vole vrućinu

Imate balkon ili vrt na suncu? Zasadite ovih sedam biljaka!

16.05.2020.
u 07:00

Prilikom sadnje cvijeća iznimno je bitno imati u vidu klimatske uvjete odnosno odabrati one vrste koje će uspjeti na onom mjestu koje smo za njih predvidjeli

Sezona sadnje cvijeća u punom je jeku. Bilo da ste se odlučili za  ljetnice ili trajnice, dobro je znati odabrati prave vrste ne ravnajući se njihovim izgledom i veličinom, nego i nekim drugim kriterijima. Naime, prilikom sadnje cvijeća iznimno je bitno imati u vidu klimatske uvjete odnosno odabrati one vrste koje će uspjeti na onom mjestu koje smo za njih predvidjeli.

Nije isto je li naš balkon u sjeni, polusjeni ili na direknom suncu. Također, vodite brigu i o vjetru. U slučaju da je poziciji na jakom udaru vjetra, svakako zasadite živicu. Živica će biti učinkovitija od od zida ili ograde jer kao propusna prepreka onemogućava zapuhe koji mogu uništiti biljke. Ako imate balkon ili vrt koji je je pozicioniran na jugu ili zapadu pa time i jako osunčan, preporučamo da sadite samo one vrste koje vole sunce i kojima neće štetiti velike vrućine. Mi vam ih predlažemo čak sedam!

Foto: pixabay

VERBENA koji mnogi znaku pod imenom sporiš, plijeni ljepotom svojih cvjetova i omiljen je balkonski cvijet koji se ponekad sadi i na gredicama. Idealan je cvijet za one koji nemaju velikog vrtlarskog iskustva jer je prilično nezahtjevna biljka. Osim u grmovima, postoje vrste koje rastu kao puzavac. Izdržat će jako sunce, kao i sušu. Ne pretjerujte sa zalijevanjem i činite to samo kada primijetite da je zemlja suha. Želite li da malo duže cvjeta, krajem srpnja je orežite. Tu istu tehniku primijenite i ako biljka gubi oblik koji želite da ima - orežite joj stabjiku za dvije trećine.

Foto: pixabay

GAZANIJA je biljka koju ćete uočiti zbog njezinih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njezine stabljike dobit će još jedan red latica. Osim u teglama i žardinjerama gazanije možete saditi i na gredicama - bitno je da imaju puno sunca i da temperatura po noći ne pada ispod 10°C. Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna, jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svaka dva tjedna i redovito čistite od ocvalih cvjetova.

Foto: pixabay

PELARGONIJE su vjerojatno najpopularnije balkonsko cvijeće i to ponajviše zbog svojih predivinih baršunastih bujnih cvjetova koji će izdržati sve do kraja jeseni. Osim u grmu, mogu biti i puzavice. Pelargonije vole sunce, ali i dobro dreniranu zemlju, pa se prepruča u zemlju staviti i pijesak ili perlit (omjer neka bude 1:7). Redovito ih zalijevajte ali nemojte pretjerivati s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje će vam cvjetati ako im redovito uklanjate ocvale cvjetove i nikada ih nemojte zalijevati po lišću.

Foto: pixabay

AGAVA jako voli sunce i ne smetaju joj ni najveće žege što nimalo ne čudi jer dolazi iz Meksika. Njezini debeli i mesnati listovi su spremišta za vodu tako da joj redovito zalijevanje nije potrebno, osim kada aktivno raste. Pripada porodici ljiljana, a ne kaktusa kako se obično misli. Ono što vjerojatno niste znali jest da agava cvjeta samo jednom u životu i da biljka nakon toga ugiba. No, na cvatnju možete čekati i nekoliko desetaka godina... Neke vrste agave mogu narasti i do sedam metara a ovisno o vrsti iz njih dobijamo korisna vlakna, sok ili pak - tekilu. Ako ju uzgajate u kontinentalnom djelu Hrvatske, svakako ju spremite u kuću na prezimljavanje, u prostoru ne hladnijem od 5°C. Zalijevajte vrlo rijetko, samo kada vidite da je zemlja izgubila vlagu.

Foto: pixabay

ANEGELONIJE su idealna kombinacija sa petunijama ili pak verbenama, a kod nas dolazi najčešće u ljubičastoj ili bijeloj boji. Narastu do 25 centimetara, a osim sunca voli i drenirano tlo. Cvjetat će sve do kraja listopada ako bude imala dobre uvjete, koji uz sunce uključuju i umjerenu vlagu te gnojenje svaka dva tjedna. Možete ih saditi u tegle i na gredice.

Foto: pixabay

ANĐEOSKA TRUBLJA ili burgmansija je biljka predivnih zvonolikih trubastih cvjetova i može narasti i do četiri metra. Sadi se u tegle, ali i na vrtne gredice. Sunce dobro podnosi, ali ono na što je osjetljiva jest vjetar. Kako cvjetovi ocvatu, treba ih skidati kako bi došli novi ali i kako se ne bi stvarao plod. Voli dreniranu zemlju. Tijekom zime prenesite je u zatvoren prostor s puno svjetla i ne hladniji od 5°C. Nakon sadnje i u vrijeme rasta redovito je gnojite, a kasnije prorijedite. Pripazite da gnojivo ne bude u granulama jer ćete tako uništiti korijen.

Foto: pixabay

SUKULENTI jako vole sunce i ne trebaju često zalijevanje (iznimka je jedino ljeto). Veliki broj sukulenata ima zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova, koji im pomaže zadržati vlagu. Zbog tih svojstava oni su vrlo prilagodljivi i nezahtjeni za uzgoj. Sukulenti će se i nakon ljeta i jeseni vrlo dobro prilagoditi na unutarnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu. No, one mogu biti i sobne biljke - način uzgoja i njege je isti kao i kada su zasađene na balkonu, vrtu ili terasi. Ima bezbroj vrsta sukulenata i po izgledu teško da ćete ih dovesti u vezu, no svi imaju isti princip održavanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije