LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Do savršenog 
vrta ili balkona uz pomoć virtualnih stručnjaka

Sve o pravilnoj njezi pojedine vrste, datume sadnje i berbe te organizaciju prostora prepustite aplikacijama
26. ožujka 2020. u 07:00 0 komentara 3405 prikaza
vrt
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Ako ste ove sezone naumili sami zasaditi, bilo u vrtu ili na balkonu, svoje prvo bilje, posegnite za online pomoći. Kako? U obliku neke od aplikacija koje će vam pomoći, ovisno o vašim željama i potrebama. Ako ne znate odakle krenuti i kako urediti okućnicu, prvi korak vam je instalacija aplikacije iScape. Potpuno je besplatna, a tu je da vam pomogne u rekordnom roku.

Fotografirajte kuću ili balkon i krenite s virtualnim uređenjem okoliša. Ukoliko vam je prvi cilj upoznavanje novih biljnih vrsta i njihovih svojstava, potražite aplikaciju Garden Compass. Fotografirajte bilo koju biljku, čak i bolesti na biljkama ili insekte i ova besplatna aplikacija će ih identificirati.

Ako ste među onim ozbiljnijim vrtlarima hobistima, svakako proučite aplikaciju Garden Time Planner koja pomaže vrtlarima odlučiti kada saditi, presađivati i kada ubirati plodove u vrtu. Ima i listu koja bilježi datume za iduće sadnje, odnosno presađivanja te snimke vrtlarenja.

vrt povrće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Oni koje zanima organsko vrtlarenje, trebali bi investirati jedan dolar u aplikaciju Organic Garden Planting Planner. Odaberite što želite saditi i aplikacija će odrediti kada saditi u zatvorenim i otvorenim prostorima. Temelji se na GPS lokaciji, a nudi i informacije o vremenu. Da bi vam svako povrće uspjelo, pomoći će vam aplikacija Home Vegetable Garden. Košta jedan dolar i vjeran je pratitelj na svakom koraku, od sadnje do branja plodova. Dakako, postoje i brojne aplikacije koje vam omogućuju da sami kreirate izgled vrta ili balkona, a osim što će vam omogućiti da se poigrate s oblicima i vrstama posađenih biljaka, sugerirat će vam kako maksimalno iskoristiti postojeći prostor te koje biljke saditi blizu kojih, a koje je kombinacije bolje izbjegavati. Neke od spomenutih aplikacija imaju i opciju vođenja dnevnika, tako da ćete u svakom trenutku znati kada i gdje ste što posadili te kada je pravo vrijeme za presađivanje, berbu...

Primjer takve aplikacije je Garden To Do. Želite li pak otići korak dalje u svom vrtlarskom umijeću, nabavite besplatnu aplikaciju My Garden koja vam omogućuje i crtanje rasporeda različitih biljaka i namještaja u vrtu i/ili na balkonu. Osim toga, podesite li funkcije, ta će vas aplikacija podsjećati kada koju biljku trebate zaliti, presaditi, pognojiti... Odnosno omogućuje vam da za svaku svoju zelenu ljubimicu napravite osobni karton koji možete ažurirati.

stolac-polica Višenamjenski komad Stolić i polica za najmlađe, stolac za odrasle radni kutak MAKE OVER DOMA Za radni prostor u stanu nije vam potrebna dodatna soba Mala škola uređenja Osobnost u prostoru postiže se dobro odabranim i usklađenim detaljima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.