , među kojima je bilo teško odabrati najbolju.  Da su vina ovog kraja posebna, žene su zaključile i u vinariji Šipek u kojoj je vlasnik vinarije Matej Šipek ispričao priču o Plamenki - najstarijoj živućoj sorti vinove loze na svijetu koja uspijeva samo u pjeskovitoj Podravini.  
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije