urbano vrtlarenje

Prva u redu za sadnju: Blitva iz vlastitog uzgoja uskoro može u teglice ili u vrt

povrće
Thinkstock
05.03.2023.
u 07:00

Blitva kao brzorastuće zeleno povrće jedna je od biljaka, uz salatu i špinat, koje se prve sade u proljetni vrt, bilo na gredice bilo u balkonske teglice

Sve je više vrtlara koji svoje presadnice uzgajaju sami pa su krajem zime i početkom proljeća njihovi prozori prepuni malenih posuda ispunjenih zelenim lišćem. Uz toplinu, vlagu i sve dulje dane, mlade presadnice mogu uspjeti fantastično. Na taj način mogu se uzgojiti i one vrste koje nije moguće kupiti na tržnicama kada dođe vrijeme presadnica. Blitva kao brzorastuće zeleno povrće jedna je od biljaka, uz salatu i špinat, koje se prve sade u proljetni vrt, bilo na gredice bilo u balkonske teglice.

Foto: pixabay

Kvalitetan supstrat i kvalitetno sjeme garancija su za dobre presadnice. Provjeravajte supstrat svakodnevno jer ne smije presušiti, ali pripazite da pretjerana vlaga ne dovede do truljenja sjemena. Nakon što biljke niknu, potrebno im je osigurati dovoljno svjetla, u protivnom će se izdužiti te postati krhke i lomljive. Idealna temperatura u prostoriji trebala bi biti oko 22 stupnja. Ne zaboravite obilježiti sjetvene posude jer, kada niknu, većina biljaka izgledat će isto, a onda nastaju problemi.

Foto: pixabay

Kako biste dobili kvalitetne, zdrave i pravilne presadnice, sljedeći korak u uspješnom uzgoju je rasađivanje. Rasađivanjem, ili vrtlarskim rječnikom pikiranjem, postiže se znatno bolji napredak. Biljke rasađujemo kada dobiju dva prava lista. Treba pripaziti da se prilikom rasađivanja korijen ne savija. Ovo je vrijeme kada je biljci za rast potreban kvalitetniji supstrat te redovita dohrana. Ne zaboravite na redovito zalijevanje, ali pripazite da se voda u čašicama ne zadržava.

Foto: pixabay

Kada se približi vrijeme presađivanja biljaka u vrt, treba obratiti pozornost na vrijeme prilagodbe biljaka na vanjske uvjete. Kod onih otpornih, kao što je blitva, vrijeme prilagodbe je neznatno, jer se ona u pravilu sadi u hladna klijališta, a presađuje čim to dopuste uvjeti u vrtu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije