LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Drvo života - omiljena kućna biljka kojoj ne šteti zanemarivanje

Drvo života predstavlja jednog od češćih stanovnika naših domova. Riječ je o biljci koja ne zahtjeva puno njege i vrlo je otporna na zanemarivanje
06. ožujka 2022. u 06:41 0 komentara 33681 prikaza
Foto: Shutterstock

Dracena fragrans poznata je po nazivu drvo života, jer se iz debla pojavljuje više stabljika s listovima koji formiraju rozetu. Sam naziv Dracena dolazi od grčke riječi drakaina, koja znači ženski zmaj, stoga je u nekim krajevima poznata i pod imenom zmajevo drvo. S druge strane, podsjeća na kukuruz, pa je zovu i kukuruznim drvetom. Lišće joj raste iz vrha stabla, koje treba stajati uspravno. S vremenom kako drvo života raste, s donjeg će dijela stabljike lišće opadati i stvarati dekorativne pruge.

Sama po sebi, ova biljka izgleda vrlo dekorativno, a kada tome još i dodate da ne treba puno "prtljanja", imate idealnu biljku za stvaranje ugodne atmosfere u uredu ili bilo kojem prostoru koji ima slabu cirkulaciju zraka te malo svjetla.

Izbjegavajte ju postaviti na osunčano mjesto, ali i na propuh. Nemojte ju prerevno zalijevati: tek jednom tjedno ili češće ako na opip osjetite da je zemlja suha. Idealno bi bilo da je voda odstajala.

biljke u spavaćoj sobi | Autor : pixabay Foto: pixabay Dracena marginata

Zapamtite: manje štete ćete napraviti ako ovu biljku propustite zaliti nego ako ju previše zalijete.

Za Slavene je drvo života označavalo život, izvor svega što postoji. Jednom kada čovjek umre, prema predaji Slavena, njegova duša odlazi u stablo i tamo ostaje zauvijek. Sadite ga u što veću teglu kako bi korijen imao dovoljno prostora za rast.

Ako drvo života muči žuto lišće

Žućkasti i žuti vrhovi lišća pokazuju da se biljka suši, a razlozi mogu biti da ste ju previše sunčali, tj. držali na osunčanom mjestu ili je zrak u domu presuh. Za prvu tegobe rješenje je da biljku jednostavno preselite u mračniji kutak doma, dok je za drugi problem rješenje povremeno vlaženje zraka ili prskanje biljke.

 | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook Dracena steudneri

Iako možemo do prekosutra ponavljati kako drvo života ne zahtjeva puno njege, ipak s vremena na vrijeme trebate prebrisati njegove listove kako biste ga oslobodili prašine i masnoća iz zraka ako se nalazi blizu kuhinje. To učinite navlaženom pamučnom krpom.

Ako imate kućne ljubimce, pazite da ne grickaju njeno lišće jer je otrovno.

sjajan interijer Stan u zagrebačkoj novogradnji dizajnerica je uredila po željama vlasnika velika proslava Poznati brend za opremanje doma slavi 70. rođendan, izdvojili smo komade koji imaju kultni status vlasac idealan trenutak Začin omiljen mnogima, vlasac, sad se sadi, i u vrt i u teglice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.