Tropski hibiskus

FOTO Vedran (21) iz Požege uzgaja 70 vrsta cvjetnih ljepotica

FOTO Vedran (21) iz Požege uzgaja 70 vrsta cvjetnih ljepotica
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/7
23.01.2013.
u 00:02

Uzgojem tropskih hibiskusa u Hrvatskoj bavi se samo dvoje ljudi.

Još u petom razredu osnovne škole Vedran Lešić, 21-godišnjak iz Požege, počeo se baviti uzgojem cvijeća. Posljednjih šest godina posvetio se uzgoju hibiskusa. Danas ih ima 70 vrsta, a posebno je ponosan na tropske hibiskuse koji se kod nas rjeđe susreću jer su zahtjevniji za uzgoj, a i tri do četiri puta su skuplji.

Hibiskusi su najveća ljubav mladog Požežanina

– Uzgojem tropskih hibiskusa u Hrvatskoj bavi se samo dvoje ljudi. Ta činjenica, kao i njihova ljepota te zahtjevnost njihova uzgoja, razlog su što sam im tako posvećen – objašnjava Vedran, koji je završio za fitofarmaceuta na Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Prvi tropski hibiskus kupio je prije 5, 6 godina u Splitu kod našeg najpoznatijeg uzgajivača Denisa Bojčića.

– Ostale sam nabavljao internetom s različitih strana svijeta. Prošle godine jednu novu vrstu nabavio sam s Tahitija. Trenutačno samo nas troje u Hrvatskoj imamo takav hibiskus, a u svijetu ih je danas više od 8000 vrsta. Imam hibiskuse i iz Poljske, Njemačke i Nizozemske – kazao je Vedran.

Potpora je sinu u njezi i brizi oko hibiskusa i majka Jasenka, a ljubav prema cvijeću dijeli i kujica Walla

I na otvorenom

Inače, tropski hibiskus potječe iz drvene Kine, odakle se po cijelom svijetu raširio zahvaljujući trgovini. U tropskoj i suptropskoj klimi može se uzgajati na otvorenom, no u hladnijim područjima uzgaja se kao lončanica i zimi se unosi u zaštićeni prostor.

– Cvjetovi su mu u odnosu na obični hibiskus znatno veći, promjera do 24 centimetara, a boje su od zemljanih do maslinastih, plavih, crvenih, roza i ljubičaste. Nedavno sam vidio jedan novi koji je tamnoplave boje. Meni je najdraži blue ballerina koji ima svijetloplave cvjetove promjera do 15 centimetara – ističe Vedran, koji preko zime hibiskuse drži na nekoliko mjesta, pa i kod sestre u podrumu.

U njihovim cvjetovima uživa od lipnja pa sve do prosinca. Tada ih mora unositi u zatvoreni prostor, gdje trebaju dovoljno svjetla, Temperatura ne smije biti previsoka, najviše do 15ºC, ali ne smije ni pasti ispod nule. Zalijevaju se jedanput u deset dana. Sredinom ožujka biljke oreže, obično jednu trećinu. Odrezane dijelove biljke, odnosno reznice, stavi u vlažnu zemlju te u plastičnu vrećicu. Za tri do četiri tjedna biljka pusti korijenje.

Vole polusjenu

Hibiskusi se iznose van kad se noćne temperature popnu iznad 10ºC. Prvo ih desetak dana drži u hladnu dok se ne adaptiraju, a onda ih je ipak najbolje držati u polusjeni. Zalijevaju se jednom dnevno, a gnoje se granulama, jedna jušna žlica svaka tri mjeseca.

– Tropski hibiskusi kaleme se na otpornije vrste kako bi imali duži životni vijek. Obično traju desetak godina, za razliku od domaćih, kojima je vijek i do 30 godina – objasnio je Vedran, koji je uspješno svladao njihovo kalemljenje tako da se sada kod njega mogu nabaviti reznice tropskih hibiskusa.

NE PROPUSTITE: FOTO Ponosan na svoju zelenu terasu: Sve što posadim naraste!

Ključne riječi

Komentara 3

AM
ana.majer.1
15:44 10.03.2018.

dali moze kontakt telefon ili poruka na mesender za narudbu hvala

AB
aleksandra.bjedov.9
11:57 03.05.2014.

kako kontaktirati Vedrana radi kupovine cveća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije