LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Božikovina – hit biljka sezone, neka se nađe i u vašem domu tijekom blagdana

Poznata je po karakterističnim listovima i crvenim plodovima, a omiljena je blagdanska dekoracija
17. studenoga 2020. u 13:47 0 komentara 5092 prikaza
Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća
Foto: Dom i vrt

Uz božićno drvce, pšenicu i božićnu zvijezdu još je jedna biljka duboko ukorijenjena uz običaje koji se vežu za dolazeće blagdane.

Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt
Riječ je o božikovini koja prema narodnoj predaji štiti od zlih duhova i nesreća, a u zimskim mjesecima i u vrijeme božićnih blagdana stavlja se iznad vrata ili se njome ukrašavaju razni blagdanski vjenčići kako bi vlasnike zaštitila od raznih nesreća. Božikovina (božika) zimzeleni je dvodomni grm ili drvo koje naraste do desetak metara visine. Ima vazdazelene, čvrste, kožaste listove jajolika i eliptična oblika koji su na vrhovima šiljasti i trnoviti. S gornje su strane tamnozeleni, a s donje bljeđi i svjetliji.

Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća
1 / 60
Zanimljiv vjenčić u super kombinaciji boja, s efektnim anđelom

Cvate bijelim ili ružičastim cvjetovima u kraćim ili duljim oskudnim cvatovima. Kora mladog drva zelene je boje, a starijeg siva i glatka. Plodovi su loptasta koštunica crvene boje. Cvate od svibnja do lipnja.

imela | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock
Raste po vlažnijim brdskim i planinskim šumama, između stabala jele i bukve, na nadmorskim visinama i do 2000 metara.
Često se kao ukrasna biljka sadi po vrtovima i parkovima.
Mladi listovi beru se u srpnju, a kora u travnju i rujnu. Listovi su jako ljekoviti pa se koriste u narodnoj medicini za pripravljanje čajeva, tinktura, obloga... Međutim, s ovom biljkom valja biti oprezan budući da su joj plodovi otrovni.

radost ukrašavanja Šest genijalnih dnevnih boravaka u božićnom ruhu sigurnost Ovo su najčešći uzroci požara u blagdansko vrijeme, izbjegnite ih sve! najljepši ukrasi Pogledajte zasad pristigle božićne ukrase čitatelja i uključite se u izbor!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.