INSPIRIRAJTE SE

10 najotpornijih biljaka koje će uljepšati vaš dom, a uspijevaju baš svakome

10 najotpornijih biljaka
Foto: Shutterstock
1/8
18.07.2023.
u 09:51

Pronašli smo nezahtjevne ljepotice koje će vam omogućiti da svoj dom brzo i jednostavno pretvorite u zelenu oazu

Uzgajanje biljaka u vlastitom domu iziskuje dosta znanja i truda, ali postoje određene vrste kućnog bilja koje uspijevaju baš svima, čak i onima koji nemaju iskustva ili im dosad ništa nije uspijevalo. U pitanju su biljke koje ne iziskuju puno brige oko uzgoja i održavanja, ali vrlo su dekorativne i savršeno će upotpuniti svaki prostor te jednako oduševiti početnike i entuzijaste željne stvaranja vlastite zelene oaze.

Osim što lijepo izgledaju, biljke donose brojne zdravstvene prednosti, poput poboljšanja kvalitete zraka kroz ispuštanje vodene pare, smanjenja umora i stresa, poboljšanja fokusa te unošenja svježine u naš dom. Odabir onih idealnih ovisi o sezoni i umijeću brige oko biljaka, ali postoje i one „fleksibilne“ koje se mogu prilagoditi baš svim uvjetima. Na Njuškalu smo pronašli 10 nezahtjevnih ljepotica koje su već stasale u otporne primjerke i savršeno će se uklopiti u svaki dom, bez obzira na razinu (ne)iskustva vezanog uz brigu o biljkama.

1. Fikus benjamin

Popularan zbog jednostavne estetike sitnih listića, fikus benjamin jedna je od omiljenih kućnih biljaka koja je pronašla put do brojnih interijera. Poznat je po tome što poboljšava kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, a dovoljno ga je zaliti jednom tjedno. Izrazito je osjetljiv na premještanje pa svaka promjena položaja može rezultirati opadanjem listova. Najviše će mu odgovarati ako ga smjestite na dobro osunčano mjesto ili poziciju s indirektnom svjetlošću.

2. Zlatni puzavac

Idealan za početnike u uzgoju kućnih biljaka, zlatni puzavac je penjačica srcolikih listova, koja zahtijeva malo brige i pažnje, a raste nevjerojatnom brzinom. Može narasti do tri metra, zbog čega ga je najbolje smjestiti u prostoriju s dovoljno mjesta da se može neometano penjati ili padati. Kao i fikus benjamin, čisti toksine iz zraka te ga je tijekom zime dovoljno zalijevati jednom u dva tjedna, a tijekom ljetnih mjeseci jednom tjedno.

Slika 1: fikus benjamin, Slika 2: zlatni puzavac
Foto: Njuškalo

3. Filodendron

Postoji više od 400 različitih vrsta filodendrona koji su prava mala postrojenja za pročišćavanje zraka. Mogu biti uspravni ili viseći i puzeći, a najveća razlika očituje se u obliku i izgledu listova, koji su obično veliki, zeleni i sjajni. Filodendron je odličan način za dodavanje tropskog štiha u dom pa ne iznenađuje što je, prema Google-ovom izvještaju za prošlu godinu, najpretraživanija biljka na svijetu. O njemu je vrlo jednostavno skrbiti jer uspijeva čak i u tamnijim prostorijama, a dovoljno ga je zalijevati jednom tjedno.

4. Zmajevo drvo

Zmajevo drvo, poznato i kao Dracaena Marginata, vrlo je zahvalno za njegu i minimalističkog izgleda te će se idealno uklopiti u svaki prostor. Iako preferira indirektno sunčevo svjetlo, može preživjeti i pri slabom svjetlu, a bit će u punom sjaju sve dokle god mu održavate tlo vlažnim, ali ne pretjerujete sa zalijevanjem.

Slika 1: filodendron, Slika 2: zmajevo drvo
Foto: Njuškalo

5. Sanseveria

Ako nemate puno vremena, često putujete ili ste od onih kojima biljke nikako ne uspijevaju, onda je sanseveria pravi izbor za vaš dom. Poznata je i pod nazivima „svekrvin jezik“, „sabljarka“ i „indijansko pero“ te je jedna od najpopularnijih i najotpornijih kućnih biljaka. Također, odlična je za pročišćavanje zraka jer proizvodi kisik noću, za razliku od većine biljaka koje ga tada uzimaju iz zraka, što je čini idealnom za spavaće sobe. Može rasti u sjeni, no ako je pozicionirate na mjesto s većim dotokom svjetla, potaknut ćete njezin brži rast i razmnožavanje.

6. Aloe vera

Ovaj klasik među kućnim biljkama spada u rod iznimno popularnih sukulenata. Aloe vera ljekovita je višegodišnja biljka koja sakuplja vodu u svojim listovima te sjajno podnosi sušna razdoblja, a kako stari, potrebno ju je premjestiti u sjenovite dijelove doma. Kroz povijest, a i danas, aloe vera se koristila za liječenje raznih povreda kože jer ima blago i umirujuće djelovanje koje pomaže bržem zarastanju rana. Nakon četiri godine rasta, smatra se zrelom te tada možete otkinuti listove ako želite od njih pripremiti masku za lice ili ih koristiti za obloge na opeklinama. Također, povećava vlažnost zraka, upija elektromagnetska zračenja i štetne kemijske spojeve pa ne iznenađuje da je jedna od omiljenih biljaka u brojnim kućanstvima.

Slika 1: sanseveria, Slika 2: aloe vera
Foto: Njuškalo

7.    Šeflera

Još jedna u nizu predivnih kućnih biljaka koja se lako održava je šeflera, poznata i pod nazivom „kišobran drvo“ zbog specifičnog izgleda dekorativnih listova sastavljenih od sedam liski. Nije izbirljiva kada je riječ o osvjetljenju, a može narasti i do 3 metra visine, dok će se uz redovito podrezivanje mladih izdanaka granati u širinu. Odličan je pročiščivač zraka, ali imajte na umu da sok šeflere može iritirati kožu, a biljka je i blago otrovna za ljude i životinje, stoga držite djecu i ljubimce podalje od nje. Kod presađivanja ili orezivanja, svakako koristite zaštitne rukavice.

8. Kineski dolar

Biljka Pilea Peperomioides izdvaja se neodoljivim okruglim listovima zbog čijeg se specifičnog oblika i kineskog podrijetla u žargonu naziva i „kineski dolar“. Lako ju je održavati, brzo se razmnožava i izuzetno je izdržljiva biljna vrsta. Preferira jarko, neizravno svjetlo i voli se osušiti između zalijevanja, stoga pripazite da ne pretjerate s vodom.

Slika 1: šeflera, Slika 2: kineski dolar
Foto: Njuškalo

9. Drvo novca

Postoji više od 300 vrsta krasula, no najpoznatija je Crassula ovata. Vjeruje se da ova biljka donosi bogatstvo i sreću pa se često poklanja kao dar za useljenje u novi stan ili kuću ili povodom promjene posla, zbog čega je poznata pod nazivom „drvo novca“ ili „drvo žada“. Radi se o vrsti sukulenta koji se vrlo lako održava i zapravo mu odgovara manje pažnje pa je idealan za osobe koje često putuju ili su jednostavno „zaboravljive“ sa svojim biljkama.

10. Zamija

Zahvalna biljka, koja uspijeva čak i najvećim antitalentima, jest zamija - osim što je briga za nju izuzetno laka, prema feng shuiju donosi sreću i novac, zbog čega je mnogi najradije smještaju u svoj radni prostor. Ne smije se pretjerano izlagati sunčevoj svjetlosti pa je idealna za dekoraciju nešto mračnijih prostorija.

Slika 1: drvo novca, Slika 2: zamija
Foto: Njuškalo

Ključ sigurnog uspjeha u stvaranju vlastite zelene oaze leži u odabiru biljaka koje se dobro snalaze u gotovo svim uvjetima te su maksimalno jednostavne za njegu i održavanje. Bez obzira na to pripadate li entuzijastima s čarobnim rukama, kada je u pitanju uzgoj bilja, ili potpunim amaterima, odabirom nezahtjevnih vrsta svoj ćete dom uljepšati i osvježiti te ga učiniti zdravijim mjestom za život.

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije