Mjesto za cvijeće

Hodnik u staklu pun zelenila s uspomenama

Hodnik u staklu pun zelenila s uspomenama
Foto: Dom i vrt
1/4
11.12.2012.
u 09:00

Filodendron visok četiri metra ima deset godina, a tu je i 19-godišnji voštani cvijet, poklon od svekrve.

Nedostatak prostora u malom stanu nije mogao našoj čitateljici Meliti Hrvatić iz Zagreba umanjiti ljubav za zelenilom i cvijećem. I kad više nije imala mjesta za neku novu cvjetnu posudu, spas je pronašla u zajedničkom predvorju četiri stana zgrade u naselju Borovju u kojem živi s obitelji.

Zajednički prostor

– To je hodnik koji svi koristimo, ulaz se zaključava, a kako je sve u staklu, svjetla ima dovoljno. Uz to, zimi nije prehladno za cvijeće – kaže gospođa Melita. U hodnik pun svjetla smjestila je biljke uz koje veže neke događaje, svaka biljka ima neku svoju priču.

U hodniku mjesto je pronašao i ormarić za cipele, a na njemu je nastala gužva od posuda s cvijećem.

– Za svaki cvijet znam odakle je, neke sam dobila kao dar, a drugi su stigli s putovanja kao uspomena – priča naša čitateljica.

A svakom posjetitelju te zelene oaze za oko prvo zapinje filodendron visok gotovo četiri metra. Već ga je, kaže, morala i skratiti, a dao je i nekoliko mladica. Taj je filodendron dobila na dar, a napunio je već deset godina. Voštani cvijet poklon je od svekrve, a doživio je punih 19 godina.

Svaka stuba na stubištu ima svoju biljku

Iako većinu posla vezanog uz njegu obavlja sama, kad je na redu presađivanje pomažu joj i djeca. U obitelji naše čitateljice ljubav prema cvijeću prenosi se s generacije na generaciju.

Ljubav se nasljeđuje

– Iako ima već 82 godine, moja baka još uvijek sama njeguje cvijeće. Mama je dobila i nagrade, a cvijeće voli i sestra – priča Melita Hrvatić, koja je cvijećem ukrasila i svoj radni prostor. Tako da ne bude mrtav, kaže.

Iako se hodnik u kojem je cvijeće zaključava, ipak je netko dobronamjeran uspio iz njega odnijeti pet posuda s filodendronima. Nakon toga je ulaz u zgradu dodatno osiguran, a tu su i čuvari koji paze na njega. I kojima u šali ponekad zna reći da samo paze na to da netko ne odnese cvijeće.

>>FOTO Supružnici u Istri uzgajaju raskošne vatrene Meksikanke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije