VRIJEDNE RUKE

6 savjeta iskusnih vrtlara za vrt bogat cvijećem i plodovima

Shutterstock
10.04.2022.
u 06:39

Znate li koje krive korate činite pri sadnji svog cvijeća? Dobro proučite savjete stručnjaka i ove godine imajte vrt iz snova

Ako svake godine nailazite na iste probleme u svom vrtu, sigurno ste pogriješili u osnovnim koracima. Donosimo savjete iskusnih vrtlara i krajobraznih arhitekata koji zlata vrijede za lijep i bogat vrt u kojem ćete se moći opustiti i uživati.

1. Ostavite razmak

I kada je u pitanju vrtlarenje, vodite se krilaticom "manje je više".

"Gledam kako vlasnici domova kupuju tone biljaka i sade ih u istu gredicu. U stvari ih valja rasporediti u pravilnim razmacima", objasnio je uređivač krajobraza Chris Lambton za časopis Country Living UK. "Dok to nudi trenutno zadovoljstvo samo u prvoj godini, za dvije će godine sve biljke umrijeti jer se bore za prostor i nutrijente To je veliki gubitak vremena i novca", zaključio je Lambton.

2. Ne tako blizu!

Sve biljke, drveća i grmovi rast će s vremenom i promijeniti svoj oblik, stoga pripazite da im ostavite dovoljno prostora za rast. Također, nemojte ih saditi preblizu svojoj kući. "Imao sam klijente koji su ignorirali činjenicu koliko drvo ili grm mogu narasti, pa smo ih na kraju trebali iščupati van. Korjenje može oštetiti puteve, pa čak i vaše temelje. Također može prouzročiti truljenje fasadne parapetne obloge te u vaš dom pustiti vlagu i kukce. Uvijek biste trebali imati čistinu od 30 do 90 cm od kuće", objasnio je krajobrazni arhitekt Lambton.

Foto: screenshot/facebook

3. Upoznajte se

Dobro upoznajte prostor koji imate na raspolaganju u svom vrtu prije nego li se uputite u rasadnik. Obratite pažnju na vrstu tla: je li ono kiselo, pjeskovito ili ima kamenčića? Morate znati koliko sunčanih sati imate u kojem dijelu vrta kako biste mogli pametno pozicionirati svoje biljke. Jedino tako možete osigurati dobro cvjetanje i rast, savjetuje Danny Watson iz centra Home Depot.

4. Ne oslanjajte se na trendove

Samo zato što neki vrt ili okućnica izgledaju sjajno na Pinterestu, ne znači da će jednako dobro uspjevati i u vašem vrtu. "Pinterest je slalno oruđe za ideje, ali morate biti realni i razumjeti gdje se geografski vaš vrt nalazi i koliko će puno koštati njegov uzgoj", tvrdi krajobrazni arhitekt Patrick Fransson.

5. Previše se držite reda

Priroda po sebi nije uredna i "po špagi", stoga bi i vaš vrt trebao biti nepredvidljiv i prirodan. "Dosadno je ako stvari izgledaju preuredno ili ako sve sadite u savršene redove. Želite vrt koji izgleda prirodno, a to znači nasumce i zaobljeno. Ciljajte na klastere cvijeća, a ne redove. Priroda nije zamišljena da bi postojala u tako organiziranom stanju", tvrdi Chris Lambton.

Foto: screenshot/facebook

6. Uradi sam nije za svakoga

Ako volite ostaviti svoj trag u svom domu i ponosno izraditi komade namještaja, znajte kako morate znati svoja ograničenja. "Ljudi misle da sve mogu napraviti sami, a nisu svjesni svog kopanja koje se mora obaviti ispod terase ili verande. Ako ispod nemate prave materijale, doći će do erozije i raspada. Ukratko, prava katastrofa!", objasnio je Fransson, dodajući: "Baš kao što i vašem domu trebaju temelji, tako su oni potrebni i verandi".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije