do kraja tjedna

Istarska vinska priča koju ne smijete propustiti

27.07.2022.
u 15:46

Vinari sa istarskog poluotoka na jednom nam mjestu u Taste Istria zoni otkrivaju svoje male tajne uspjeha i predstavljaju sva vina na 32. Plava Laguna Croatia Openu Umag koji je mjesto susreta najfinijih okusa

Posebna istarska priča bit će ispričana ovih dana u Umagu. Vinari sa istarskog poluotoka na jednom nam mjestu u Taste Istria zoni otkrivaju svoje male tajne uspjeha i predstavljaju sva vina na 32. Plava Laguna Croatia Openu Umag koji je mjesto susreta najfinijih okusa koji nas vode na putovanje krajem u kojem tradicija vinarstva seže daleko u povijest.

“Iznimno me veseli sto su se istarska vina i ove godine predstavila na ovako važnom turniru. Ovakve manifestacije prilika su za velikom promocijom naših vina, prvenstveno autohtonih istarskih sorti malvazija i terana, brojnim stranim i domaćim gostima koji u vrijeme ATP-a borave u Umagu. Ovo je potvrda još jedne odlične suradnje Vinistre s našim dugogodišnjim partnerom Plavom Lagunom i vjerujem da se vidimo i dogodine.”- izjavio je predsjednik Vinistre Luka Rossi.

Istra je od davnih vremena, točnije od doba Grka i Rimljana, protkana kulturom uzgoja vinove loze. Današnji vinari stvorili su prave gorumet oaze kojima se uvijek rado vraćamo. Njihov put zanimljiv je poput okusa i emocija koje nas kušajući njihova vina vrlo brzo podsjete na one male užitke koje život čine ljepšim i dražim.

„Skrivene čari istarskih vina nam se vraćaju u Taste Istria zonu nakon dvogodišnje pauze, u suradnji sa novim partnerom – Vinistrom. Opet ćemo se moći družiti i uživati u skrivenim čarima istarske vinske scene koju ćemo istražiti  kroz organoleptičko kušanje vina, ali i kroz razgovor sa vinarima. Naravno, sve u jednoj opuštenoj atmosferi uz zalazak sunca kao uvod u eno-gastro glazbeno druženje u najljepšoj sportskoj zoni Istre!“ – otkriva sommelier Emil Perdec.

Upravo je područje sjeverozapadne Istre kojem pripada i Umag poznato po velikim dosezima vinarstva stoga je ovo idealno mjesto za vinske užitke svim gostima Umaga i Plave Lagune kao i posjetiteljima umaškog turnira. Čari prirode ovog kraja u sinergiji s maštom vinara daju vina koja su danas itekako poznata diljem svijeta. Često i mnogo nagrađivana ona nam ovih dana pričaju svoju priču koju ne smijemo propustiti kroz degustacije koje se svakoga dana do kraja 32. Plava Laguna Croatia Opena Umag održavaju od 21h u ATP zoni Stella Maris Resorta.

Poznato je da se na umaškom ATP-u već godinama dodjeljuje i prestižni naslov ATP vina. „Ovogodišnji sustav natjecanja je malo izmijenjen, 15 vinara sa svojim vinima u 5 kategorija bori za prestižni naslov ATP vina, a novost je subotnje GRAND FINALE u kojem se pet vina pobjednika dana u pripetavanju bori za naslov. Bit će vrlo zanimljivo, rezervirajte svoje mjesto na vrijeme jer je broj mjesta u publici ograničen na 20!“ – zaključuje Emil Perdec.

Valja podsjetiti da je i jedan od najvećih rimskih kroničara, Plinije Stariji u svom djelu "Historiarum mundi" spominjao vino Pucinum. Tvrdio je tada da carica Livija svoje 82 godine života može zahvaliti upravo tom vinu iz Istre. Njegove nasljednike možemo upoznati u Taste Istria zoni Stella Maris Reosrta sve do kraja turnira, do nedjelje, 31. srpnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije