LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Zašto je bolje saditi ruže kad je oblačno vrijeme?

Uzgoj najpopularnijeg cvijeta nije pretežak, ali valja znati kada ga zalijevati, orezivati te kako ga i gdje posaditi
07. svibnja 2020. u 12:37 0 komentara 14388 prikaza
ruže
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Kraljica cvijeća i simbol ljubavi, samo je jedna asocijacija. Naravno, ruža! Da bismo u ružama uživali veći dio godine, sada je idealno vrijeme za planiranje ružičnjaka. Valja ga zasaditi na sunčanom i prozračnom mjestu jer će u suprotnom imati manje cvjetova i bit će skloniji bolestima i štetnicima.

Ako tlo nije rahlo i bogato humusom, valja ga obogati kompostom i tresetom.
– Ruže vole blago zakiseljena tla, idealna je ph reakcija tla oko 6 i 6.5 – naglašava Leon Golub, dipl. ing. agr., stručni savjetnik hortikulture pri Savjetodavnoj službi, naglašavajući kako ruže treba saditi i na mjestima gdje se voda ne zadržava u tlu, jer vlažno tlo omogućava razvoj gljivica.

Ruže zimi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Iskusni vrtlari preporučuju da se nove ruže nikad ne sade na mjestima ili u lončanicama gdje su već prije bile zasađene, a zemlju na dubini barem od 50 cm treba dobro pognojiti.

ruže | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Odabir sadnice
Kad se kupuje sadnica ruže, treba uzeti onu sa zdravim korijenjem. Katkada je to teško procijeniti jer je korijen obično zamotan u foliji, no jedna od metoda je vidjeti ima li sadnica izbojke. Oni su često znak da je sadnica stajala u pregrijanom prostoru. Bolji izbor je kupnja u rasadnicima, izravno od proizvođača ili pak uzgoj biljke iz reznice.
– Ovisno o vremenu, ruže se sade tijekom ožujka, travnja i svibnja no to ponajprije ovisi o temperaturi tla i zraka.

ruže | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Prije sadnje, sadnicu valja staviti u kantu s vodom i ostaviti nekoliko sati. Suhe korjenaste izdanke i nadzemne izbojke valja odrezati. Preporuka je ruže saditi za oblačnog dana – savjetuje Leon Golub.

Ružu pri sadnji treba pridržavati kako bi se lijepo uspravno ukorijenila. Orezivanje počinje u prvoj godini tijekom cvjetanja, a valja redovito rezati ocvale cvjetove. Ruže koje su već odavno zasađene u ružičnjaku svako proljeće treba orezati – ukloniti osušene grane i one koje se razvijaju iz središta grma. Posebno treba ukloniti divlje izbojke. Pupoljke za vazu treba uvijek rezati vrtlarskim škarama, i to kosim rezom.

Najčešće vrste
Svijet ruža izuzetno je bogat pa katkad postoji nedoumica koju vrstu izabrati. Jedna od čestih vrsta su ruže čajevke. Njihov grm naraste od 80 do 120 cm, a dobro ih je saditi na razmak od 40 cm. Ruže penjačice traže potporu – ogradu, zid. Mogu narasti u visinu od 2 do 5 metara. Razmak sadnje je od 1 do 2 metra, ovisno o bujnosti sorte, a orezuju se nakon formiranja zamišljene forme, obično u trećoj godini. Mini ruže narastu od 25 do 30 cm i pune su sitnih cvjetova.

ruže | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Pogodne su za sadnju u lončanicama. Treba ih saditi s razmakom od 25 cm, a lončanica mora biti promjera 30 cm. Za sadne kontejnere pogodne su i ruže “pokrivke”.•

sasvim osobno Upoznajte LULU Art - kreativni dvojac koji stvara cvjetne čarolije adaptacija Malo novca, a odličan interijer? Ovaj zagrebački stan dokaz je da se može! Senzacionalno Stan s potpisom Paula Valčića esencija je pariškog šika super ideja Četiri genijalna prijedloga za proljetno uređenje stola
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.