sobno zelenilo

Biljka molitve će rasti kao luda ako ju zalijevate destiliranom vodom

H&M Home
17.06.2024.
u 13:19

Kad je riječ o brizi za Calatheu, zalijevanje ima ključnu ulogu. Za razliku od većine drugih sobnih biljka, Calathea ne voli da joj se zemlja osuši između zalijevanja. Njihovu zemlju je potrebno uvijek održavati vlažnom

Calathea sanderiana sobna je biljka prepoznatljiva po nježno roskastim ili bijelim crtama na gornjoj strani lista. Poznate su i pod nazivom "prayer plants" ili "biljke molitve" budući da imaju izražena fotonastijska gibanja listova. Listovi se sklapaju prema središtu biljke kako prestaje dan i počinje noć, a ujutro ćete primjetiti kako se listovi otvaraju prema van što ima više svjetlosti. Etiketirane pod nazivom Calathea, često ćete pronaći i biljke iz iste porodice Marantaceae – a to su rod Maranta, Stromanthe i Ctenanthe. Sve više manje zahtijevaju sličnu njegu i mogu živjeti u istim uvjetima. Također, sve dijele naziv “biljka molitve” jer se svima listovi pomiču tijekom dana.

Foto: H&M Home

Kad je riječ o brizi za Calatheu, zalijevanje ima ključnu ulogu. Za razliku od većine drugih sobnih biljka, Calathea ne voli da joj se zemlja osuši između zalijevanja. Njihovu zemlju je potrebno uvijek održavati vlažnom. Upravo zato je najbolje imati ju u plastičnoj posudi, a ne posudi od terakote. Terakota je porozna i prozračna, što znači da se zemlja u njoj brže suši nego u plastičnoj, ne poroznoj posudi. Naravno, možete imati vašu Calatheu i u tegli od terakote, ali tada ćete morati puno više paziti da održavate zemlju vlažnom. Ključ uspjeha kod Calathea je destilirana voda.

Foto: H&M Home

Clathea voli višu razinu vlage, i to ne samo da voli (vlagu vole gotovo sve biljke), nego joj je potrebna kako bi živjela. Dok npr. Dracena i Monstera vole vlagu, nije toliko ključno da im se vlaže listovi, postavljaju ovlaživači zraka kraj njih i sl, dok je to Calatheama potrebno. Prskajte listove tijekom dana dok biljka to aktivno iskorištava.

1/10

Calathea voli biti grupirana s drugim biljkama. Ukoliko imate više Calathea, idealno ih je grupirati zajedno, kako sve zahtijevaju istu razinu vlage i više manje istu količinu svjetlosti. Razinu vlage možete povisiti i na ovaj način. Kad je riječ o osvjetljenju, ovdje Calathea barem nije izbirljiva, dapače. Calathea voli svjetlo srednjeg intenziteta. Dakle, voli biti odmaknuta od prozora, odnosno od direktnog svjetla.

Calatheu je idealno držati nekoliko metara u prostoru od južnog, zapadnog i istočnog prozora. Što se tiče sjevernog prozora, kroz njega prolazi svjetlost slabijeg intenziteta, tako da Calathea može biti bliže, odnosno na, tom prozoru. Možete ih presaditi svake 2-3 godine ovisno o brzini rasta same biljke i uvjetima u kojima se nalazi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije