u ulozi sobne biljke

Da, istina je, lavandu možete uzgojiti u kućnim uvjetima, lako se prilagođava svim uvjetima

lavanda
Flora magazin
31.08.2023.
u 13:54

Kuhinjska južna prozorska daska obično je dobro mjesto za uzgoj lavande u zatvorenom prostoru. Svaki tjedan okrećite biljku tako da sve strane biljke imaju šest do osam sati izravne Sunčeve svjetlosti. Zalijevajte lavandu kada osjetite da je površina tla suha. Pretjerano zalijevanje može prouzročiti truljenje i teškoće s kukcima

Bilo da želite napraviti aromatično ulje, čajeve, ukrasiti sobu ili ispuniti dom ugodnim mirisom, lavanda je biljka koju ćete poželjeti uzgajati jer ima višestruku upotrebu u domu. Vrtlari toliko vole tu trajnicu da su čak pronašli način da joj produlje vegetacijsku sezonu. Da, istina je: čak i ako živite u području s niskim zimskim temperaturama, moguće je uzgajati lavandu tijekom cijele godine.

Foto: screenshot/facebook

Ako nemate vrt, možete napraviti svoj zatvoreni biljni vrt presađivanjem lavande iz lokalnog vrtnog centra. Ako želite patuljastu sortu koja će mirisati tijekom cijele sezone, razmislite o uzgoju engleske lavande hidcote (Lavandula angustifolia) - njezini tamnoljubičasti cvjetovi lako se mogu održati gustima za uzgoj u teglama. Ako želite dodati slatke, svijetle listove lavande pekarskim proizvodima ili drugim kulinarskim kreacijama, razmislite o uzgoju engleske lavande munstead. Ako želite dodati stabljike lavande u stolnu vazu, pokušajte uzgojiti kew red ili španjolsku lavandu s njezinim zapanjujućim cvjetovima. Francuska lavanda (Lavandula dentata) je također lijepa sa svojim nazubljenim listovima, ali nije tako ugodna za jelo. Sjemenke lavande teško klijaju, pa je najlakši način da počnete uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru kupnjom mladih biljaka u posudama ili presađivanjem. Nakon što novu biljku lavande donesete kući, presadite je u posudu koja je jednu ili dvije veličine veća od originalne posude.

Foto: Flora magazin

Uzgoj lavande u posudama od terakote posebno je dobar jer biljka preferira malo suše uvjete i voda brže isparava iz poroznog materijala posude. Biljku lavande ljeti stavite na toplo mjesto, a zimi na nešto hladnije, ali svijetlo mjesto. Kuhinjska južna prozorska daska obično je dobro mjesto za uzgoj lavande u zatvorenom prostoru. Svaki tjedan okrećite biljku tako da sve strane biljke imaju šest do osam sati izravne Sunčeve svjetlosti. Zalijevajte lavandu kada osjetite da je površina tla suha. Pretjerano zalijevanje može prouzročiti truljenje i teškoće s kukcima. Pustite da se tlo između zalijevanja lagano osuši. Za najbolje uvjete za uzgoj u zatvorenom prostoru, održavajte unutarnju temperaturu između 20 i 25 stupnjeva danju i barem 10 stupnjeva nižu noću. Lavanda voli klimu niske vlažnosti. U većini domova relativna je vlažnosti oko 40 posto što je savršeno za uzgoj lavande. Nije potrebno dodatno ovlaživati prostor. Čistim, oštrim vrtnim škarama lagano odrežite vrhove. To će oblikovati i potaknuti lavandu. Najbolje vrijeme za rezidbu lavande je proljeće. Nakon što biljka navrši tri ili četiri godine i izgleda kao da se u središtu suši, odrežite stabljike na otprilike polovicu izvorne duljine kako biste potaknuli biljku na novi rast.

Foto: pixabay

Uzgoj lavande u zatvorenom prostoru daje vam prednost pristupa toj biljci tijekom cijele godine. Kako biste iskoristili kada su eterična ulja lavande na vrhuncu, berite cvjetne klasove kada su se tek otvorili - ako pričekate da se cvjetovi potpuno otvore, njihov će miris brzo nestati. Također, možete skinuti pojedinačne cvjetove sa stabljika kada se potpuno osuše i dodati cvjetne pupoljke u limunadu, maslac, kolače...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije