Sve je više vrtlara koji svoje presadnice uzgajaju sami pa su krajem zime i početkom proljeća njihovi prozori prepuni malenih posuda ispunjenih zelenim lišćem. Uz toplinu, vlagu i sve dulje dane, mlade presadnice mogu uspjeti fantastično. Na taj način mogu se uzgojiti i one vrste koje nije moguće kupiti na tržnicama kada dođe vrijeme presadnica. Blitva kao brzorastuće zeleno povrće jedna je od biljaka, uz salatu i špinat, koje se prve sade u proljetni vrt, bilo na gredice bilo u balkonske teglice.
Kvalitetan supstrat i kvalitetno sjeme garancija su za dobre presadnice. Provjeravajte supstrat svakodnevno jer ne smije presušiti, ali pripazite da pretjerana vlaga ne dovede do truljenja sjemena. Nakon što biljke niknu, potrebno im je osigurati dovoljno svjetla, u protivnom će se izdužiti te postati krhke i lomljive. Idealna temperatura u prostoriji trebala bi biti oko 22 stupnja. Ne zaboravite obilježiti sjetvene posude jer, kada niknu, većina biljaka izgledat će isto, a onda nastaju problemi.
Kako biste dobili kvalitetne, zdrave i pravilne presadnice, sljedeći korak u uspješnom uzgoju je rasađivanje. Rasađivanjem, ili vrtlarskim rječnikom pikiranjem, postiže se znatno bolji napredak. Biljke rasađujemo kada dobiju dva prava lista. Treba pripaziti da se prilikom rasađivanja korijen ne savija. Ovo je vrijeme kada je biljci za rast potreban kvalitetniji supstrat te redovita dohrana. Ne zaboravite na redovito zalijevanje, ali pripazite da se voda u čašicama ne zadržava.
Kada se približi vrijeme presađivanja biljaka u vrt, treba obratiti pozornost na vrijeme prilagodbe biljaka na vanjske uvjete. Kod onih otpornih, kao što je blitva, vrijeme prilagodbe je neznatno, jer se ona u pravilu sadi u hladna klijališta, a presađuje čim to dopuste uvjeti u vrtu.