Ljetne napasti

Boravite bezbrižno u prirodi: zaštitite se od neugodnih i opasnih insekata

repelenti
Foto: Promo fotografija
02.07.2014.
u 00:00

Ljeti su najsigurnija obrana od uboda repelenti

Ubodi insekata iznimno su neugodni, ali i vrlo opasni. U nas je najproblematičniji kućni komarac, aktivan prije svega u noćnim i ranim jutarnjim satima te u blizini stajaćih voda.

Ženku privlačimo mirisom svog znoja, a njezin ubod uzrokuje reakciju na koži, oticanje i neugodan svrbež.

Posljednjih godina dodatnu neugodnost predstavlja tigrasti komarac, koji je u usporedbi s domaćom vrstom puno agresivniji. Hrani se danju, a njegov ubod uzrokuje burniju reakciju. Osim toga prenosi i različite viruse (virus zapadnog Nila, denga, LaCrosse, chikungunya), a u susjednim državama već su se pojavile epidemije tih bolesti.

Sigurna zaštita obitelji

Druga opasnost su krpelji. U skupini krpelja najčešći su šumski krpelji. Svoje žrtve vrebaju u šumama, a sve češće mogu se naći u domaćim vrtovima, na livadama i u parkovima. Opasni su od ranog proljeća do jeseni. Žrtvu osjete po tjelesnoj temperaturi i izdahnutom ugljičnom monoksidu. Zbog bezbolnog ujeda štetnika vidimo tek nakon što se napije krvi i znatno se poveća.

Najopasnije bolesti koje mogu prenositi krpelji su meningoencefalitis (upala mozga i moždanih membrana) te lajmska borelioza. Trenutačno ne postoji cjepivo koje bi djelovalo preventivno i sprečavalo razvoj bolesti. Time je jedina učinkovita obrana od krpelja upotreba kvalitetnih repelenata – preparata koji ih odbijaju. Stoga je iznimno značajno da upotrebljavamo proizvod koji omogućuje dugotrajnu zaštitu, od nekoliko sati. Repelent Effect family protect najsigurniji je i ujedno najučinkovitiji proizvod na našem tržištu. Ne sadrži DEET pa nije toksičan i ne nadražuje kožu, zbog čega je siguran za upotrebu i zaštitu cijele obitelji. Repelent nam pruža dugotrajnu zaštitu od uboda insekata. Čak šest do sedam sati. Nakon toga potrebno ga je ponovno nanijeti.

Može i na odjeću

Isto vrijedi i nakon plivanja, kupanja ili znojenja. Sigurna je i češća uporaba jer repelent ne nadražuje kožu. Može se prema potrebi nanijeti i na odjeću i cipele. A za sve komarce u kući i oko nje upotrijebite još i Univerzalni effect insekticid aerosol, insekticid s trenutačnim učinkom, namijenjen istrebljivanju komaraca, muha, mrava i drugih insekata. Pet sekundi prskanja dovoljno je za prostor od 20 četvornih metara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije