omiljeni ukras

Božikovina – hit biljka sezone, neka se nađe i u vašem domu tijekom blagdana

Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća
Dom i vrt
17.11.2020.
u 13:47

Poznata je po karakterističnim listovima i crvenim plodovima, a omiljena je blagdanska dekoracija

Uz božićno drvce, pšenicu i božićnu zvijezdu još je jedna biljka duboko ukorijenjena uz običaje koji se vežu za dolazeće blagdane.

Foto: Dom i vrt

Riječ je o božikovini koja prema narodnoj predaji štiti od zlih duhova i nesreća, a u zimskim mjesecima i u vrijeme božićnih blagdana stavlja se iznad vrata ili se njome ukrašavaju razni blagdanski vjenčići kako bi vlasnike zaštitila od raznih nesreća. Božikovina (božika) zimzeleni je dvodomni grm ili drvo koje naraste do desetak metara visine. Ima vazdazelene, čvrste, kožaste listove jajolika i eliptična oblika koji su na vrhovima šiljasti i trnoviti. S gornje su strane tamnozeleni, a s donje bljeđi i svjetliji.

Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća
1/60

Cvate bijelim ili ružičastim cvjetovima u kraćim ili duljim oskudnim cvatovima. Kora mladog drva zelene je boje, a starijeg siva i glatka. Plodovi su loptasta koštunica crvene boje. Cvate od svibnja do lipnja.

Foto: pixabay

Raste po vlažnijim brdskim i planinskim šumama, između stabala jele i bukve, na nadmorskim visinama i do 2000 metara.
Često se kao ukrasna biljka sadi po vrtovima i parkovima.
Mladi listovi beru se u srpnju, a kora u travnju i rujnu. Listovi su jako ljekoviti pa se koriste u narodnoj medicini za pripravljanje čajeva, tinktura, obloga... Međutim, s ovom biljkom valja biti oprezan budući da su joj plodovi otrovni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije