IMPRESIVNI INTERIJER

Eklektični spoj novog i starog nadomak Botaničkom vrtu

stan Borić
08.05.2014.
u 11:30

Stan je na posljednjem katu zgrade građene kasnih 20-ih godina, a u njemu se da osjetiti veza s prijašnjim generacijama koje su tu živjele

Kad su se prije 10 godina preselili u novi stan, privukla ih je atraktivnost prostora, velika terasa s prekrasnim pogledom na zanimljive krovove grada i vizure te mirnoća rezidencijalnog kvarta u centru Zagreb. Taj mir bio je i glavni razlog preseljenja iz najstrožeg centra grada, jer živost zagrebačkog dnevnog boravka, kako obično nazivamo početak Gajeve i Bogovićevu, te buka iz kafića, različitih marketinških događanja, uličnih svirača i sajmova postala je nesnosna. Stan je na posljednjem katu zgrade građene kasnih 20-ih godina. Prostor je kupljen u roh-bau fazi, a zahvaljujući prijateljima, arhitektima Ivi i Tomi Kušanu, riješeni su neki od građevinskih zahvata. Njih nije bilo puno, razrušeni su tek pregradni zidovi kako bi se dobio veliki dnevni boravak, a prema terasi postavljena je velika staklena stijena.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon građevinskih zahvata, uređenje prostora preuzeo je sam mr. sc. Vladimir Borić, jer je prije upisa na Medicinski fakultet ozbiljno razmišljao o studiju arhitekture. Ona je ostala samo ljubav kojoj se posvećuje u svom domu. Cijeli interijer uređen je u eklektičnom stilu.

– To je posljedica činjenice da smo dosta komada namještaja naslijedili od naših roditelja, a i supruga i ja jako cijenimo prošlost i tu vezu s našim prijašnjim generacijama – objašnjava dr. Borić.

Tako je uređen veći dio stana, dok je, primjerice, kuhinja moderne forme. Rasvjeta u stanu kombinacija je ugradbenih halogenih lampica, ali prostorom uglavnom dominira niska rasvjeta – različite stolne lampe. Dr. Borić šaleći se kaže kako ih ima puno pa su problem riješili povezujući ih daljinskim aparatom.

– To je možda jedan od rijetkih modernih elemenata u prostoru – domeće.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Cijeli je stan i zanimljiva galerija slika, ali i različitih uspomena s putovanja. Dominantna boja u stanu je bila, s nekoliko kolorističkih naglasaka pojedinih zidova. Boje i uređenje terase, koja je prepuna zelenila, dr. Borić prepustio je svojoj supruzi dr. sc. Saši Borić Poljanec. Terasa je u toplijem dijelu godine njihov otvoreni dnevni boravak, ali ipak centralno mjesto u stanu je šank u kuhinji na kojem važno mjesto ima aparat za kavu. Tu se pije prva jutarnja, čitaju novine, ali i okuplja cijela obitelj i raspravlja o dnevnih, društvenim i inim zbivanjima.

– Stan smo uređivali dugo i postupno, ali smo spremni često i na neke manje promjene. Dinamika je neizbježna – objašnjava dr. Borić dodajući kako je i danas ostalo pitanje treba li, primjerice, dio terase natkriti ili ne.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Terasa je posebno važna u njihovu životu jer na neki način sažima njihov afinitet prema životu u gradu, a ima i poveznicu s prirodom i zelenilom. S nje s pruža prekrasan pogled prema Botaničkom vrtu, modernom dijelu Zagreba u Vukovarskoj i zagrebačkim dvorištima. Bit će još i atraktivnija ostvare li se želje za uređenjem donjogradskih fasada.

>> Interijer u središtu grada sa zanimljivim rješenjima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije