zelena zona

Ako ove godine želite imati najljepši cvjetni balkon, bacite se u potragu za reznicama

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
04.02.2022.
u 09:59

Neven se sije već početkom veljače u posude, a cvate do jeseni. Zavisno od sorti sadi se na velike površine ili na obrube. Vole sunčana staništa, ne previše pjeskovita, ali ni previše vlažna. Ima i ljekovita svojstva

Jednogodišnje cvijeće odlikuje se ljepotom cvjetova, raznolikošću boja, poneko i ugodnim mirisom. Cvatnja im je duga i bogata, no u sjeni ne postižu ni punu cvatnju ni ljepotu. Unutar jednog vegetacijskog perioda prolazi sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativnog rasta, tvorbe sjemena do propadanja ujesen.

Foto: Flora magazin

Osim iz sjemena, biljke se najčešće uzgajaju iz reznica. Reznice se uzimaju od prezimljenih matičnih biljaka od veljače do travnja. Ukorjenjuju se u gredicama ili posudama u supstratu te se pokrivaju folijom radi bržeg i boljeg ukorjenjivanja. Begonije se najčešće sade u grupama, samostalno ili zajedno s drugim vrstama, a vole sunce ili polusjenu. Podnijet će dulji period vlage ili suše, no tlo im ne bi trebalo biti presuho. Begonije se sade u grupama, a vole sunce i polusjenu.

Foto: pixabay

Lijepa kata ili ljetni zvjezdan iz porodice Asteraceae jednogodišnja je biljka koja se zbog svojeg rasta može koristiti kao rezano cvijeće. Cvate od kasnog proljeća do jeseni. Voli sunčana područja, no ne podnosi ekstremne uvjete, najbolje kad je umjereno vlažno. Plavi ageratum krasan je na širokim površinama gredica. Pogodan je za obrube cvjetnih gredica. Cvate od proljeća pa do jeseni u humusnom tlu, ne presuhom ne preteškom, ali na sunčanom položaju.

Foto: Dom i vrt

Lobelia iz porodice Campanulaceae prikladna je za obrube i kao pokrivač tla te za sadnju na balkonima u visećim posudama, a može se kombinirati s mnogo kontrastnih boja. U periodu cvatnje pokrivene su sa mnogo malih, plavih cvjetova, a u vrućim ljetnim mjesecima ima pauzu u cvatnji. Odgovara im humusno tlo i sunčano te polusjenovito mjesto. U pjeskovitim tlima, tresetu postojat će opasnost od sušenja i zaslanjivanja. I gazanija cvate u više boja pa se može kombinirati.

Foto: pixabay

Neven se sije već početkom veljače u posude, a cvate do jeseni. Zavisno od sorti sadi se na velike površine ili na obrube. Vole sunčana staništa, ne previše pjeskovita, ali ni previše vlažna. Ima i ljekovita svojstva. Od cvatućih jednogodišnjih biljaka često se sade i celosia, cosmos, dahlia, dianthus, iberis, zinnia, gazania. Kod mnogih vrsta ljetnog cvijeća vrlo je jednostavna berba sjemena. Za to su pogodni neven, mak, iberis, cinija, lijepa kata, suncokret.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije