PROMO ČLANAK

I voćkama je potrebno pomlađivanje

I voćkama je potrebno pomlađivanje
Foto: Dom i vrt
1/2
16.12.2013.
u 12:54

Šećući sa svojim psima prema šumi redovito prolazim kroz jedan napušteni voćnjak koji je star barem pola stoljeća. Promatrajući kako na granama voćki vise neobrane jabučice starih sorti, jonathan, mašanka, repica i bobovac, uvijek nanovo spoznam vitalnu snagu tih starih stabala. Unatoč nebrizi vlasnika i svim polomljenim granama koje tako guše stabla, ona ipak daju plodove koje nitko, pa čak ni djeca iz susjedstva ne beru. Inače, takve stare sorte jabuka, koje su naši stari znali cijepiti i njegovati, danas je jako teško nabaviti. Meni su to osobito drage sorte. Iznimno su otporne na bolesti pa ih stoga nije potrebno tretirati zaštitnim sredstvima. Mislim da bismo ih trebali održavati i širiti koliko god je to moguće.
Njega takvih sorti, kada se jednom prime, u vašem voćnjaku, nije zahtjevna. Rezidbom i pomlađivanjem takvih stabala možemo početi čim voćka izgubi lišće pa sve do siječnja. Rezidbu kojom prorjeđujemo i time pomlađujemo drvo, možemo obaviti čak i tijekom snježnih prohladnih dana . Ako vam pak hladnije vrijeme ne odgovara, a žustro kretanje i rad u voćnjaku nije vam dovoljno da se ugrijete, onda odaberite neki sunčani dan. Započnite s uklanjanjem starih, polomljenih grana, ali uklonite i mladice koje se međusobno isprepliću. Zatim orežite grančice koje rastu prema unutrašnjosti krošnje i prema tlu,a koje nam smetaju kod radova u voćnjaku. Na kraju orežite ravne šibe koje su poznate po nazivu mlaz ili šiba-vodopija, a kojih znade biti puno. Njihovo odstranjivanje je nužno jer crpe velike količine hranjiva koje je voćkama i plodovima potrebno. Kod prorjeđivanja krošnje skratite i neke deblje grane, najbolje motornom pilom, a mjesto reza obavezno premažite voćarskim voskom. Kada ste sve to odradili odmaknite se od svoje voćke kako biste bolje vidjeli što ste napravili i jeste li zadovoljni s oblikom krošnje u cjelini. Osim što će vam voćka donijeti bolje i kvalitetnije plodove, lijepo oblikovane voćke i uredan voćnjak su zadovoljstvo i ponos svakog voćara. Kod starijih stabala potrebno je napraviti jaku rezidbu, jer se rezidbom održava ravnoteža između vegetativnog rasta i rodnosti. Voćke koje redovito režemo dobivaju više sunca, a i krošnja im je prozračenija s čime dobivamo kvalitetnije i krupnije plodove intenzivnih boja. Zasigurno se divite takvim plodovima kada ih vidite na klupama tržnice, a često i ne vjerujete prodavaču kada vam tvrdi da to voće nije tretirano zaštitnim sredstvima i da je ta boja prirodna. To nije ni čudo jer izgleda da smo zaboravili kao izgleda pravo prirodno voće uzgojeno s puno ljubavi. Eto, dakle recept za takvo kvalitetno voće i dugovječnost naših voćki je svakako redovita rezidba koju moramo raditi svake godine.
Mala napomena: Vrlo je važno znati da mlade voćke koje smo posadili u jesen ne režemo i ne prikra
ujemo zimi nego tek u proljeće.
Za kvalitetnu rezidbu morate imati i prikladan alat, a to su voćarske škare (manje i veće) i po mogućnosti manja lagana motorna pila s kojom ćete si znatno olakšati posao, osobito kod većih stabala na kojima zaista uvijek ima puno za piliti.
Preporučuje se lagana Stihl motorna pila MS 150 TC-E, koja teži svega 2,6 kilograma i idealna je za radove u voćnjaku. Može se komotno priznati da je stvorena za rad na njezi stabala. Uređivanje voćki je puno lakše ukoliko za vaš rad koristite i Stihl škare za grane kao i manje vrtne škare, one su neizbježan alat za kvalitetan i precizan rad u vrtu i voćnjaku.


Odrezane grane i grančice ne spaljujete već ih pripremite za organski kompost. U njegovoj pripremi će vam pomoći Viking sječkalica GB 370 S, koja u trenu sve te grane pretvara u savršeni materijal za izradu komposta. Bilo da se radi o debljim ili tanjim granama, sječkalica će svojim snažnim benzinskim motorom odraditi onaj najteži dio posla. Idealna je za velika imanja ali i manje vrtove gdje neće biti potreban električni priključak. Malo se potrudite i vaš prekrasan i plodan voćnjak će vam biti najveći kompliment.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije