Malo selo Bistrica

FOTO Posjetili smo dvorište iz snova. Zavirite u mali vrtni raj

FOTO Posjetili smo dvorište iz snova. Zavirite u mali vrtni raj
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/8
01.12.2012.
u 09:00

Pravi mali vrtni raj u Mariji Bistrici ljepotom se ističe i u tmurnu jesen.

U svom su dvorištu u Mariji Bistrici Ljiljana i Stjepan Cesar stvorili pravi mali raj, za što su ove godine i nagrađeni priznanjem za najljepše uređenu okućnicu privatne kuće u akciji „Zeleni cvijet“ Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije. I u jesensko vrijeme njihova se okućnica ističe urednošću i zanimljivim detaljima, a ljeti nema prolaznika koji ne zastane diveći se ljepoti i cvjetnoj raskoši dvorišta.

Ljiljana i Stjepan Cesar nagrađeni su za najljepše uređenu okućnicu u Krapinsko-zagorskoj županiji

– Cvijeće volim od djetinjstva, mama je nekad sadila cvijeće i od nje sam naslijedila tu ljubav prema cvijeću. Nekada na tržištu nije bilo toliko sadnica, pa sam sama sijala, pelcala, presađivala, no danas je ponuda doista velika i do svega je lako doći – kaže 52-godišnja Ljiljana, umirovljena medicinska sestra koja uz pomoć 57-godišnjeg supruga Stjepana, s kojim se bavi izradom i prodajom sakralnih suvenira, već gotovo 30 godina brine o dvorištu i biljkama, a pomažu i sin Bernard i kćerka Bernarda.

Ljetnice brzo rastu i trud se isplati, a od ukrasnog grmlja najbrže rastu hortenzije, jorgovan, žganec...

Njihovo dvorište krasi kamenjar, drveni mostić i dva jezerca, koja su ljeti izvor zabave za simpatične stanovnike, žabe, koje vole skakutati po stotinjak lopoča s ružičastim, bijelim i žutim cvjetovima. Prije četiri godine ponad manjeg jezerca Cesari uz pomoć prijatelja izgradili su i seoce koje se sastoji od četiri kuće, mlina i crkvice, napravljene od drveta prema stvarnim kućama u mjerilu 1:10, a nazvali su ga Malo selo Bistrica.

Preko zime gredice krase maćuhice, erike, tratinčice, trajnice puzavci.

– Kupujemo oko 1500 novih sadnica svake godine, a kako naručujemo velike količine jer uređujemo i bistričku Kalvariju, imamo i popuste, pa to ne ispadne tako velik novac. To je veliki gušt, samo treba vremena i dobre volje. Svake godine uredimo malo drugačije, igramo se, ulažemo puno ljubavi.

Posla je dosta, posebno ljeti. Kada sadimo, napravimo malu radnu akciju i to je brzo gotovo, no svakog dana oko sat i pol utrošimo na zalijevanje cvijeća. Drago nam je zbog nagrade koju smo dobili, no to radimo ponajprije radi svog zadovoljstva, ljubavi te Marije Bistrice, da nam bude što ljepša – kaže kreativna i marljiva Ljiljana, koja kao savjet svima koji bi željeli lijepo urediti svoju okućnicu poručuje:

– Ne treba puno novca, samo malo dobre volje, travnata površina, nekoliko tegli, dvadeset cvjetića, redovita njega i malo ljubavi, a do ideja je lako doći.

Ljetna simfonija cvijeća i ukrasnog grmlja
Ljeti nastaje prava simfonija begonija, alisuma, kadifica, nevena, lijepih kata, ageratuma, verbena, vodenika, raznih jaglaca, hortenzija, irisa, perunika, zmajeva jezika i drugog cvijeća. Od ukrasnog grmlja kod njih se može naći glicinija, klebatis, starinski žganec, jorgovan, jasmin, vatreni grmovi, ukrasna vrba, razni zemzeleni, ceder, magnolija, japanska trešnja, crvena bukva, medvjeđe kruškice, rodondendron i drugi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije