uzgojite sami

Evo zašto je pametno imati staklenik, čak i onaj mini dimenzija!

vrtna kućica
Promo
10.03.2021.
u 10:00

Previše izravnog sunca zapravo može biti štetno za mlade biljke. Stoga je dobra ideja instalirati rolete u stakleniku kako biste omogućili određenu kontrolu nad količinom sunca

Promišljeni staklenik, čak i onaj mali, balkonski, može transformirati svrhu i izgled bilo kojeg nasada. Jer, kad ga imate, ujedno imate cjelogodišnje utočište za biljke! Ove tradicionalne staklene vrtne strukture imaju velik potencijal za poboljšanje bilo kakvih vanjskih prostora. Glavna svrha staklenika je održavati razinu topline i vlage kao pomoć u uzgoju biljaka. Međutim, pojavljuju se novi trendovi koji pokazuju kako staklenici brzo postaju nova višenamjenska vrtna zgrada. Ako planirate u vrtu, ili na balkonu, napraviti staklenik, evo nekih ključnih poteza o kojima valja voditi računa te nekoliko ideja za što sve možete koristiti staklenik, osim za uzgoj biljaka.

Foto: Promo

1. Veći staklenik trebat će i napajanje

Osigurajte električnu energiju u strukturi staklenika kako biste dobili učinkovitiji prostor. Iako nije neophodno imati napajanje, ono pomaže u procesu uzgoja, ali također produžuje vrijeme koje možete provesti u stakleniku poboljšavajući vidljivost tijekom danom škrtih mjeseci. I ne zaboravite -  toplina i svjetlost ključni su sastojci za rast biljaka.

2. Mislite na održivost

Glavna prednost staklenika je i što će štititi biljke od ekstremnih padova temperature. Klima u stakleniku idealana je za određene vrste biljaka, posebno povrće i ostale prehrambene usjeve. U današnjoj klimi puno smo svjesniji održivosti, primjerice odakle dolazi naša hrana. Uvijek popularni trend "uzgoji svoj vrt" znači da staklenici i dalje igraju veliku važnost u vrtovima. 

Foto: IKEA

3. Mali staklenici su zakon

Ne trebate veliki vrt da biste iskusili pogodnosti staklenika, to također može biti pametna ideja za mali vrt. Za malenu parcelu, ili balkon, razmislite o ulaganju u mini verziju kakve nudi, recimo, IKEA. Nude dovoljno prostora za njegu sadnica ili manjih proizvoda poput cherry rajčica ili salate. Super su i staklenici na kotačima. Na taj način možete pomicati biljke loveći maksimalnu količinu sunca.

4. Potražite hlad

Previše izravnog sunca zapravo može biti štetno za mlade biljke. Stoga je dobra ideja instalirati rolete u stakleniku kako biste omogućili određenu kontrolu nad količinom sunca.

Foto: pixabay

5. Posadite vrt oko staklenika

Iako želite ubrati plodove staklenika, možda ne biste željeli da bude pretjerano istaknut. Važno je razmotriti kako će se struktura estetski uklopiti u uređenje vrta u cjelini. 

6. Dvostruka namjena

Ako želite staklenik s dvostrukom namjenom, da bude praktično mjesto za uzgoj vlastite hrane, ali i "vrtna soba" u kojoj možete neko vrijeme sjediti među biljkama odaberite strukturu koja omogućuje izdašan prostor za sjedenje s pogledom na okolno zelenilo.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije